CULTURA 7 iunie 2010

Fotografiile celebrului Robert Capa, expuse la Arcuş

de Covasna Media | 789 vizualizări
La Centrul de Cultură Arcuş a fost deschisă ieri expoziţia de fotografie „D­ Day” a celebrului fotoreporter Robert Capa, lucrările expuse făcând parte din colecţia Muzeului de Artă Fotografică din Kecskemét (Ungaria). Organizatorii expoziţiei ­ Centrul de Cultură Arcuş şi fotograful Henning Janos ­ au ales pentru deschiderea expoziţiei ziua de 6 iunie, zi în care în urmă cu 66 de ani, Forţele Aliate au debarcat în Normandia

La Centrul de Cultură Arcuş a fost deschisă ieri expoziţia de fotografie „D­ Day” a celebrului fotoreporter Robert Capa, lucrările expuse făcând parte din colecţia Muzeului de Artă Fotografică din Kecskemét (Ungaria).

Organizatorii expoziţiei ­ Centrul de Cultură Arcuş şi fotograful Henning Janos ­ au ales pentru deschiderea expoziţiei ziua de 6 iunie, zi în care în urmă cu 66 de ani, Forţele Aliate au debarcat în Normandia, în prima linie aflându­se şi Robert Capa cu aparatul său de fotografiat.

„De acum doi ani m­am gândit că ar trebui să aducem această expoziţie şi în România, după ce în 1986 am văzut acest material expus în Budapesta, atunci când fratele lui Robert Capa a dăruit aceste forografii Muzeului Fotografiei Maghiare. De atunci am tot încercat să organizăm şi iată că, pentru prima oară în România, am reuşit să expunem lucrările lui Robert Capa, cel care este considerat fotograful care a pus bazele fotojurnalismului modern. Lucrările

sale sunt axate pe oamenii care participă la un anumit moment, de aceea fotografiile sale sunt foarte dramatice”, a declarat Henning Janos.

O mină i-a curmat viaţa

În Galeria de la Arcuş se află expuse 77 de fotografii realizate de Robert Capa, fotograful care a fost în cinci războaie şi a murit în timp ce­şi făcea meserie, călcând pe o mină.

Robert Capa s­a născut sub numele de Friedmann Endre pe 22 octombrie 1913, la Budapesta. La 18 ani a plecat în Germania, unde a urmat facultatea, ajungând apoi să lucreze ca laborant la o agenţie foto. Prima sa lucrare vândută ­ către o agenţie de presă, a fost o fotografie pe care i­a făcut­o în Spania lui Leon Troţki, în timpul unei expuneri la o universitate. A participat apoi, în 1936, în Războiul Civil din Spania, unde a realizat celebra fotografie „Moartea unui soldat spaniol loialist", aceasta transformându­l practic pe Capa în cel mai celebru fotograf de război din lume, chiar dacă a iscat controverse apoi, unii susţinând că instantaneul ar fi fost de fapt regizat şi nu unul real. Robert Capa a fotografiat apoi în alte războaie, iar în cel de­al Doilea Război Mondial a fost trimisul special al revistei Life pe fronturile din Africa, Sicilia şi Italia.

Printre realizările sale memorabile se numără imaginile invaziei normande. A fost ucis în 1954 de o mină de teren, în timp ce fotografia pentru Life în războiul din Indochina franceză.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.