CULTURA 29 iulie 2022

Expoziția pictorului Mózes Incze

de Covasna Media | 750 vizualizări

29 iulie – 24 septembrie 2022

Vineri, 29 iulie 2022, la ora 18:00, în spațiul expozițional de la etajul 3 al Centrului de Artă din Transilvania, se va deschide expoziția pictorului Mózes Incze. La vernisaj vor rosti alocuțiuni János Benedek-Huszár, primarul orașului Baraolt, dr. Iréne Kányádi, istoric de artă și curator al expoziției, și dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania. Colaborează: Imre Tókos (chitară) și Csaba Gáspár (vioară). 

Mózes Incze (n. 1975), născut la Baraolt, deși se bucură de recunoaștere pe plan internațional, a expus mai rar în Ținutul Secuiesc. Pentru prima oară la Sfântu Gheorghe, s-a prezentat cu două lucrări la Centrul de Artă din Transilvania, anul trecut, în cadrul expoziției intitulate Instinct – Salonul de arte plastice din Transilvania, ediția I. Cu intenția de a deschide porțile și artiștilor contemporani din generația de mijloc, Centrul de Artă din Transilvania organizează anul acesta o expoziție personală pentru Mózes Incze, cu scopul de a-l prezenta pe distinsul pictor publicului iubitor de artă din țara sa natală. Expoziția de față prezintă o selecție în care predomină lucrări din ultimii trei ani, dar care totuși oferă o secțiune reprezentativă a ars poeticii artistului. 

Între 1986 și 1994, Incze a fost elevul lui Éva Barabás și Victor Datu la Liceul de Artă din Târgu Mureș, specializându-se în pictură murală. În 2000 a absolvit Universitatea Maghiară de Arte Frumoase, avându-l ca maestru pe Gábor Nagy. Este membru fondator și participant, din 1997 până în 2014, al Coloniei de Artă din Aleșd. Din 2017 participă în mod regulat la Simpozionul de Artă Contemporană de la Gărâna. În prezent locuiește și creează în Isaszeg, Ungaria. A participat la numeroase târguri de artă. Distincții din ultimii ani: Bursa de creație a Academiei Maghiare de Arte (2018), Premiul Horváth (2016), Premiul revistei „Új Művészet” (2015).

Prin stilul său clasic de reprezentare, Incze creează mai ales figuri umane realiste, dar pictura sa este suprarealistă în ceea ce privește pozițiile figurilor și tratarea spațiului. Picturile sale pot fi considerate ca lucrări care ridică probleme generale, reinterpretări ale unor scene biblice sau chiar reprezentări ale problemelor noastre cotidiene într-un mediu steril. Poveștile relatate de picturi sunt deschise, pot fi continuate. Motivele recurente în picturile sale sunt panglicile care leagă sau separă, precum și detaliile dispozitivelor tehnice de zi cu zi, cum ar fi un încărcător de telefon sau un prelungitor, care, în felul lor, acționează, de asemenea, ca niște panglici sau porți către realitatea virtuală. 

Expoziția va fi deschisă până la 24 septembrie 2022, de marți până vineri între orele 10.00 și 18.00 și sâmbătă între orele 11.00 și 18.00.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori:

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Sponsori:

Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Térnyitó Alapítvány

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.