CULTURA 5 august 2022

Componența juriului de anul acesta la Festivalul-Concurs DbutanT

de Covasna Media | 862 vizualizări

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT se află în plin proces de pregătire. După ce co-organizatorii, Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța (TSC), au lansat către scenografi apelul de înscriere, a urmat stabilirea componenței juriului, format din cinci specialiști în domeniul artei teatrale. 

Ca și anul trecut, Festivalul-Concurs DbutanT se va desfășura în două etape. Prima etapă, DbutanT International Program in Scenography, se va desfășura la Constanța, în perioada 19-24 septembrie. Aici, concurenții vor lucra sub îndrumarea unor personalități în domeniu, cum sunt: Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) și Helmut Sturmer (DE, RO).

Creațiile realizate în timpul programului vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Ea va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul etapei a II-a a Festivalului DbutanT (17-23 octombrie), și la București, în cadrul Climate Change Summit, Teatrul Odeon (4 și 5 octombrie), precum și într-o expoziție găzduită de Goethe Institut (10-22 octombrie).

Cea de-a doua etapă, DbutanT Spectacole în Competiție, se va desfășura la Sf. Gheorghe, în perioada 17-23 octombrie. Aici, vor putea fi urmărite cinci spectacole selectate de juriul festivalului din înregistrările trimise de concurenți la înscriere. 

Membrii juriului pentru cea de-a VII-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT sunt: Theodor-Cristian Popescu (regizor); Dragoș Mușoiu (regizor); Cristina Milea (scenograf); Maria Miu (scenograf) și Adrian Damian (scenograf). Adrian Damian este curatorul acestei ediții DbutanT, dar și președintele juriului. 

Conform regulamentului, la Festivalul-Concurs DbutanT de anul acesta se pot înscrie scenografi, arhitecți, designeri care au o diplomă de absolvire emisă în anii 2019, 2020 sau 2021. Înscrierile se pot face la una sau la ambele etape ale festivalului și se vor încheia în data de 15 august. 

Premiile de anul acesta constau în posibilitatea a doi tineri câștigători de a fi scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanța.

Festivalul-Concurs DbutanT, ediția a VII-a, a obținut finanțare din partea AFCN și beneficiază de sprijin financiar și din partea Consiliului Județean Covasna, partener constant al evenimentului încă de la prima ediție. Mulțumim Consiliului Județean Constanța, care sprijină acest eveniment prin finanțarea programului cultural al Teatrului de Stat Constanța. Alături de aceștia, DbutanT are de anul acesta noi parteneri între care: Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru); BRD România; Goethe-Institut București și Clubul Sportiv Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe. Un partener fidel Festivalului-Concurs DbutanT rămâne Asociația Șpraiț.

Cu prietenie, 

Echipa de organizare TAM și TSC

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.