CULTURA 14 septembrie 2021

Echipa MNCR, prezentă la Căminul Cultural din Păuleni-Ciuc, în cadrul unui eveniment cultural organizat cu ocazia Zilelor comunei

de Covasna Media | 992 vizualizări

O parte a echipei Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a fost vineri, 10 septembrie, prezentă la Căminul Cultural din Păuleni-Ciuc, unde dr. Valerii Kavruk, managerul instituției, arheolog, cercetător și coordonator științific al lucrărilor de cercetare desfășurate în cadrul sitului arheologic din Păuleni-Ciuc, a susținut o prezentare despre sit, punctând aspecte legate de geografia, istoria și cultura locului, prezentând totodată un bilanț al cercetărilor și descoperirilor înregistrate aici, din 1999 până în prezent. Prelegerea a fost completată de expoziția foto-documentară „Situl arheologic Păuleni-Ciuc Dâmbul cetății, jud. Harghita” și de un film realizat de MNCR, care ne duc înapoi în timp, conturând în imaginarul nostru o idee despre cum arăta viața pe Dâmbul Cetății în urmă cu 6.500 de ani, de când datează primele dovezi ale unei așezări umane în acest loc, moment din care așezarea a fost ocupată aproape în permanență. Cele prezentate sintetizează peste 20 de ani de muncă de cercetare în situl arheologic de la Păuleni-Ciuc.

MNCR a avut bucuria de a se întâlni la Păuleni cu un public numeros, curios și foarte receptiv la cele prezentate, având astfel ocazia să-și facă o idee mult mai clară despre ceea ce se întâmplă de peste 2 decenii în apropierea comunei lor, sus pe Dâmbul Cetății, aspecte pe care mulți dintre locuitorii comunei nu au avut ocazia să le cunoască până acum sau despre care aveau o imagine neclară. Au aflat astfel că localitatea lor are o istorie mult mai bogată și mai interesantă decât majoritatea localităților, ca aceasta a fost căminul mai multor civilizații din trecut și că prin acest aspect ei au aproape o comoară importantă nu doar pentru istoria și cultura zonei, ci relevantă la nivel național și internațional, o comoară redescoperită, cercetată și valorificată mult în ultimii ani de către echipa de arheologi a MNCR. 

Dr. Valerii Kavruk a punctat în cadrul prezentării faptul că locul pe care s-au dezvoltat comunitățile umane în urmă cu 6 milenii nu a fost ales întâmplător, deoarece „situl ocupă poziția strategică pe una dintre cele mai importante căi de comunicare între Transilvania și Moldova. Acest sit a fost fortificat în repetate rânduri cu șanțuri, valuri de pământ și palisade de lemn, iar în ultima fază cu zid de piatră. Prima comunitate care s-a așezat în acest loc a venit din Moldova, din mediul culturii Cucuteni, în jurul anului 4.500 î.Hr. Apoi, între cca. 4.250 și 1.700 î. Hr., situl a fost stăpânit succesiv de comunități venite din Depresiunea Transilvaniei (Bodrogkeresztúr, Coțofeni, Jigodin, Ciomortan și Wietenberg). Acestea din urmă aveau legături strânse cu comunitățile din Moldova, mai ales cu cele aparținând culturilor Cucuteni, Amforelor Sferice, Costișa și Monteoru. Unul dintre motivele cele mai importante ale acestor legături au fost schimburi economice, estul Transilvaniei și vestul Moldovei fiind reciproc complementare în resursele naturale importante. Astfel, munții adiacenți sitului de la Păuleni-Ciuc (Hășmașului și Harghitei) sunt bogate surse de cupru, în timp ce Subcarpații Moldovei abundă în surse de sare”.

Primarul Csaba Ferencz și-a exprimat admirația pentru munca depusă de echipa MNCR, asigurând că va disemina informația în rândul locuitorilor comunei și în spațiul școlii în legătură cu situl și expoziția „Așezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetății”, de la sediul central MNCR din Sfântu Gheorghe, care etalează cele mai valoroase descoperiri de până acum. Totodată și-a exprimat dorința de a găzdui la un moment dat expoziția sau o parte din această expoziție într-un spațiu administrat de autoritatea locală. Până atunci însă a asigurat că se vor implica în organizarea unor excursii la sediul central MNCR din Sfântu Gheorghe, pentru ca un număr mai mare dintre locuitorii din Păuleni-Ciuc să vadă expoziția ce pune în valoare vestigii recuperate de pe Dâmbul Cetății. Pe lângă invitația de a vizita spațiile și expozițiile MNCR, Dr. Valerii Kavruk a lansat și invitația de participare la lucrările ce se efectuează pe sit, pentru adulți, și posibilitatea de a participa la taberele de arheologie organizate de MNCR, în cazul copiiilor.

Evenimentul, parte din programul Zilelor comunei (10-12 septembrie), a fost organizat de Primăria și Căminul Cultural din Păuleni-Ciuc, în colaborare cu MNCR.

Text, foto: Cosmina Marcela Oltean

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.