CULTURA 20 ianuarie 2019

(Update) FOTO Sita Buzăului: o nouă lecție de iubire față de tradițiile românești

de Iulia Drăghici - Taraș | 7529 vizualizări

Sute de persoane au luat parte sâmbătă la Balul Portului Popular

Sita Buzăului a marcat cu succes sâmbătă seara a VII-a ediție a celei mai iubite sărbători nu doar din comună, ci chiar din toată zona Buzaielor - Balul Portului Popular. Sute de persoane, îmbrăcate din cap până în picioare în tradiționalele straie românești, au sărbătorit astfel prilejul de a purta cu mândrie ținuta care îi definește ca popor. Sita Buzăului ne predă așadar o nouă lecție de iubire și respect față de tradițiile românești.

Distracția a fost garantată și nu doar adulții s-au putut bucura de atmosfera de sărbătoare, ci și copiii, care de asemenea au „gustat” din mândria de purta frumoasele haine desprinse parcă din cărțile de istorie.

Balul portului popular a fost și de această dată la înălțimea așteptărilor. Ne-am simțit foarte bine. Muzica, dansul, bucuria oamenilor de a fi împreună au asigurat buna dispoziție. Am petrecut românește până dimineața. Este un eveniment mult așteptat de noi! Felicit organizatorii și așteptăm cu nerăbdare următoarea ediție!”, a spus, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, unul dintre participanții la Bal, Otilia Buzea.

Părere ei este împărtășită de mulți alți participanți la eveniment.

Întotdeauna am apreciat portul popular românesc, are o poveste și o expresivitate aparte. Fiecare piesă are o simbolistică, toate fiind făcute cu trudă și dragoste. Faptul că cineva din zona noastră a avut ideea de a ne scoate la lumină din vechile lăzi portul popular e o bucurie, o întâlnire cu trecutul. Ne întoarcem fețele spre cum au trăit înaintașii noștri, de la cum se îmbrăcau până la activitățile ce le aveau, și reușim să aducem toate acestea într-un eveniment actual. Este o mare realizare și îmi doresc să dăinuie peste generații întregi. Am privit cu admirație evenimentul din umbră până în acest an, anul acesta fiind primul în care am participat. Un bal reușit, cu oameni simpli care s-au îmbrăcat, au dansat și au mâncat românește. Voie bună!”, a declarat un alt participant la eveniment, Elena Adina Murea.

Ideea organizării acestui Bal al Portului s-a născut în urmă cu șapte ani, la dorința inițiatorilor de a readuce în conștiința și inimile covăsnenilor din zona Buzaielor frumosul port românesc. Modelul a fost preluat apoi de comunități românești din tot județul, de la Întorsura Buzăului, până la Zagon, Covasna sau chiar Sfântu Gheorghe.

„E adevărat că în ultimii ani acest eveniment a luat amploare și foarte mulți și-au făcut sau și-au cumpărat costume. (...) Ne-am atins scopul foarte bine cu acest bal, dar continuăm să sperăm că fiecare familie deține măcar un costum popular. (...) Chiar dacă la început oamenii erau sceptici în a purta costumul popular, acum ei sunt mândri și își doresc. (...) De asemenea, dorul de socializare, de a fi împreună într-o atmosferă un pic patriotică, felul în care s-a desfășurat balul, toate acestea și multe altele au dus la acest succes”, ne-a spus, la început de ianuarie, cu ocazia deschiderii înscrierilor la eveniment,  unul dintre organizatorii și inițiatorii îndrăgitei acțiuni, Daniel Neagoe.  

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Sita Buzăului, Asociația „Brâul Sitean” și Căminul Cultural, iar atmosfera a fost întreținută de Marian Fulgerică & Grup 89.

Mai multe fotografii, în galeria foto de mai sus. 

Sursă foto: Bogdan Găitan.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.