CULTURA 11 iulie 2023

Este nevoie de un festival de muzică clasică în Sfântu Gheorghe?

de Diana Pantelimon | 1061 vizualizări

Răspunsul la această întrebare este, se pare, un „da” hotărât, dovadă fiind sălile pline la toate concertele organizate cu ocazia primei ediții a Festivalului de muzică clasică SepsiClassic. Acesta s-a desfășurat în perioada 6-9 iulie a.c., în mai multe locații din Sfântu Gheorghe. Peste 1.000 de persoane au participat la spectacolele artiștilor de renume invitați, iar ecourile sunt doar pozitive.

Joi și vineri au avut loc prelegeri de istorie a muzicii la Cinema Arta. Iar în fiecare zi câte două sau trei concerte organizate la Centrul de Cultură Arcuș, Biserica Unitariană, Biserica „Krisztus Király”, în Sala Bartók Béla a Muzeului Național Secuiesc, dar și în aer liber, în jurul lacului din Parcul Elisabeta.

Dovezile că publicul covăsnean este însetat după concerte de muzică clasică au fost sălile pline și ropotele de aplauze de la fiecare spectacol. Majoritatea celor prezenți, cu care am reușit să stăm de vorbă, au fost încântați peste măsură și ne-au împărtășit că abia așteaptă o ediție viitoare. 

„Programele și artiștii au fost la cel mai înalt nivel. Mai vrem și ne pare rău că s-a terminat”, ne-a spus duminică, după concertul de închidere, Szabó István, din Sfântu Gheorghe.

Totodată, sâmbătă seara, după concertul extraordinar de pian al lui Bogányi Gergely din Ungaria, care a încântat publicul cu pianul său într-o formă unică, realizat din materiale din fibre de carbon, o spectatoare ne-a spus că așa ceva nu a mai văzut în Sfântu Gheorghe.

„O seară culturală deosebită! Mă bucur că se organizează asemenea evenimente de muzică clasică în orașul nostru. Aș dori să aibă continuitate, să prindă rădăcini, pentru că atrage atenția unui public numeros care dorește să asculte muzică clasică și neoclasică. Am remarcat atât artiștii consacrați, vechi compozitori, cât și pe cei tineri. Dar și prezentarea unor instrumente muzicale deosebite care se împrietenesc foarte bine cu instrumentele vechi. De exemplu pianul din seara aceasta de la Muzeul Național Secuiesc a fost ceva cu adevărat deosebit. Un pian care a fost refăcut pe alte principii, sunt fără cuvinte. Un pian interesant creat din fibre de carbon. A sunat extraordinar, adânc, ceva nemaipomenit! Iar sala a avut o acustică foarte bună, nemaipomenită”, a declarat, redacției noastre, Kölcze Zsuszánna, din Sfântu Gheorghe. 

Cei care nu au ajuns la concertul de închidere al Filarmonicii Banatul din Timișoara au pierdut foarte mult, ne-a spus o altă iubitoare de muzică clasică, Ștefania Preda.

„A fost o seară mirifică. Un puternic impact emoțional, cu o încărcătură spirituală deosebită. Îmi pare rău pentru cei care nu au fost la spectacol, au pierdut foarte mult. O orchestră, o filarmonică ce a luat ființă în anii 1800, și totuși atât de tânără, au făcut ca sufletul meu să vibreze la acordurile lucrărilor compozitorilor prezentați. Bartók Béla, cu suita de dansuri românești, extraordinar de frumos! Plus Beethoven, cu Simfonia a 5-a, și nu pot să nu amintesc Simfonia a 4-a pentru pian și orchestră. Pianul, «regina instrumentelor muzicale», a fost la mare înălțime. De fapt, toată filarmonica, peste așteptări! Îmi pare rău că s-au încheiat aceste zile de muzică clasică, dar sper din toată inima ca la anul să se organizeze a doua ediție, pe care o aștept deja cu sufletul la gură”, ne-a povestit Ștefania Preda, din Sfântu Gheorghe.

Prezentatoarea concertelor, artista Monica Opra, ne-a spus că festivalul a fost organizat la un nivel înalt, din punctul ei de vedere, de profesor de muzică.

„Toți artiștii invitați au fost mega profesioniști. Toți. Și de renume mondial. Pianul lui Bogányi, ceva extraordinar! Eu am crezut că e un OZN aterizat, dar nu! Era pian! Sâmbătă, la muzeu, a fost muzică grea, clasică, aș putea spune greu de digerat. Piese foarte grele și, fiind așa grele, nu sunt cântate, în general. De exemplu, a fost un trio de Ceaikovski, foarte rar cântat. Fiind atât de greu, nu mulți se avântă. Și greu de ascultat! Numai dacă te uitai cum le merg degetele, te apuca plânsul. A durat foarte mult și n-au mai putut cânta și altceva după. Era de înțeles. Cu toate astea, sala a fost plină «ochi». Și în spate, după uși, plin! N-au mai vrut să plece. Mai voiau, dar numai piesa aceea a durat o oră jumătate, fără oprire. Piesă grea, frumoasă, Ceaikovski, era normal! Și lumea stătea! A trebuit să ies eu, ca prezentatoare, să le spun «mulțumim, vă așteptăm și mâine seară», că nu mai voiau să plece! Se așteptau să mai fie ceva. Și au început să mai aplaude... Eu înțeleg, la un concert rock, sau altceva, dar la muzică clasică!? Și era cald, nu era aer condiționat, dar asta nu părea să deranjeze publicul. Și-au scos evantaiele! Și, o idee foarte bună, în deschiderea fiecărui concert, câte un tânăr talent de la Liceul de Artă! Avem niște copii extraordinar de talentați”, ne-a povestit artista Monica Opra.

Prezentarea artiștilor și a programului a fost făcută bilingv, în română și maghiară. Și, deși descrierea artiștilor de renume a durat ceva mai mult timp, spectatorii au ascultat răbdători și fascinați. Monica Opra ne-a mai spus că a considerat important ca publicul să afle câte ceva despre fiecare artist invitat.

„Ce valori au venit aici! În mod normal, ne luam bilete, ne urcam în avion și îi vedeam la Hamburg sau altundeva. Și acum, au venit toți acasă la noi! E bine să știm și cine sunt aceste mari valori din lumea muzicală clasică. Festivalul sigur va continua, a fost public numeros, deci este nevoie”, a punctat Monica Opra.

Precum a spus și managerul Filarmonicii Banatul din Timișoara, Ovidiu-Florian Andriș, la concertul de închidere al festivalului, prin acest eveniment, Sfântu Gheorghe a fost pus pe harta muzicii clasice din Europa. 

Evenimentul, al cărui public cere continuare, a fost organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Asociația Culturală „Mikes Kelemen”.

Sursa foto: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe/Facebook și Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.