CULTURA 23 ianuarie 2019

„Despre oameni şi cartofi”, „Banditul Whisky”, în programul dedicat Zilei Culturii Maghiare

de Agerpres | 847 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va prezenta marţi seară, de Ziua Culturii Maghiare, spectacolul „Despre oameni şi cartofi”, în regia lui Radu Afrim, iar Cinematograful Arta din municipiu va proiecta mai multe filme, printre care şi „Banditul Whisky”, ambele producţii fiind inspirate din fapte reale.

Spectacol-documentar „Despre oameni şi cartofi”, care a avut premiera în toamna anului trecut, a fost inspirat de o tragedie petrecută în judeţul Covasna în 2012, când nouă persoane care lucrau ca zilieri şi-au pierdut vieţile în timp ce se întorceau de la cules cartofi, după ce remorca în care se aflau a fost lovită de un tren. Reprezentaţia va avea loc de la ora 19.

În contextul sărbătoririi Zilei Culturii Maghiare, Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe a programat o suită de filme maghiare, subtitrate în limba română, printre care „Luminile Nordului”, „Iarnă eternă” şi „Lajko, ţigan în Cosmos”, care vor fi prezentate marţi seară, începând cu ora 18,15.

Miercuri sunt programate filmele „Actorii ambulanţi” şi „Banditul Whiskey”, acesta din urmă fiind prezentat în premieră în România în urmă cu un an la Sfântu Gheorghe, în prezenţa eroului principal.

Filmul este inspirat din viaţa fostului spărgător de bănci Ambrus Attila, poreclit Whiskey Man, care s-a născut în 1967 într-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, fost jucător profesionist de hochei, care a devenit faimos după ce a jefuit 27 de bănci în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari.

Prima lovitură a dat-o în 1993, în 1999 a fost arestat, iar ulterior condamnat la 17 ani de închisoare, din care a ispăşit 13, fiind eliberat anticipat pentru bună purtare.

Autorităţile maghiare au reuşit să-l captureze după aproape şase ani de căutări, timp în care devenise deja un personaj celebru şi chiar simpatizat de mulţi oameni.

Joi, în cadrul Zilelor filmului maghiar, sunt programate producţiile „Un fel de America 3” şi „Cetăţeanul”.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.