CULTURA 27 martie 2018

Forumul Civic al Românilor solicită CJ să asigure fonduri pentru cofinanţarea proiectelor ong-urilor

de Agerpres | 896 vizualizări
Sursa foto - Facebook @fcrchm
Sursa foto - Facebook @fcrchm

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş solicită conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Covasna să asigure fonduri pentru cofinanţarea proiectelor organizaţiilor nonguvernamentale, arătând că este primul an în care nu au fost prevăzute în buget.

„Am aflat cu stupoare că în bugetul pe anul 2018 al Consiliului Judeţean Covasna nu sunt prevăzute sume pentru cofinanţarea din fonduri publice a programelor, proiectelor  şi acţiunilor culturale, pentru activităţi educativ-ştiinţifice, de recreere, de tineret şi sportive ale ong-urilor din judeţul Covasna. Nedumerirea noastră este cu atât mai mare cu cât, în urma monitorizării situaţiei din celelalte judeţe ale ţării, am constatat că judeţul Covasna este singurul judeţ din ţară care nu a prevăzut fonduri la acest important capitol. Acest fapt devine cu atât mai grav, cu cât 2018 este anul aniversării Centenarului Marii Uniri“, se arată într-un comunicat de presă al Forumului, remis luni AGERPRES.

Potrivit reprezentanţilor Forumului Civic, această „decizie fară precedent“ afectează în special asociaţiile culturale româneşti din judeţ, care nu beneficiază de alte surse de finanţare, spre deosebire de cele ale comunităţii maghiare.

„Activităţile comunităţii maghiare beneficiază de finanţări din mai multe surse, dintre care menţionăm fondurile CJ Covasna destinate programelor de relaţii externe, organizate cu judeţele înfrăţite şi partenere din Ungaria, fondurile provenite din bugetul instituţiilor de cultură subordonate CJ Covasna (instituţii care nu finanţează activităţi cultural-ştiinţifice româneşti), fondurile primite de la bugetul central de stat al României, din sumele destinate minorităţilor naţionale, fondurile primite direct din bugetul Guvernului de la Budapesta, din masivele sume destinate maghiarilor de peste graniţe. Pentru eliminarea acestei grave situaţii discriminatorii la adresa comunităţii româneşti din judeţul Covasna, solicităm Consiliului Judeţean Covasna să efectueze de urgenţă o rectificare de buget prin care să asigure fonduri pentru cofinanţarea proiectelor culturale, inclusiv pentru cele destinate aniversării Centenarului Marii Uniri“, se mai arată în comunicatul Forumului Civic, ce reuneşte peste 40 de ong-uri culturale şi civice din cele trei judeţe.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Henning Laszlo a declarat pentru AGERPRES că bugetul din acest an este unul „extrem de auster“, instituţia neavând fonduri suficiente nici pentru asigurarea salariilor, prin urmare nu a putut aloca bani pentru sprijinirea ong-urilor.

„Bugetul nostru din acest an este la nivelul anului 2013 şi avem probleme la partea de funcţionare (...) Nu avem bani nici pentru salarii până la sfârşitul anului, deci, cu părere de rău, nu am putut să alocăm pentru ong. La o rectificare, dacă vom primi şi noi fonduri, vom încerca să ajutăm. Deci, nu este vorba despre rea-credinţă din partea noastră, ci despre o situaţie financiară critică (...) Pe de altă parte, aş dori să nu se încurce lucrurile. Noi am specificat că pentru Centenar vom găsi resurse şi chiar am început să organizăm acţiuni, spre exemplu lansarea biografiei gimnastei Szabo Katalin, multiplă campioană olimpică, născută în judeţul Covasna. Deci, sunt două lucruri distincte. Noi am conştientizat că suntem în anul Centenarului, avem un calendar de evenimente şi vom finanţa aceste proiecte“, a precizat Henning Laszlo.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.