CULTURA 11 septembrie 2020

Făt Frumos din Tărâmul de Azi vine la Sfântu Gheorghe pe 12 și 13 septembrie

de Covasna Media | 1453 vizualizări

Asociația DATE (Asociația Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului, prezintă cu ajutorul artiștilor și dezvoltatorilor de noi forme artistice, pe 12 și 13 septembrie, personajul de basm Făt-Frumos din Tărâmul de Azi, într-o poveste proiectată 3D, bilingv, pe fațada galeriei de Artă „Gyárfás Jenó”. 

Basmul românesc din secolul XXI, cu Făt Frumos adus în tărâmul zilelor noastre, va fi proiectat în cele două seri, începând cu ora 20:30, pe fațada Galeriei de Artă „Gyárfás Jenó”. În Piața Libertății Făt-Frumos va fi și gazdă pentru sărbătorirea centenarului animației. Eroul de basm va prezenta și scurtmetraje de animație veche, în limba maghiară și în limba română. Practic, în acest mod, Făt-Frumos reprezintă încununarea animației celor două culturi, la 100 de ani de la primul desen animat din România. 

La finalul acestei săptămâni, Piața Libertății va fi dominată de personajul de basm care se va înălța cu ajutorul unei instalații pline de culoare, la 5 metri deasupra solului. Făt-Frumos din Tărâmul de Azi va veni cu elementele tradiționale ale portului din Sfântu Gheorghe, aduse în magia culorilor unei povești cu rol psihopedagogic pentru tinerele generații. În plus, cei mici vor putea lua povestea lui Făt Frumos acasă, având la dispoziție o cărticică ce va ilustra vitejiile eroului din zilele noastre.

În contextul în care epidemia COVID-19 a mutat divertismentul eminamente online, cu modele culturale străine, proiectul sprijinit de Guvernul României readuce în prim-plan valorile care sunt numitor comun pentru toți cetățenii acestei țări și care sunt profund ancorate în arhetipul local, pentru a consolida multiculturalismul și interculturalismul din inima României.

Scopul proiectului educațional Făt-Frumos din Tărâmul de Azi este de a sublinia faptul că buna înțelegere din comunitățile multietnice de la noi din țară are ca numitor comun forța cuvântului „Împreună”. 

Acest proiect aduce eroul de basm al copilăriei în zilele noastre și îl pune în fața provocărilor moderne. Acest super erou local dorește să sublinieze că răbdarea și iscusința, precum și perseverența sunt adevăratele valori pe care le împărtășim cu toții și care ne fac puternici. Făt-Frumos din Tărâmul de Azi utilizează puterile lui pentru a transmite mesaje noi în comunitate despre toleranță, despre spirit civic, despre iubire și despre grija față de tot ce ne înconjoară. Basmul ce va fi prezentat într-o proiecție spectaculoasă pe întreaga fațadă a Galeriei de Artă „Gyárfás Jenó” este despre curaj, omenie, toleranță și, nu în ultimul rând, despre apropiere. 

Proiecția se va desfășura ținând cont de toate reglementările în vigoare cu privire la combaterea răspândirii bolilor. Spațiul destinat trecătorilor va fi dezinfectat, zonele de vizionare vor fi marcate vizibil pentru păstrarea distanței fizice, iar purtatul măștii de protecție este încurajat și salutat, astfel încât spectatorii și trecătorii să se bucure de eveniment în deplină siguranță. 

(Sursă: Comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.