CULTURA 19 iunie 2019

Debutul manifestărilor din cadrul ediției a XXVII-a a Zilelor Andrei Șaguna

de Covasna Media | 1186 vizualizări

Programul ediției din acest an a Zilelor Andrei Șaguna începe joi, 20 iunie, ora 16.00, la statuia Sfântului Ierarh Andrei Şaguna (parcul „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe), cu depunerea de jerbe și coroane de flori de către conducerile asociațiilor culturale românești din Sfântu Gheorghe, urmată de slujba de pomenire pentru membrii fondatori ai Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” și ai celorlalte asociații culturale românești din Sfântu Gheorghe. Urmează evocarea „Contribuția Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna la propășirea învățământului confesional ortodox în limba română în Transilvania”, desfășurată la Punctul muzeal Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Apoi, la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă, va fi vernisată expoziția fotodocumentară „Comunitatea românească din județele Ciuc, Odorhei și Treiscaune, azi județele Covasna și Harghita, în perioada interbelică” și vor fi prezentate unele noi apariții editoriale.

Prima ediție a Zilelor Andrei Șaguna a avut loc în zilele de 3-4 iulie 1993. Atunci, la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a desfășurat simpozionul „Andrei Șaguna - personalitate emblematică a spiritualității românești”, cu participarea vrednicului de pomenire, mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală, pr. acad. Mircea Păcurariu, acad. Horia Colan, prof. Alexandru Moraru de la Cluj-Napoca, prof. Alexandru Porțeanu din București ș.a. În aceeași zi, a avut loc un spectacol susținut de îndrăgitul rapsod Tudor Gheorghe, iar a doua zi, la Biserica ortodoxă „Sfântu Gheorghe” a fost săvârșită liturghia arhierească, de către mitropolitul Antonie, cu ocazia sfințirii bisericii, după terminarea lucrărilor de restaurare, s-a sfințit o cruce pe locul unde s-a ridicat statuia Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și s-a dezvelit o placă memorială pe clădirea Primei Școli Românești din Sf. Gheorghe.

De-a lungul anilor, în programul manifestărilor din cadrul Zilelor Andrei Șaguna au avut loc dezveliri de monumente de for public și plăci memoriale, expoziții documentare, lansări de carte, simpozioane, dezbateri organizate în parteneriat cu Institutul de Sociologie al Academiei Române, Catedra de Sociologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Brașov, Revista „Transilvania” din Sibiu, Arhivele Naționale etc., manifestări care au fost onorate de distinși oameni de știință și cultură, din întreg spațiul românesc, inclusiv din Basarabia, Nordul Bucovinei, Serbia, Ungaria ș.a. În fiecare an, manifestările s-au desfășurat cu binecuvântarea și participarea IPS Ioan, astăzi Mitropolit al Banatului, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Reamintim faptul că, la ediția a VI-a, care a avut loc în zilele de 3-5 iulie 1998, în finalul evocării „Andrei Șaguna și românii ardeleni”, la care au participat, printre alții, regretații cărturari Gelu Neamțu, cercetător științific din Cluj-Napoca și scriitorul George Pruteanu, împreună cu prof. dr. Andrei Papari, președintele Fundației „Andrei Șaguna” din Constanța, a fost reluat demersul adresat Patriarhiei Române pentru canonizarea mitropolitului Andrei Șaguna, demers început împreună cu șaguniștii constănțeni, în anul 1993, și finalizat cu succes în anul 2011, prin Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ediția din acest an a Zilelor Andrei Șaguna este organizată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Liga Cultural - Creştină „Andrei Şaguna”, Asociaţia „Ştefadina” Bucureşti, împreună cu Primăria şi Consiliul local Vâlcele, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Consiliul Județean Covasna. Evenimentul este organizat cu sprijinul Guvernului României, prin Secretariatul General al Guvernului.

(Biroul de presă al CESCH)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.