CULTURA 22 ianuarie 2020

Episcopia Covasnei și Harghitei va înființa asociații comunitare și de tineret

de Daniela Luca | 1441 vizualizări

Măsura s-a luat în contextul anului omagial al pastorației părinților și copiilor 

Anul acesta se va elabora o programă de cateheză pentru credincioșii de toate vârstele, adaptată la nevoile actuale ale vieții Bisericii, anunță Episcopia Covasnei și Harghitei. De asemenea, se vor înființa asociații comunitare și de tineret în cele două județe ale Eparhiei. Aceste decizii au fost luate în cadrul şedinței anuale de lucru a Adunării Eparhiale desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Centrul Eparhial din municipiul Miercurea-Ciuc, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Andrei.

Conform episcopiacvhr.ro, Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată în Catedrala Episcopală cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae”, de către Preasfinţitul Părinte Andrei împreună cu Preacuvioșii Părinți Stareți, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, Preacucernicii Părinţi Protopopi şi membrii clerici ai Adunării Eparhiale. La aceasta au asistat și zeci de credincioşi din municipiul Miercurea Ciuc. După liturghie a urmat şedința anuală de lucru a Adunării Eparhiale. 

„În privința propunerilor de viitor s-a avut în vedere continuarea proiectelor administrativ-gospodărești, culturale și sociale existente în derulare, precum și identificarea unor măsuri de dinamizare a pastorației familiei ținând cont de faptul proclamării de către Sfântul Sinod a anului 2020 ca «An omagial al pastorației părinților și copiilor», se arată pe site-ul Episcopiei Covasnei și Harghitei. 

„Familia de astăzi este zbuciumată din toate punctele de vedere”

Părintele Ioan Marin, preot paroh și administrator al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, prezent la întâlnirea de sâmbătă, 18 ianuarie, ne-a spus că în acest an Biserica va pune un accent mai mare pe familie. 

„Fiecare an este decretat unui anumit eveniment. De pildă anul 2019 a fost anul omagial al satului românesc. Anul acesta este al pastorației familiei. Adică se va vorbi mai mult despre familie, despre creșterea copiilor în atmosfera de credință, în învățătura Bisericii. O să căutăm să fim cât mai aproape de familie pentru că familia de astăzi este zbuciumată din toate punctele de vedere. Vedem părinți care pleacă la muncă în străinătate, copiii rămân singuri acasă și atunci preoții noștri trebuie să se aplece cu mai multă atenție spre aceste categorii sociale”, ne-a spus părintele Ioan Marin. 

În acest sens Episcopia va elabora o programă de cateheză (n.red. învățământ religios) pentru copii, tineri, adulți și vârstnici care să fie adaptată la nevoile actuale ale vieții Bisericii. Aceasta va constitui un instrument de lucru pentru preoți din punct de vedere pastoral-misionar, se arată în aceeași sursă. 

Totodată, se va lucra la înființarea unor asociații comunitare și de tineret în cele două județe ale Eparhiei. Acest demers va avea ca scop „păstrarea identității spirituale, culturale și identitare românești în contextul actual tot mai marcat de pierderea acestor valori, precum și întocmirea și publicarea de monografii a parohiilor și a satelor în vederea valorificării fondului arhivistic al unităților bisericești”. 

„S-a propus înființarea unei centru catehetic pentru tineri și pentru alte categorii de vârstă, adulți, vârstnici. E vorba despre centre catehetice unde să se exprime mai bine din punct de vedere al credinței creștine pe diferite teme. Activitățile se vor derula tot în cadrul Bisericilor parohiale. Invitația este adresată tuturor”, ne-a mai spus părintele Ioan Marin. 

Sursă foto: Episcopia Covasnei și Harghitei. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.