CULTURA 25 februarie 2021

„Grădinărit uman” – prima premieră a anului 2021 la TAM

de Covasna Media | 776 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) pregătește în această perioadă un nou spectacol. Este vorba despre „Grădinărit uman”, în regia lui Andrei Măjeri. Textul cu același titlu este scris de dramaturgul Rodrigo García și tradus de Luminița Voina-Răuț. 

Din distribuție fac parte actorii TAM: Elena Popa, Sebastian Marian, Camelia Paraschiv, Mădălina Mușat, Costi Apostol, Fatma Mohamed, Mona Codreanu și Iulian Trăistaru. Coregrafia este asigurată de Simona Dabija, câștigătoarea ediției 2019 a Festivalului-Concurs DbutanT, decorul este realizat de Inocențiu Ieremia, iar muzica este semnată de Magor Bocsárdi. Responsabilul pentru styling costume și ilustrație muzicală este însuși regizorul, Andrei Măjeri, iar asistența de regie este asigurată de Delia Dușa. 

Spectacolul abordează tema singurătății omului contemporan care, dincolo de individualitatea sa, rămâne ancorat într-o colectivitate căreia trebuie să îi facă față și în cadrul căreia se va găsi mereu cineva care va încerca să îi schimbe natura întocmai cum, prin grădinărit, omul reușește să schimbe natura plantelor.

​„În repetițiile la „Grădinărit uman”, am explorat, prin lucrul fractalic, teme ca: izolare, cinism, sincronicitate - provocând permanent co-creația. Având ca suport acest text despre necomunicare, am îndrăznit să spargem excesul de logică, să potențăm improvizațiile, umorul absurd și paradoxurile. În „Grădinărit uman”, corpul este sustras expunerii permanente, spațiul personal, de asemenea. Este vorba despre o casă-labirint din containere cargo, un ambalaj care-și revelă măruntaiele cu zgârcenie. Acest dispozitiv atipic în care sunt captive personajele fantoșă e asociat cu rătăcirea. Metafora centrală, cea a tunderii sociale (asemenea arbuștilor din parcuri) e desprinsă chiar din capcana familiei disfuncționale. Aici, unde personajele pot fi intuite doar după umbră, se întrevăd drastice schimbări, sub nostalgia unui cosmos mai articulat care privește și nu se mai poate privi”, spune regizorul Andrei Măjeri despre spectacolul pe care îl montează la TAM. 

„Aș putea să explic de ce ideea unor containere a fost cea mai potrivită pentru acest text și, mai mult de atât, pentru acest spectacol. Aș putea concomitent justifica floarea-soarelui de pe acea carte, dar sunt de părere că, în acel moment, aș anula modul în care spectatorul inspiră aerul și simte gustul universului scenic pe care l-am adus împreună cu o echipă curajoasă”, dezvăluie Inocențiu Ieremia câteva aspecte referitoare la modul în care este conceput decorul. 

„Lucrând în calitate de coregraf la spectacolul „Grădinărit uman”, am reîntâlnit câteva aspecte cărora le simțeam lipsa în contextul artistic: disponibilitatea creativă a actorilor, încrederea în echipă și eficiența în găsirea unor soluții spontane care veneau în ajutorul procesului creativ. Spectacolul este o plajă vastă în care simt că pot avea un aport coregrafic, asta datorită tipului de text, dar și datorită perspectivei regizorale flexibile. Repetițiile decurg într-un mod organic, iar propunerile de orice tip, fie ele regizorale/coregrafice/scenografice, nu se lovesc de „nu-uri” categorice, ci întâmpină șansa de a fi luate în considerare și asimilate în spectacol. Se conturează un univers casetat, contrastant, cu micro-povești care se intersectează și încheagă micile lumi ale personajelor. În acest spectacol, actorii accesează brusc o corporalitate într-un registru stilistic ce aparține mai degrabă universului absurd și imaginar și revin la fel de brusc într-un registru cotidian și firesc. Pendularea constantă între aceste două registre apelează la potențialul motric al actorilor”, descrie Simona Dabija viziunea coregrafică a montării.

Premiera spectacolului „Grădinărit uman” va avea loc joi, 4 martie, de la ora 19:00. Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim. 

Cu prietenie,

Echipa TAM

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.