CULTURA 15 februarie 2022

De Ziua Națională a Lecturii, elevii din Sita Buzăului stau de vorbă cu autorul Florin Bican

de Iulia Drăghici - Taraș | 896 vizualizări

Scriitorul Florin Bican se va întâlni marți, 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, online, cu elevii din Sita Buzăului. Evenimentul se va derula prin platforma ZOOM. Între orele 10:00 și 11:00 vor participa copii din clasele V-VI, iar de la ora 11:30 până la ora 12:30 elevii de clasele VII-VIII.

Potrivit coordonatorilor, vor participa 80 de elevi de la „Nicolae Russu” și 39 de elevi de gimnaziu de la Școala Gimnazială Zăbrătău. 

Legat de faptul ca voi întâlni un scriitor e uimitor. Și nu orice scriitor, un scriitor de povești pentru copii. Mereu am vrut să întâlnesc un autor de cărți de copii, să pun întrebări, ca să îmi pot liniști curiozitatea. Când am auzit ca vom putea vorbi cu un scriitor, eram într-o altă lume plină cu întrebări copleșitoare care vor dispărea în sfârșit. Îi mulțumesc domnului Florin Bican, pentru că a acceptat să îl întâlnim și pentru ca ne va putea povesti viața de scriitor și de ce nu, povești de-a lungul vieții sale”, spune Marina, de la clasa  a V-a.

Activități de Ziua Națională a Lecturii vor avea loc și la celelalte structuri din Sita Buzăului, din Ciumernic și Bobocea. De pildă, la Școala Gimnazială din Bobocea, vor avea loc diverse acțiuni, printre care și „Vânătoarea de lecturi”, pentru elevii din clasele primare, care vor citi împreună cu îndrumătorul de clasă dintr-o carte aleasă (dintre Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă, Povestea ursului cafeniu, de Vladimir Colin și Matilda, de Roald Dahl), iar apoi vor porni în căutare de provocări pe baza lecturii citite. 

Iar în grădinițe se va implementa programul „Citește-mi 100 de povești”, în care preșcolarii vor avea în rândul lor diferiți invitați care să le citească o poveste în această zi.

Mă bucur mult de această Zi Națională a Lecturii și abia aștept să văd mâine toți copiii din școală cu o carte la ei pe care să o deschidă și să o citească. De la ora 11:00 în toate școlile și grădinițele din Sita Buzăului se va citi. Inclusiv Secretariatul nostru a răspuns provocării. Deci pentru un moment ne vom opri și vom marca această zi așa cum se cuvine. Va fi interesant...Să citești dintr-o carte la ora de limba română e firesc, dar să citești alături de dl profesor de sport sau de matematică e altceva. Copiii se întrebau și se minunau: „Aducem cartea și citim la mate, la sport...?!”. Nu pot să vă descriu sclipirea din ochii lor... Abia așteptăm ziua de mâine și bineînțeles abia așteptăm întâlnirea cu scriitorul Florin Bican. Va fi o zi plină, plină cu cititori mari și mici!”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, profesoara Otilia Buzea. 

Invitația de a participa la activitățile de la Sita Buzăului i-a fost adresată autorului Florin Bican de directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”, profesoara Otilia Buzea, când ambii s-au aflat în emisiunea „Serviciul de noapte”, de la Radio România Actualități. 

Florin Bican este autorul volumului de versuri pentru copii (şi nu numai) „Cântice mârlăneşti” (2007) şi coordonator, alături de Stela Lie, a două volume de literatură pentru copii: „Bookătăria de texte & imagini”, în 2009, „Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc” (2013). A mai semnat seria de basme rescrise sub titlul „Şi v-am spus povestea aşa”, „Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de înșiși” (2014). Florin Bican este prezent cu texte și în antologiile „Care-i faza cu cititul?” (2010); „Ce poți face cu două cuvinte” (2011), „Cui i-e frică de computer” (2013), „Uite cine vorbește” (2016) și altele. 

Totodată, acesta a tradus în românește și volume ale unor autori ca Lewis Carroll (The Hunting of The Snark) şi T.S. Eliot (Old Possum’s Book of Practical Cats). 

Evenimente dedicate lecturii vor avea loc marți în toate școlile din România, la solicitarea Ministerului Educației, pentru că Ziua Națională a Lecturii este sărbătorită la data de 15 februarie pentru prima dată. 

Începând din acest an, România are o Zi Națională a Lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

Am decis, în calitate de ministru al Educației, ca marți, 15 februarie 2022, în toate școlile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text”, scrie pe site-ul Ministerului Educației, într-un comunicat de presă semnat de ministrul Sorin Cîmpeanu. 

La începutul anului, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie ca 15 februarie să fie marcată ca Zi Naţională a Lecturii. Aceasta are ca scop încurajarea lecturii în rândul populației și prevede ca muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniul educativ şi al culturii să acorde asistenţă de specialitate şi să monitorizeze manifestările organizate cu această ocazie. 

Sursa foto: Facebook și Școala „Nicolae Russu”

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.