CULTURA 3 noiembrie 2021

Expoziția PARALEL, la Centrul de Artă din Transilvania

de Covasna Media | 629 vizualizări

5 noiembrie – 4 decembrie 2021

Vineri, în data de 5 noiembrie 2021 de la ora 18 la Centrul de Artă din Transilvania va fi vernisată expoziția PARALEL de Réka VÁRALLYAY, istoric de artă. Gazda evenimentului va fi dr. Beáta Bordás PhD, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania. În cadrul vernisajului vor lua cuvântul dr. Katalin Szili, membru al Consiliului administrativ al Fundației Universitas Quinqueecclesiensis; Fruzsina Vargha, viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe; dr. Márton Tonk PhD, rectorul Universității Sapientia și dr. habil. Péter Lengyel DLA, decanul Facultății de Arte a Universității din Pécs. Curatorii expoziției sunt Péter Madaras, Gergely Mészáros și Alpár Péter.

Ideea și nevoia înființării unei facultăți de arte plastice în regiune există de mai mulți ani, și datorită condițiilor favorabile din Sfântu Gheorghe, în anul curent s-a putut realiza acest proiect, secția de arte plastice oferind deocamdată specializare de pictură sau de sculptură. La bazele acestei realizări stau mai mulți factori, cum ar fi inițiativa Facultății de Arte Plastice a Universității din Pécs, campusul în construcție a Universității Sapientia care în doi ani va oferi spațiu pentru derularea activității de formare universitară în domeniul artelor plastice, precum și existența unui colectiv de artiști plastici capabili să formeze și să ghideze o nouă generație de artiști sau atmosfera culturală și numeroasele spații expoziționale din Municipiul Sfântu Gheorghe. Această facultate de arte plastice își propune să fie deschisă la curentele artistice din străinătate, dar totuși să-și creeze propria personalitate.

Titlul expoziției PARALEL se referă la paralelismul între activitatea profesorilor de artă din Ungaria și din Transilvania. Expoziția oferă o imagine în ansamblu despre reflecțiile profesorilor și artiștilor plastici – despărțiți de distanțe geografice însemnate, dar uniți în fundamentarea învățământului universitar de arte plastice din Sfântu Gheorghe – asupra unor fenomene asemănătoare. Creațiile celor treizeci și opt artiști, de diferite ramuri și genuri ale artelor plastice, sunt grupate de curatorii expoziției în patru teme mari. Astfel, se conturează felul în care artiștii se raportează la problemele sociale sau de mediu, ori la reinterpretarea tradițiilor, iar lucrările grupate în tema „semn – mistică – ordine” și operele abstracte și geometrice sunt prezentate în două unități distincte.

Artiștii expozanți sunt: Zoltán ÁDÁM, Imre BERZE, Diána BÓBICS, Bálint BOLCSÓ, Gergely BÖHM, Miklós BUDÁN, József BULLÁS, Colin FOSTER, Barna ÉLTES, András ERNSZT, György FUSZ, Tamás GAÁL, Botond GAGYI, Zoltán GERGELY, Csaba HEGYI, Csaba Árpád HORVÁTH, Levente HORVÁTH, Zoltán HOSSZÚ, Balázs KOVÁCS, Péter LENGYEL, István LOSONCZY, József Jóka LUKÁCS, Péter MADARAS, László MÁTHÉ, Gergely MÉSZÁROS, Tamás MOLNÁR, Csaba NEMES, Márta NYILAS, Dóra PALATINUS, Lívia PÁPAI, Alpár PÉTER, Katalin REZSONYA, Béla RÓZSA, Tünde SIPOS GAUDI, Péter SOMODY, Zsuzsa TÓTH, Gusztáv ÜTŐ și Gyula VORZSÁK.

Expoziția se poate vizita până la data de 4 decembrie 2021 în spațiile expoziționale de la parter și etajul trei ale Centrului de Artă din Transilvania de marți până vineri, între orele 10 și 17, iar sâmbătă între orele 10 și 18.

Respectarea normelor de protecție împotriva coronavirusului este obligatorie. Accesul va fi permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 sau sunt vindecați după infectarea cu acest virus.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori:

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Universitatea din Pécs – Facultatea de Arte Plastice

Universitatea Sapientia

Sponsori:

Fundația Bethlen Gábor

Fundația Universitas Quinqueecclesiensis

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.