CULTURA 4 iunie 2024

Centrul de Cultură Arcuş găzduieşte Gala Tinerilor Laureaţi

de Agerpres | 717 vizualizări

Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, aflat în subordinea Ministerului Culturii, organizează săptămâna aceasta cea de-a 34-a ediţie a Galei Tinerilor Laureaţi, manifestare ce reuneşte anual elevi şi studenţi din ţară premiaţi la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică.

Recitalurile de pian, chitară, clarinet şi canto vor avea loc în perioada 6-8 iunie la Casa Muzicii din Sfântu Gheorghe şi vor fi susţinute de elevi de la Colegiul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, Liceul de Muzică „Bălaşa Doamna” din Târgovişte şi Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Piteşti, respectiv de Becheru Alexandru, Sebestyen-Lazar Kata, Sara Antonia Bărbuţă, Tudor Boteanu, Ioana Silvia Stoica, Gruia Soare, Ilie Mihnea, Maria Ciocănaş, Keresztes Antonia, Andrei Arsene, Hodor Balazs, Marianna Starish, David Anghelescu, Maria Antonia Alexandrescu şi Kakasi Zsuzsanna.

Directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila a declarat că în program sunt cuprinse lucrări impresionante semnate de Bach, Beethoven, Chopin, Handel, Liszt, Rahmaninov, Mozart, Schubert, Vivaldi, Ceaikovski, Debussy, Bizet, Prokofiev, Rossini, Tiberiu Brediceanu şi alţii.

Concertele, organizate în colaborare cu Centrul Liszt din Sfântu Gheorghe, vor avea loc joi, 6 iunie de la ora 18, vineri de la ora 18 şi sâmbătă de la ora 11 la Casa Muzicii a Centrului de Cultură Arcuş, aflată pe strada Oltului nr. 6, iar intrarea publicului este gratuită.

Gala Tinerilor Laureaţi, parte a programului „Perspective europene”, a fost iniţiată în anul 1990 de fostul director al Centrului de Cultură Arcuş, Petre Străchinaru şi criticul muzical Ecaterina Stan, care şi-au propus să pună melomanii din judeţul Covasna în contact direct cu valorile artei interpretative naţionale, dar şi să promoveze talentele locale în circuitul naţional de valori.

Gala a reînnodat, practic, o mai veche tradiţie, reprezentată de „Tablourile muzicale de la Arcuş” desfăşurate în perioada 1969-1975 şi de „Serile de muzică de la Sfântu Gheorghe”, organizate între 1980 şi 1985.

„Ideea este ca tinerii care au câştigat un premiu la olimpiadele naţionale sau la concursurile internaţionale la interpretare instrumentală să fie prezentaţi unui public sau altor copii care studiază muzica (...) Cei care au participat la primele ediţii sunt deja nume importante - Alexandru Tomescu este doar unul dintre ele”, a declarat pentru AGERPRES directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila.

Sursa foto: Centrul De Cultură Arcuş/Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.