CULTURA 30 noiembrie 2022

Evenimente culturale dedicate Zilei Naționale de 1 Decembrie 1918 organizate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

de Covasna Media | 418 vizualizări

Evenimente culturale dedicate Zilei Naționale de 1 Decembrie 1918 organizate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Manifestările și activitățile educative vor avea loc în mai multe locații din județele Covasna și Harghita, după cum urmează:

1.      Miercurea Ciuc, jud. Harghita

1.1.  În data de 28 noiembrie 2022, la sediul Colegiului Național „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, am organizat  lecția deschisă intitulată “Povestea Marii Uniri”. Activitatea a cuprins și un atelier creativ de scriere cu pana și cu tocul cu penița. 

1.2. Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” găzduiește în această perioadă expoziția foto-documentară „Personalități harghitene ale Marii Uniri”, care evidențiază patru personalități ce își au obârșiile pe meleaguri harghitene și care fac parte din galeria artizanilor acestui important act istoric, precum patriarhul Miron Cristea, mitropolitul Alexandru Nicolescu, episcopul Aurelian Antal și omul de litere Octavian Codru Tăslăuanu.

2.  Covasna, jud. Covasna

2.1. Expoziția foto-documentară „Personalități covăsnene ale Marii Uniri” este găzduită la Hotel „Bradul” din Covasna.

2.2.Expoziția foto-documentară „Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi  participarea la Marea Adunare de  la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918” este găzduită la sediul Asociației Cultural-Creștine Justinian Teculescu din Covasna.

2.3. În data de 28 noiembrie, la sediul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Covasna a fost organizată lecția deschisă cu tema „Covăsneni și Marea Unire”.

3.  Întorsura Buzăului

3.1. În perioada 30.11.2022 – 30.12.2022, va fi organizată în aer liber (În Piața centrală a orașului). Expoziția foto-documentară “Contribuția Întorsurenilor la Marea Unire”.

3.2. În data de 29.11.2022 au fost organizate Ateliere creative la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului (ateliere de scriere cu tocul și cu pana).

3.3.  În data de 29.11.2022 am itinerat expoziția foto-documentară ”Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaților de Curbura - Teledetecție și arheologie aeriană”, urmată de prezentarea filmului de reconstituire istorică ”Tabla Buții 1916”. Locație: Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului

3.4. În data de 05.12.2022, vor fi organizate  activități de pedagogie muzeală la Școala Gimnazială ”Nicolae Russu” din Sita Buzăului, ateliere de scriere cu tocul.

4. Sfântu Gheorghe, jud. Covasna

În perioada 9-10 decembrie 2022, va fi organizată Sesiunea Științifică a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, în care vor fi prezentate comunicări științifice de istorie, etnografie, arheologie și muzeologie.

5. Muzeul Virtual al Carpaților Răsăriteni

MNCR vă invită la vizitarea virtuală a expozițiilor digitizate:

5.1.Contribuția învățământului confessional românesc din Trei Scaune la Marea Unire https://www.youtube.com/watch?v=0evEeB3szec

5.2.Personalități covăsnene și harghitene ale Marii Uniri https://muzeu.mncr.ro/index.php/personalitati

5.3.Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei. Desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

https://muzeu.mncr.ro/index.php/component/sppagebuilder/?view=page&id=22

La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!

Sursa: comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.