CULTURA 16 august 2021

Expoziția graficienei și pictoriței Mária Kopacz la Centrul de Artă din Transilvania și Centrul de Cultură Arcuș

de Covasna Media | 983 vizualizări

16 august – 13 septembrie 2021

„Mária Kopacz este una dintre primele noastre artiste care a pus sufletul și imaginația feminină, în mod natural și instinctiv, în centrul artei sale.″

„Artistul împletește aceste amintiri biblice, mitologice, ezoterice, semne și imagini, fragmente, povești transformate în viziuni, motive recurente, soluții formale specifice, personaje, culori și elemente stilistice de sorginte occidentală și orientală, precum scriitorii de romane lirice. Fiecare compoziție este o diversitate infinită de variații aranjate precum imaginile pe care le vedem în caleidoscoapele din târg.”

Zoltán Vécsi Nagy

Centrul de Artă din Transilvania vă invită cu drag la vernisajul expoziției graficienei și pictoriței Mária Kopacz, eveniment care va avea loc în sălile expoziționale de la parter, în data de 16 august 2021, luni, începând de la ora 16. La vernisaj vor lua cuvântul Árpád András Antal, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Zsolt Németh, președintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Parlamentului Ungariei, și dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, curatorul expoziției. În continuare, Zoltán Vécsi Nagy, istoric de artă și Ferenc Deák, critic de artă vor prezenta considerații despre activitatea artistei. Expoziția de pictură din Centrul de Artă din Transilvania este însoțită de o expoziție din lucrările de grafică ale artistei, organizată la Centrul de Cultură Arcuș (Casa Bastion). În cadrul vernisajului vor fi lansate două publicații: catalogul expoziției de la Centrul de Artă din Transilvania și un album despre Mária Kopacz, publicat în cursul anului trecut de Editura ArtPrinter.

Kopacz Mária și-a terminat studiile în 1967 la Facultatea de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, la secția de grafică, sub îndrumarea lui László Feszt. Încă de pe vremea când era studentă, desenele și ilustrațiile ei au fost publicate în revistele Utunk, Igaz Szó, A Hét, Új Élet, Napsugár iar în paralel a realizat și ilustrații de carte. Începând cu anul 1968, a participat la expoziții de grafică în județul Cluj și în țară. Între 1968 și 1974, a vizitat mai multe orașe europene (de exemplu, München, Paris, Viena, Berna, Zurich, Berlin, Leipzig, Praga, Oslo, Stockholm). În 1975, a devenit membru a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A trăit și a lucrat la Cluj-Napoca până în 1993, când s-a stabilit la Szentendre, după căsătoria cu László Alföldi, consulul general al Ungariei din Cluj-Napoca. După aceea, a locuit câțiva ani la Cluj-Napoca, apoi la București cu soțul ei, iar din 2016 locuiește și lucrează din nou în Szentendre. Și-a început cariera cu gravuri, apoi, de la începutul anilor 1980, a realizat desene în creion colorat de mari dimensiuni, iar la începutul anilor 1990 a trecut la pictura în ulei. Recunoaște că atunci când a început să folosească acrilicele s-a regăsit cu adevărat, picturile recente fiind realizate în această tehnică.

Expoziția organizată de Centrul de Artă din Transilvania prezintă o selecție din cele două cicluri picturale mari, realizate după anul 2000. Lucrările pictate în acrilice pe placaj din ciclul Carnaval prezintă preponderent figuri umane și animaliere sau creaturi imaginare, artista creând o lume unică de basm. Pânzele din ciclul Grădina mea redau diferitele aspecte din parcul casei din Szentendre a pictoriței. Expoziția din Centrul de Cultură Arcuș oferă o inițiere în lucrările de grafică realizate în decursul a mai multor decenii, predominant în anii 1960‒70.

Ambele expoziții pot fi vizitate până la 13 septembrie 2021. În spațiile expoziționale de la parter ale Centrului de Artă din Transilvania publicul larg este așteptat de marți până vineri, între orele 10 și 17, iar sâmbătă între orele 10 și 18, iar sala de expoziții a Casei Bastion este deschisă zilnic între orele 9 și 14, respectiv 17 și 20.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori:

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Centrul de Cultură Arcuș

Sponsori:

Guvernul Ungariei - Fundația Bethlen Gábor

Guvernul României - Ministerul Culturii

Institutul Cultural Maghiar

(Sursa: comunicat Asociația Centrul de Artă din Transilvania)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.