CULTURA 1 septembrie 2023

DÉJÀ VU - Salonul de Artă Contemporană din Transilvania, ediția a II-a 8 septembrie – 20 octombrie 2023

de Covasna Media | 908 vizualizări

DÉJÀ VU, cea de-a doua ediție a Salonului de Artă Contemporană din Transilvania, se va deschide pe 8 septembrie 2023, la ora 18. Expoziția va fi vernisată de curatorii săi – sculptorii Péter Madaras și Zoltán Hosszú – respectiv dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania.

În conformitate cu misiunea Centrului de Artă din Transilvania, care este de a crea o imagine reală și apreciabilă din punct de vedere intercultural a artei transilvănene pentru sine și pentru cei din împrejurimi, Salonul de Artă Contemporană din Transilvania oferă tinerilor artiști care trăiesc ori s-au născut în Transilvania posibilitatea de a-și prezenta lucrările. Orașul Sfântu Gheorghe a găzduit și găzduiește în continuare manifestări de artă contemporană precum expozițiile MÉDIUM din 1981, continuând cu Eruptio – Întâlnirile Interregionale de Artă Acționistă, expozițiile organizate la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA și Centrul de Artă din Transilvania, Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc pentru a menționa doar pe cele mai importante. Educația artistică instituțională, cum ar fi cea oferită de Liceul de Artă Plugor Sándor și de Facultatea de Arte Plastice a Universității din Pécs din Sfântu Gheorghe, este o parte semnificativă a vieții culturale a orașului. Datorită activității de creare de valoare a organizațiilor menționate mai sus, acest mic oraș și publicul său sunt pregătiți pentru a găzdui Salonul de Artă Contemporană din Transilvania și alte inițiative similare. După cum spune unul dintre curatorii expoziției, Péter Madaras, în textul introductiv al catalogului: „Salonul încearcă să prezinte o imagine cuprinzătoare a demersurilor artistice contemporane de astăzi prin prisma artiștilor transilvăneni, reunindu-i pe cei care se inspiră din rădăcinile transilvănene sau din experiența locală și pe cei care se străduiesc să atingă cele mai contemporane standarde universale în arta lor.”

În contextul fenomenului déjà vu, curatorul Péter Madaras s-a adresat altor treizeci și cinci de artiști. Titlul expoziției, dar și invitația, intenționează să se refere la aspectul procesului de creație prin care teme, idei și fenomene eterne, universale reapar sau revin mereu și mereu. Expoziția rezultată are o atmosferă complet diferită față de cea precedentă, intitulată INSTINCT. Lucrările expuse sunt poate mai misterioase, iar tehnicile folosite sunt mai variate. Cea de-a doua ediție a Salonului de Artă Contemporană din Transilvania adăugă încă treizeci și cinci de artiști la repertoriul tinerilor artiști din Transilvania.

Expoziția poate fi vizitată până la 20 octombrie 2023, conform programului Centrului de Artă din Transilvania, de marți până vineri între orele 9 și 17, iar sâmbăta între orele 10 și 16.

Sunteți bineveniți la vernisaj și la expoziție!

Organizatori:

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Sponsor:

Fundația Gábor Bethlen

Artiști expozanți:

Márta ADORJÁNI, Malvina ANTAL, Imola ÁBRAHÁM, Emese BÁCS, Zsolt BERSZÁN, Imre BERZE, Andrea CĂBUZ, Enikő DACZÓ, Barna ÉLTES, Emőke FÁBIÁN, Ildikó FAZAKAS, Zoltán FERENCZ, Levente HORVÁTH, Gábor KENTELKI, Adrian KISS, Hanna Éva KOLUMBÁN, Kund KOPACZ, Kinga KOVÁCS, Lehel KOVÁCS, Hajnalka LÁSZLÓ, Péter MADARAS, István MÁRIÁS aka Horror Pista, László MÁTHÉ, Andrea NAGY, Alpár PÉTER, Fruzsina SIKLÓDY, Tünde SIPOS GAUDI, Ábel SZABÓ, Anna-Mária SZABÓ, Csongor SZABÓ, Sándor SZÁSZ, Tünde SZÁSZ, Attila TAMÁS, István ZAKARIÁS, Béla ZOLTÁN

Sursa: comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.