CULTURA 31 august 2013

Ceremonie fără precedent în România. Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat

de Covasna Media | 634 vizualizări

ghika

Într-o ceremonie fără precedent în țara noastră, Venerabilul Vladimir Ghika a devenit, sâmbătă, Fericit, fiind beatificat în prezența a peste 8.000 de persoane. El va fi celebrat în fiecare an la 16 mai, data nașterii sale. De azi, are un imn dedicat lui și o rugăciune specială.

Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika reprezintă, dupa vizita Papei Ioan Paul al II-lea în ţara noastră, cel mai important eveniment pentru credincioșii catolici din țara noastră. Și nu numai pentru ei. Pentru toți românii este un prilej de recuperare a unor adevăruri istorice ascunse timp de decenii de comuniști.

Papa Francisc a semnat, în ziua de 27 martie, decretul prin care recunoaşte martiriul preotului român născut la Constantinopol (Istanbulul de astăzi) şi ucis la Bucureşti, în închisoarea Jilava, în 1954.

Este a treia beatificare a unui martir din România, după cea a episcopilor Szilard Bogdanffy (2010) și Janos Scheffler (2011), care au murit în penitenciarele Aiud, respectiv Jilava, la începutul anilor '50.

Beatificarea unui om înseamnă recunoaşterea unei jertfe. Iar martirul intrat în rândul fericiţilor este acel om care a îndurat suferinţe, chinuri cumplite sau chiar moartea pentru ideile şi convingerile sale. Acesta este sacrificiul pe care Monseniorul Vladimir Ghika l-a făcut pentru toţi, în numele credinţei. Este considerat un adevărat precursor, în România, al ecumenismului. Monseniorul mărturisea, de altfel, că a trecut la catolicism pentru a fi un mai bun ortodox.

Vaticanul a fost reprezentat la ceremonie de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauza Sfinților. Este unul dintre cei mai cunoscuți cardinali, a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai Papei Ioan Paul al II-lea, iar în 2013, în momentul alegerii unui nou papă, numele său era menționat printre posibilii candidați.

La slujba de beatificare au participat trei cardinali, 20 de episcopi și peste 200 de preoți. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de episcopul vicar patriarhal Varlaam Merticariu.

Dintre politicieni au lipsit președintele sau premierul. Traian Băsescu a fost reprezentat de consilierul Cristian Diaconescu, iar Victor Ponta a transmis un mesaj în care spune că regretă că nu poate fi prezent fizic la ceremonie. Premierul se află la Mamaia, la Școala de Vară a Tineretului Social-Democrat. În schimb, între participanții de la Romexpo s-au remarcat foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu, dar și foștii premieri Adrian Năstase și Călin Popescu-Tăriceanu.

În audiență au fost prezenți peste 30 de descendenți din familia Ghika, dar și istoricul Neagu Djuvara, a cărui căsătorie a fost oficiată, în vremuri dificile, de monseniorul Ghika.

Spațiul amplu de la Romexpo, unde au loc de obicei spectacole sau congrese ale partidelor, a fost amenajat special, transformându-se într-o adevărată basilică. „Romexpo, spațiu unde au fost și minerii și li s-a mulțumit, este cumva exorcizat astăzi”, a remarcat profesorul Marius Vasileanu. Cei 10.000 de metri pătrați s-au dovedit neîncăpători pentru miile de oameni care au venit să asiste la slujbă. Unii dintre ei au urmărit slujba în picioare.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.