CULTURA 25 ianuarie 2018

Credinţă şi suflet – a fost decernat Premiul Háromszék Pentru Cultură

de Covasna Media | 726 vizualizări

Premiul Háromszék Pentru Cultură a fost fondat în 2013, de Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. Această distincţie este acordată unor personalităţi covăsnene care au influenţat viaţa culturală a regiunii, activitatea cărora au avut o mare însemnătate pentru regiune şi care, prin munca susţinută şi vocaţia lor, au servit întreaga comunitate.

Szebeni Zsuzsa a salutat sărbătoriţii în numele Institutului Balassi, filiala Sf. Gheorghe, şi al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc. Aceasta a subliniat: merită recunoaştere toate acele personalităţi creatoare de valori  care nu exercită doar o profesie, ci îşi urmează vocaţia, fie că este vorba de persoane care activează în domeniul sportului, al artelor sau în orice alt domeniu al culturii.

Haszmann Pál Péter este laureatul din acest an al Premiului Háromszék Pentru Cultură, distincţia i-a fost înmânată de Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna. Realizările profesionale remarcabile ale laureatului au fost lăudate de Pozsony Ferenc, etnograf şi profesor universitar. Muzeolog cu o mare vocaţie şi născut într-o familie de învăţători de şcoală populară, Haszmann Pál a participat încă din tinereţe la înfiinţarea muzeului în aer liber din Cernat, visat de tatăl său. Muzeul şi-a deschis porţile acum 45 de ani, pe data de 25 februarie 1973, în clădirea Conacului Damokos din Cernatu de Jos.

„Consider că, pe lângă premiile de înalt nivel obţinute până acum – Premiul Orbán Balázs şi Crucea de Onoare a Ungariei –, Premiul Háromszék Pentru Cultură, acordat acum, subliniază şi rolul important pe care l-ai asumat, în timpul deceniilor lungi şi complicate, împreună cu fraţii şi familia ta, în explorarea, păstrarea, conservarea profesională, reprezentarea muzeală și transmiterea mai departe a patrimoniului cultural al micii noastre patrii, Trei Scaune” – a spus etnograful Pozsony Ferenc, mulţumind în numele comunităţii profesionale pentru munca asiduă a laureatului.

Haszmann Pál a declarat că, deşi au existat semne că se pregăteşte un „complot plăcut”, premiul l-a luat prin surprindere. Acesta a mulţumit pentru premiu, adăugând: „permiteţi-mi să împărtășesc acest premiu cu familia mea, să-l împart între cei doi frați ai mei, între copiii noștri și nepoții noștri, amintindu-mă de mama şi tatăl meu, pentru că ei întotdeauna ne-au învățat că această moștenire scumpă trebuie păstrată şi trebuie transmisă din generație în generație. Avem atâtea exemple de urmat, persoane care trebuie prezentate lumii, în aceasta constă forţa noastră, azi lupta noastră pentru libertate nu trebuie să o ducem cu sabia, ci cu forţă intelectuală, zi de zi, timp de decenii dacă trebuie, până când vom reuşi (…) Atunci când ne-a creat pe acest loc, Bunul Dumnezeu ne-a dat fiecăruia o sarcină de îndeplinit, este necesară recunoașterea acestei sarcini care trebuie îndeplinită în totalitate”. Haszmann Pál a spus că îi doreşte comunităţii noastre să dea dovadă de mai multă solidaritate şi credinţă, pentru că fără acestea nu există viaţă umană deplină.

Festivitatea organizată cu prilejul Zilei Culturii Maghiare s-a încheiat cu momentul artistic susţinut de Ansamblul de Dansuri Háromszék, coregraful Ivácson László a prelucrat combinaţia de dansuri csárdás pe care Szabó Kati a prezentat-o la sol, la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică din Budapesta, din 1983.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.