CULTURA 10 octombrie 2018

Arena Jocurilor, Documentele unei opere de viață neîncheiate, Grafică poloneză

de Covasna Media | 658 vizualizări

Evenimentele Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a

Primul eveniment al Bienalei de Grafică a Ținutului Secuiesc, ediția a 5-a, va fi vernisajul expoziției individuale a graficianului polonez Kamil KOCUREK, artist laureat cu Marele Premiu la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 4-a. Expoziția cu titlul „Arena jocurilor” va avea loc la data de 12 octombrie 2018, de la ora 17:00 la  MAGMAtemp, Casa „Keresztes” (str. Gróf Mikó Imre, nr. 9).

Expoziția lui Kamil Kocurek prezintă opere create în perioada 2014 – 2018. Lucrările lui realizate prin tehnica tiparului adânc exprimă interesul personal al artistului. Fiind confruntat zi de zi de pericolul global al terorismului, de numeroase războaie și conflicte, sursa inspirației este lumea știrilor și a mass-media, prelucrând aceste impresii în mod individual. Curatorul expoziției este Magdalena Hanysz-Stefańska.

Documentele unei opere de viață neîncheiate -  Expoziția memorială a artistului Zsolt Siklodi (1966-2017)

La 12 octombrie 2018 va avea loc o lansare de carte cu expoziție de la ora 19 în memoria lui  Zsolt Siklodi, fostului curator al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe.

Zsolt Siklodi creează primele sale „experimente vizuale” prin abordare grafică, lucrând câteodată cu mijloace clasice (litografie, desen, gravuri), iar altădată folosind posibilitățile oferite de noile tehnologii (plotter, xerocopiere, gravură mecanică). Paralel cu acestea experimentează și în alte genuri de artă cu mult spirit de joacă.

Vernisajul va fi deschis de Kata Ungvári-Zrínyi. Cartea va fi prezentată de István Erőss și Apor Ferencz S., respectiv Kata Ungvári-Zrínyi. Expoziția poate fi vizitată până în 2 noiembrie 2018 în Casa cu Arcade.

Expoziția Bienalei de Grafică din Ținutul secuiesc, ediția a 5-a, cu cele 294 de creații alese de către juriu va fi deschisă la Centrul de Artă din Transilvania la Sfântu Gheorghe, la data de 13 octombrie 2018, de la ora 17. În centrul de conferință al Colegiului „Székely Mikó”  vor fi expuse alte opere de artă, care fac parte de asemenea din materialul expoziției. Creațiile alese de către juriu vor fi expuse și la Miercurea Ciuc în luna decembrie. Gala de premiere va începe la ora 18, la Teatrul „Tamási Áron”.

Organizatorii Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc îmbină conform tradițiilor grafica cu muzica de jazz. Astfel, la 13 octombrie în cadrul Galei de Premiere al Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a, va avea loc concertul de muzică jazz al formației Luiza Zan și Péter Sárik-Duet începând cu ora 18 în sala mare a teatrului.

În muzica lor găsim un amestec de mai multe stiluri: stilul tradițional de jazz, cel modern, muzica populară maghiară și română, respectiv muzica clasică. Cea mai caracteristică trăsătură a formației este interpretarea energică și repertoriul variat prin care au devenit cunoscuți foarte repede. Intrarea la concert este gratuită.

Grafică poloneză la Miercurea-Ciuc

Vernisajul expoziției cu selecții din materialul Bienalei Internaționale de Grafică din București, ediția a 2-a din anul 2016, va avea loc la 17 octombrie 2018 la ora 18 la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita.

Expoziția prezintă în jur de treizeci de opere de artă, oferindu-ne posibilitatea de a cunoaște un segment mic din grafica poloneză cu tradiții mari și personalități caracteristice.

Acest eveniment a fost organizat ca prim pas al colaborării dintre Bienala Internațională de Grafică București și Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, Sfântu Gheorghe. Punctul comun al celor două bienale o constituie prezența marcantă a graficii poloneze la amândouă evenimente. Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 octombrie – 5 noiembrie.

Sponsorii principali ai Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a sunt Bertis și Perla Harghitei.

Mai multe informații se găsesc la pagina de web: www.grafikaiszemle.ro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.