CULTURA 25 martie 2022

Expoziţia artistei textiliste Anna Tamás

de Covasna Media | 769 vizualizări

25 martie-14 mai 2022

Expoziţia artistei textiliste Anna TAMÁS se va deschide vineri, 25 martie 2022, la ora 18, în spaţiul expoziţional de la etajul trei al Centrului de Artă din Transilvania. Expoziţia va fi vernisată de Fruzsina Vargha viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe şi de criticul de artă Miklós Kund Nagy. Curatorul expoziţiei este istoricul de artă dr. Beata Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania.

Născută la Târgu Mureş, Anna TAMÁS (1945-2010) a fost o artistă textilistă, scenograf şi designer de modă recunoscută pe plan internaţional. A absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureş, iar intre anii 1964-1970 şi-a continuat studiile ca eleva lleanei Balotă la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca. Primul său premiu la primit chiar în anul în care a absolvit facultatea la Salonul Naţional al Artiştilor Tineri, care a avut loc în Bucureşti. A participat la expoziţii naţionale şi judeţene începând din 1968. Prima sa expoziţie personală a avut loc în Sfântu Gheorghe în anul 1969. Tapiseriile sale monumentale, realizate în anii 1970-1980 au fost prezentate în expoziţii de artă decorativă românească sau expoziţii internaţionale organizate în mai multe oraşe din străinătate precum Atena. Praga, Berlin, Sofia şi Washington. Între anii 1974-1985 a lucrat ca scenograf şi costumier la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, realizând proiecte pentru mai mult de 50 de spectacole de teatru. În 1985, cu prilejul unei expoziţii de la New Vork, a emigrat în Statele Unite ale Americii. După primii ani grei, a lucrat în grafică publicitară, apoi de devenit designer vestimentar pentru companii de modă renumite, de exemplu pentru Adrienne Vittadini, Bill Blass, Burberry din Londra şi Ralph Lauren. Din 2002 a fost profesoară la Parsons School of Design. A decedat pe 10 februarie 2010 la New York.

Talentul lui Anna TAMÁS s-a bucurat de recunoaştere naţională încă de la o vârstă fragedă, tapiseriile sale monumentale, cu motive antropomorfe şi organice, ţesute în tehnica haute lisse au avut succes de la începutul anilor 1970. Opera sa de artă textilă a fost parţial întreruptă odată cu relocarea sa în 1985, deoarece în Statele Unite nu a mai realizat tapiserii monumentale. Astfel moştenirea sa, care poate fi reconstituită pe baza cataloagelor contemporane şi a documentelor de arhivă, cuprinde doar 20-30 de compoziţii de dimensiuni mari ale căror lungime uneori depăşeşte 4 metri. Unele dintre lucrările prezentate în cadrul expoziţiei curente se află în colecţii publice din România, dar majoritatea lucrărilor au fost duse la New York de către artistă în 1985 şi de atunci nu au mai fost expuse în România.

Această expoziţie prezintă publicului larg unsprezece tapiserii, care, după o absenţă de aproape patruzeci de ani, pot fi revăzute în premieră în România la Centrul de Artă din Transilvania. În afară de acestea, expoziţia cuprinde alte două compoziţii monumentale, pe care le-am împrumutat de la Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul Naţional Secuiesc. Expoziţia şi catalogul, care va apare în luna aprilie, oferă o imagine în ansamblu despre opera de artă textilă a Annei Tamás. Expoziţia se poate vizita în perioada 25 martie-14 mai 2022, de marţi până vineri, între orele 10 şi 18, iar sâmbăta între orele 11 şi 18.

Vă aşteptăm cu drag!

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia Centrul de Artă din Transilvania

Sponsor: Fundația Gábor Bethlen

Parteneri: Muzeul Național Secuiesc, Muzeul Judeţean Mureş

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.