CULTURA 30 octombrie 2018

Expoziția „Prin puține cuvinte...“, în județul Covasna

de Covasna Media | 737 vizualizări
Sursa foto - Wikipedia
Sursa foto - Wikipedia

Instituția Prefectului – Județul Covasna, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) și Muzeul de Istorie al UBB, vă invită la vernisajul expoziției itinerante „Prin puține cuvinte...”. Cărți poștale în Primul Război Mondial. Evenimentul va avea loc vineri, 2 noiembrie 2018, ora 10:00, la sediul Instituției Prefectului - Județul Covasna.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 2 – 8 noiembrie 2018 (luni - joi, între orele 9:00 – 16:00).

În perioada 10 – 20 noiembrie 2018, expoziția poate fi vizitată și la Întorsura Buzăului, în Sala de Festivități a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, între orele 12:00 – 16:00.

Expoziția se înscrie în seria manifestărilor inițiate de Universitatea Babeș-Bolyai în contextul Centenarului primei mari conflagrații mondiale și a Marii Uniri. Aceasta își propune o nouă abordare a războiului, văzut prin prisma corespondenței de front redactată în limbile română, germană și maghiară.

În vederea realizării expoziției, au fost selectate cărți poștale, multe dintre ele inedite, păstrate în fondurile și colecțiile Arhivelor Naționale, Serviciilor Județene Bistrița-Năsăud și Cluj, în patrimoniul Muzeului Grăniceresc din Năsăud, dar și în colecția particulară a domnului Sóo-Zöld Balázs din Cluj-Napoca.

Expoziția cuprinde cele mai interesante cărți poștale ilustrate trimise/primite de pe fronturile de luptă, documente captivante atât din punct de vedere vizual, cât și în ceea ce privește conținutul. Acestora li se adaugă un număr important de fotografii concepute și trimise drept cărți poștale. Documentele amintite sunt grupate și expuse în jurul câtorva teme principale: propaganda de război, imagini de pe câmpurile de luptă, portrete de regi, împărați și comandanți militari, desene și caricaturi, portrete de militari, viața pe front, imagini cu răniți și prizonieri. Pe lângă 8 panouri cu documente, expoziția include și două panouri explicative, unul redactat în limba română și unul în limba franceză.

Titlul expoziției reprezintă un citat din mesajul: „Prin puține cuvinte, veți ști despre mine că sunt viu și sănătos [...]”, transmis de un soldat în 19 iunie 1915 celor de acasă. Acest scurt mesaj exprimă chintesența trăirilor celor implicați direct în conflagrația mondială.

Expoziția va fi prezentată de dr. Claudia Septimia Sabău, documentarist la Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.