CULTURA 9 decembrie 2019

Festival de Crăciun la „Eliade”

de Covasna Media | 1826 vizualizări

Elevii liceului vor prezenta şi o serie de momente artistice

Din dorința de a marca venirea Crăciunului şi, implicit, a vacanței de iarnă, o parte dintre cursanții proiectului „Be More” (curs de cunoaștere şi dezvoltare personală) vor organiza vineri, 13 decembrie, de la ora 12:00, un Festival de Crăciun, în sala de Festivități a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. 

Evenimentul se va desfășura în două părți. Prima parte va cuprinde ateliere şi momentele artistice, iar în a doua parte, organizatorii pregătesc o surpriză celor prezenți: „Oamenii sunt invitați să vizualizăm un film cu tema de Crăciun, filmul este unul surpriză, deoarece nu vrem să stricăm farmecul de Crăciun, întrucât cadourile reprezintă o surpriză, deci, filmul va fi o surpriză din partea noastră, a organizatorilor”, ne-a spus Alexandru Agavriloaiei, unul dintre organizatori.

Campanie de donații 

La festivalul organizat de o parte dintre elevii liceului, cine dorește să doneze produse, dar şi haine pentru cei aflați la nevoie, o va putea face.

În atelierul de donații, oamenii prezenți pot dona bani, haine, jucării sau alte lucruri de care nu mai au nevoie. Eu alături de colegii mei organizatori ne-am decis să facem acest atelier, deoarece am considerat că în cadrul acestor sărbători putem fi și darnici și să încălzim sufletele altora care nu au resurse materiale mari. Pentru a extinde acest atelier de donație, am făcut o colaborare cu doamna profesoară Corina Nițu Gyorgy, aceasta fiind implicată în activitatea propusă de ecOprovocarea, întrucât aceasta a lansat o activitate de donație pentru oamenii nevoiași”, a adăugat Alexandru Agavriloaiei. 

Spectacol artistic 

În plus, atât elevii organizatori, cât şi ceilalți elevi ai liceului, vor oferi oamenilor prezenți şi momente artistice. O parte dintre elevi vor dansa, iar alții vor încânta spectatorii cu talentul lor muzical.

Organizatorii nu se bazează doar pe momentele artistice, aceștia spun că își doresc ca festivalul organizat de ei să fie unul interactiv, unde oamenii să comunice şi să lege noi prietenii.

Timp de o oră jumătate, oamenii pot vizita atelierele care vor fi pregătite de noi și vor face anumite activități precum crearea unor felicitări, vor putea fi pictați pe față sau își pot exprima opinia față de Crăciun prin versuri sau prin desene”,  mai spune Alexandru Agavriloaiei.

Evenimentul marchează finalul proiectului „Be More”

Proiectul „Be More”, de la care a pornit organizarea acestui eveniment, a strâns 16 elevi care şi-au dorit să se cunoască mai bine şi să își dezvolte o serie de capacități personale. Finalul proiectului este marcat de organizarea acestui festival, tinerii participanți au demonstrat astfel că au reușit să îşi depăşească limitele. Pe lângă acest festival, va mai fi organizată, de alți participanți la curs, o discuție deschisă despre problemele actuale ale elevilor. 

Coordonatorul proiectului este Maria Găvăneci, pe care cursanții o caracterizează drept „o persoană răbdătoare, care merită nota 10”. 

Ideea a plecat de la dorința de a crea un spațiu informal de socializare, de relaxare și de dezvoltare a unor interese personale. Evenimentul va cuprinde activități de creație, momente artistice, dar va oferi și posibilitatea de implicare într-o mică faptă bună ce va ajunge apoi la diferiți oameni din Întorsura”, ne-a spus coordonatoarea proiectului, Maria Găvăneci. 

Cum s-a născut idea organizării acestui festival? 

În același timp, aceasta a ținut să puncteze că implementarea, dar și ideea acestui eveniment aparține în totalitate elevilor și că a pornit de la o nevoie reală, pe care aceștia au resimțit-o. 

„Christmas&Chill este o idee ce s-a născut în cadrul cursului <<Be More>>, organizat de Asociația <<100% Playground>> și susținut prin programul <<StartONG>>, finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația <<Act for Tomorrow>>. Pe lângă dezvoltarea personală a elevilor, cursul a urmărit și creșterea implicării acestora în problemele comunității. De aceea, în cadrul ultimelor două sesiuni, cei 16 participanți au reflectat la aspectele pozitive și cele pe care și le-ar dori îmbunătățite în liceul lor. Una dintre problemele identificate a fost aceea a insuficienței activităților extracurriculare care să le ofere elevilor un spațiu informal de socializare în care să-și poată dezvolta propriile interese. Pentru a răspunde acestei nevoi, elevii au dezvoltat acest concept al unui festival de Crăciun, atât ideea, cât și implementarea acesteia aparținându-le în întregime”, ne-a mai transmis Maria Găvăneci.

La eveniment sunt așteptați atât profesorii şi elevii liceului, cât şi oamenii care își doresc să marcheze venirea Crăciunului altfel, cu muzică, mâncare şi băuturi calde, dar şi răcoritoare, dacă va fi cazul, oferite din partea tinerilor organizatori. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.