CULTURA 15 ianuarie 2020

Donaţie de carte, de Ziua Culturii Naţionale, pentru noua bibliotecă publică „Nicolae Colan”

de Agerpres | 1475 vizualizări

Biblioteca publică „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, inaugurată la finele anului trecut, a primit, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, o importantă donaţie de carte din partea unei edituri din Iaşi, printre care şi volume din colecţia „Ediţii. Mihai Eminescu, 170 de ani de la naştere”.

Directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că editura TipoMoldova din Iaşi a donat şi anul trecut acestei biblioteci un număr mare de volume apărute în colecţia „România. Marea Unire. 1918-2018”.

„De data aceasta, pe lângă alte valoroase cărţi de istorie, geografie, literatură, editura TipoMoldova ne-a oferit cu generozitate un număr mare de volume apărute în cadrul proiectului „Ediţii. Mihai Eminescu, 170 de ani de la naştere. 1850-2020'. Acesta este un proiect coordonat de Nicolae Georgescu, Aurel Ştefanachi şi Doina Rizea, care şi-au propus să omagieze prezenţa scriitorului în spiritualitatea românească prin publicarea a 200 de ediţii din opera sa (...), considerând că cel mai potrivit omagiu adus poetului nepereche este acela de a reedita şi reciti opera sa. (...) Ne bucurăm că la tânăra noastră bibliotecă putem oferi cititorilor interesaţi posibilitatea de a studia opera eminesciană la Sfântu Gheorghe, în Transilvania pe care Eminescu a iubit-o atât de mult”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.

Acesta a mai spus că în urmă cu câţiva ani, în timpul unei cercetări pe care o efectua în arhive, a descoperit un document care releva legăturile apropiate pe care Mihai Eminescu le-a avut cu o serie de intelectuali din zonă.

„Documentul pe care l-am găsit la vremea respectivă vorbea despre prezenţa lui Eminescu la Braşov şi, în acest context, întâlnirile cu o serie de intelectuali din actualul judeţ Covasna, care erau avocaţi şi oameni din elita românească a Braşovului. (...) Intenţia noastră este să continuăm cercetarea la descendenţii acestor familii, de altfel cunoscute şi în Covasna de astăzi, şi să continuăm săpăturile documentare la Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Braşov. (...) Deci, se vorbea în documentul respectiv de relaţiile calde şi legăturile strânse şi despre faptul că Eminescu, de multe ori atunci când a venit la Braşov, a fost găzduit în familiile acestor români covăsneni”, a mai spus dr. Ioan Lăcătuşu.

Biblioteca „Nicolae Colan” a fost înfiinţată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi deţine un fond de peste 10.000 de volume, multe dintre ele fiind donate de mai multe edituri sau biblioteci, precum „Petre Dulfu” din Baia Mare, „Magic Print” din Oneşti şi „Saeculum” din Bucureşti, sau provin din colecţiile particulare ale unor intelectuali din judeţ şi din ţară.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.