CULTURA 24 mai 2022

Expoziția sculptorului István GERGELY (27 mai-2 iulie 2022)

de Covasna Media | 828 vizualizări

Vineri, 27 mai 2022, de la ora 18,  în spațiul expozițional de la parterul Centrului de Artă din Transilvania cu sediul în Sfântu Gheorghe, se va deschide expoziția sculptorului István GERGELY.  Curatorii expoziției despre opera artistului, care a realizat, pe lângă plăcile compoziționale abstracte și o serie de portrete ale unor personalități publice și scriitori transilvăneni, sunt dr. Beáta Bordás, istoric de artă, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, și nepotul artistului, Zoltán Gergely, de asemenea sculptor. În cadrul vernisajului vor aduce omagiu artistului Mihály Vargha, directorul Muzeului Național Secuiesc, criticul de artă Ferenc Deák și sculptorul Vince Bocskay.

Sculpturile și reliefurile lui István GERGELY sunt o parte indispensabilă a vieții de zi cu zi în Transilvania. O parte semnificativă a operei sale o reprezintă plăcile sale din ipsos patinat, care îmbină elemente de grafică și sculptură, creând un limbaj artistic independent. Expoziția de față prezintă accentuat aceste plăci simbolice, care au încă puterea noutății, dar în același timp relevă câteva elemente din panteonul de personalități remarcabile ale culturii maghiare transilvănene și universale creat de István GERGELY.

István GERGELY a studiat la Liceul de artă din Târgu Mureș, pe care l-a absolvit în 1958. Apoi și-a continuat studiile la secția de sculptură a Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, unde a studiat cu profesorii de sculptură Artúr Vetró, András Kós și Nándor Balaskó, absolvind în 1964. În perioada 1964–1990 a fost profesor de desen la un liceu din Cluj-Napoca, dar pe lângă activitatea de profesor, a depus eforturi considerabile pentru a-și dezvolta cariera de artist plastic. Cele mai populare lucrări ale sale sunt reliefurile în formă de compoziții cu o schemă simbolică specifică și plăcile care înfățișează figuri importante ale culturii și istoriei culturale transilvănene și maghiare. În același timp, multe dintre lucrările sale însemnate se găsesc în spații publice și instituții din România, precum statuia de bronz a lui Zsuzsanna Lorántffy pe aleea de pe malul Crișului din Oradea, busturile lui Péter Bod și Antal Végh din Cernatul de Jos și bustul lui Áron Gábor din Sfântu Gheorghe.

Expoziția se poate vizita în perioada 28 mai – 2 iulie 2022, de marți până vineri între orele 10 și 18, iar sâmbătă între orele 11 și 18.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori: 

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Sponsori:

Fundația Gábor Bethlen

Asociația Carola

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.