CULTURA 4 decembrie 2012

Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”

de Covasna Media | 1076 vizualizări

Sărbătorile creştine ale Naşterii Domnului, Anului nou şi Bobotezei au în viaţa creştinilor de pretutindeni o semnificaţie aparte, aducând bucurie, linişte şi armonie în sufletele noastre. Colindele, cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc, creaţii populare, au răsunat în casele creştinilor din generaţie în generaţie ajungând până în zilele noastre.

Printre obiectivele Fundaţiei „Mihai Viteazul” se număra promovarea tradiţiilor cultural- artistice şi religioase româneşti, promovarea specificului naţional, artiştii populari, bogăţia repertoriului, varietatea costumelor populare din judeţ, din zone cu tradiţii folclorice bogate din ţară, precum şi din comunităţile de români care trăiesc în afara graniţelor României. În acest sens, membrii fundaţiei organizează pentru a douăzeci şi doua oară  Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, în perioada 10-16 decembrie. Organizatorii îşi propun să creeze o legătură spirituală înălţătoare între toţi participanţii, invitaţi şi spectatori, o atmosferă de bucurie specifică marii sărbători a creştinătăţii care este Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Festivalul are o suită de concerte de colinde susţinute de preşcolari şi elevi din ciclul primar şi gimnazial, concerte care se vor desfăşura cu sprijinul parohiilor ortodoxe, al preoţilor, în Catedrala Ortodoxă, în perioada 10-13 decembrie de la ora 16. Apoi, vineri 14 decembrie, de la ora 19, la Biserica veche din deal, cu hramul Sf. Gheorghe, vor susţine un scurt concert ansamblurile şi formaţiile care vin din ţară şi din afara graniţelor. În această săptămână cu concerte, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti va fi deschisă expoziţia „Măşti tradiţionale folosite în timpul sărbătorilor de iarnă”. Vernisajul va avea loc luni 10 decembrie ora 17

Sâmbătă, 15 decembrie, programul va fi următorul: ora 10,30 – prezentarea invitaţilor şi un scurt concert de colinde în Catedrala Ortodoxă; ora 11 – parada tradiţiilor şi a costumelor populare şi deschiderea festivă în Piaţa Mihai Viteazul; ora 12 – colinde şi urări la instituţii şi societăţi economice; ora 15 – Spectacol de Gală la Sala de sport municipală, cartier Simeria.

Duminică, 16 decembrie, vor avea loc concerte de colinde la parohii ortodoxe din zona Covasna, Baraolt, Întorsura Buzăului, precum şi un Spectacol la Tg. Secuiesc, ora 14, la Casa de cultură a oraşului

Ansamblurile şi formaţiile de colindători sunt din toate zonele judeţului nostru, din judeţele Alba, Harghita precum şi din Cahul, Republica Moldova. Mai aşteptăm confirmări din partea a două formaţii din Serbia şi Bulgaria. Festivalul este co-finanţat de Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Să colindăm împreună cu invitaţii noştri ai tuturor, astfel ca Sărbătorile Crăciunului să ne aducă bucurii în suflet şi în casă, să ne facă mai buni şi mai darnici. „La mulţi ani!” tuturor participanţilor, invitaţilor şi locuitorilor judeţului oriunde s-ar afla!

Prof. Ing. Maria Peligrad,

preşedinte Fundaţia „Mihai Viteazul”

Teme articol: festival colinde
Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.