CULTURA 8 martie 2022

Dragoste şi alte crime sau Ziua când se clatină lumea şi vrei să fugi

de Covasna Media | 1032 vizualizări

Lumea e plină de fugari. Dacă ar fi să identificăm  doar un singur personaj pe seama căruia două arte, teatrul şi filmul, au făcut carieră, atunci numele lui este Fugarul. Sunt pline teatrul şi filmul de fugari, pentru că, de când lumea, oamenii fug-fug-fug! Şi fug de mizerie, de sărăcie, de minţile, nefericirile şi bolile lor, fug de fantome, de singurătate. Fug după o himeră. Fug de frică. Şi Anica vrea să fugă. Despre ziua când lumea în care trăia o femeie începe să se clatine şi despre înnebunitoarea incertitudine a existenţei sale este vorba în noul spectacol al Trupei Tamási Áron, Dragoste şi alte crime, care va avea premiera miercuri, 9 martie, de la ora 19, pe Scena Mare a Teatrului. 

Anica este amanta unui mafiot în declin, dintr-o zonă marginală a Belgradului, şi într-o zi  se hotărăşte să fugă, să înceapă o nouă viaţă. Într-o zi, o singură zi, de dimineaţa până seara, femeia la 30 de ani încearcă să-şi pună în aplicare planul secret de evadare, un plan care se complică în stil balcanic şi devine o poveste de Dragoste şi alte crime – o poveste amară, bizară, zurlie şi plină de melancolie. Anica vrea să fugă dintr-o lume în care nici ea nu ştie cât este de captivă. O lume de care Anica este legată prin Milutin – amantul mafiot, prin fiica acestuia – Ivana cea extrem de vulnerabilă şi dependentă de tendinţele sale suicidare, prin Stanislav – gangsterul sentimental şi iubăreţ care-i deschide calea spre o dragoste imposibilă, prin mama acestuia – o cântăreaţă atinsă de senilitate, căreia fiul îi finanţează în secret pasiunea pentru muzică. Dragoste şi alte crime este povestea unei zile, ziua cea mare a unei femei rătăcite printre gangsteri şi printre betoanele unui cartier balcanic. 

Scenariul filmului, care stă la baza spectacolului din Sfântu Gheorghe, a fost scris de Stefan Arsenijević, Srdjan Koljevic și Bojan Vuletic.Varianta teatrală a acestei producţii cinematografice este pusă în scenă de Theodor-Cristian Popescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români, un bun observator şi teoretician al teatrului, ale cărui studii şi opinii au provocat necesare dezbateri  pe teme teatrale şi culturale de maximă actualitate. Originar din Turda, Theodor-Cristian Popescu a absolvit Academia de Teatru şi Film București, Facultatea de Teatru, specializarea regie de teatru  (1994), a urmat cursurile de Master of Fine Arts în regie (bursă Fulbright) la Universitatea Montana-SUA (2002), iar în 2011 și-a susținut doctoratul la Universitatea de Arte din Târgu Mureș – instituție la care în prezent predă regia. Este autorul a numeroase spectacole, montate pe scene din România, Canada, SUA. A înfiinţat şi condus două companii de teatru independent, la Bucureşti şi Montréal. 

Stefan Arsenijević a ajuns în atenţia lumii cinematografice prin multipremiatul său scurtmetraj (A)Torsion (2003), care a câştigat Ursul de aur la Berlin, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film, şi care a mai obţinut o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj. Născut în 1977, la Belgrad, Stefan Arsenijević a studiat Filosofia, a lucrat ca jurnalist, şi a absolvit regia de film şi televiziune la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad, unde este profesor din 2005. Iubire şi alte crime reprezintă debutul său în lungmetraj, filmul a avut premiera la Berlin, în cadrul secţiunii Panorama

La realizarea spectacolului de pe scena Teatrului Tamási Áron, Theodor-Cristian Popescu a implicat şi elevi de la Secţia de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor, iar din echipa regizorului mai fac parte  Mihai Păcurar (scenografie&concept video)  Andrei Raicu (muzică&sound design), Cristian Niculescu (light design), Edit V. Bartha (regizor tehnic), Dobra Mária Magdolna (sufleor) și Krisztián Kiliti (dramaturgia). 

Următoarele reprezentaţii cu Dragoste și alte crime sunt programate pe 11 și 12 martie, biletele vor fi disponibile la Casa Centrală de Bilete și pe site-ul Biletmaster.ro.

Teatrul Tamási Áron

Foto: Barabás Zsolt

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.