CULTURA 3 septembrie 2020

Concurs online pentru cel mai frumos păpușar

de Daniela Luca | 1317 vizualizări

Organizatorii își propun să editeze o carte dedicată tiparelor de caș din județ 

Asociația Grit organizează un nou concurs dedicat covăsnenilor de toate vârstele. De data aceasta, se caută cel mai frumos tipar de caș din județul Covasna. Cei interesați sunt provocați să facă  fotografii cu păpușarele pe care le au acasă, la vecini sau rude și să le trimită organizatorilor până pe 20 septembrie. Concursul face parte din proiectul „Călătorie în Voineștii Covasnei de odinioară” prin care Asociația Grit își propune să apropie tânăra generație de tradițiile din zonă. 

Se spune că la Sântilie – nedeia mocănească a voineștenilor, ciobanii coborâți din munte le dăruiau fetelor păpuși de caș, realizate cu ajutorul păpușarelor – tipar de lemn încrustat, în care se pun brânzeturile proaspăt preparate, pentru a li se da diferite forme. 

La Voinești, tradiția păpușilor de caș este încă vie, iar din acest motiv Asociația Grit și-a propus să îi dedice un concurs prin care să descopere aceste „comori”. 

„An de an, participanții la Sântilia noastră o trăiesc (n.red. tradiția). Și, după știința noastră, este singura zonă din țară unde se mai păstrează. (...) Prin acest concurs ne dorim să identificăm astfel de păpușare care încă mai există în Voineștii Covasnei, să le fotografiem și, de ce nu, în funcție de numărul lor, să edităm și o carte dedicată lor. Inițial, concursul era adresat voineștenilor, dar, ținând cont de succesul pe care concursul anterior, organizat cu prilejul Zilei Limbii Române, l-a avut în mai multe localități din județul nostru, am hotărât să ne adresăm tuturor locuitorilor județului. Sunt sigură că, și de această dată, vom avea participanți și din alte localități, cu precădere din acele sate și comune cu tradiții pastorale. Chiar putem face comparații între modelele de păpuși din diferite zone”, ne-a spus inițiatoarea concursului, prof. Florentina Teacă.

Așadar, cei care vor să participe și au un astfel de tipar de lemn încrustat, trebuie să îi facă o fotografie cât mai reușită și să o trimită prin mesaj pe pagina de Facebook a Asociației Grit sau pe adresa de e-mail grittineret@gmail.com. Fotografia trebuie să fie însoțită de unele participantului, numele proprietarului păpușarului și vechimea acestuia. Termenul limită pentru înscrierea la concurs este 20 septembrie. 

„Premiile vor fi în funcție de numărul de participanți. Nu vrem să dezvăluim surpriza, însă, cu siguranță, vor avea legătură cu tradițiile pastorale. (...) Și, în cazul în care vom reuși să realizăm cartea de care vorbeam mai sus, credem că oamenii vor fi mândri să își vadă păpușarele fotografiate și descrise acolo. Din punct de vedere artistic-afectiv, păpușile de caș și tiparele cu care sunt ele făcute, sunt încă o expresie a sensibilității voineştenilor și merită să fie aduse la cunoștința publicului larg”, a mai adăugat Florentina Teacă. 

Concursul face parte din proiectul „Călătorie în Voineștii Covasnei de odinioară”, realizat de Asociația GRIT cu sprijinul Orașului Covasna și are ca scop apropierea tinerilor și copiilor de tradițiile din zonă. 

O altă activitate din cadrul proiectului presupune ca elevii să fie îndemnați să noteze povestirile bunicilor despre copilăria și tinerețea lor, din secolul trecut, precizează organizatorii. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.