CULTURA 27 septembrie 2022

Cele cinci spectacole selectate pentru etapa a II-a a Festivalului-Concurs DbutanT

de Covasna Media | 532 vizualizări

Juriul celei de-a VII-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța (TSC), a decis care sunt cele cinci spectacole care merg în etapa Spectacole în Competiție, ce se va desfășura între 17 și 22 octombrie, la Sfântu Gheorghe. 

Selecția s-a făcut pe baza înregistrărilor video trimise de concurenții care s-au înscris pentru etapa a II-a. Astfel, cele cinci spectacole intrate în concurs sunt: 

1. „Black Box” – scenograf, Cosmin Stancu 

2. „Lacrimile amare ale Petrei von Kant” – scenograf, Theodor Niculae 

3. „Brainstorm” – scenograf, Ana Maria Mănăilă 

4. „Lecții despre iubire și creier” – scenograf, Ștefana Chelaru 

5. „Cum mi-am îngropat fratele în asfalt” - scenograf, Daria Nicu.

Membrii juriului pentru cea de-a VII-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT sunt: Theodor-Cristian Popescu (regizor); Dragoș Mușoiu (regizor); Cristina Milea (scenograf); Maria Miu (scenograf) și Adrian Damian (scenograf). Adrian Damian este curatorul acestei ediții DbutanT, dar și președintele juriului. 

Prima etapă a concursului, DbutanT International Program in Scenography, s-a încheiat sâmbătă, 24 septembrie. Participanții selectați pentru etapa respectivă au lucrat la Constanța sub îndrumarea unor personalități în domeniu, cum sunt: Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) și Helmut Sturmer (DE, RO). 

Creațiile realizate în timpul programului sunt extrem de interesante și de surprinzătoare. Ele vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul etapei a II-a a Festivalului DbutanT (17-22 octombrie), și la București, în cadrul Climate Change Summit, Teatrul Odeon (4 și 5 octombrie), precum și într-o expoziție găzduită de Goethe Institut (10-22 octombrie). 

Premiile de anul acesta constau în posibilitatea a doi tineri câștigători de a fi scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanța. 

Festivalul-Concurs DbutanT, ediția a VII-a, a obținut finanțare din partea AFCN și beneficiază de sprijin financiar și din partea Consiliului Județean Covasna, partener constant al evenimentului încă de la prima ediție. Mulțumim Consiliului Județean Constanța, care sprijină acest eveniment prin finanțarea programului cultural al Teatrului de Stat Constanța, precum și Primăriei Ovidiu, care s-a alăturat acum partenerilor DbutanT, dar promite a fi un partener loial de acum înainte. Alături de aceștia, DbutanT are de anul acesta noi parteneri, între care: Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru); BRD România; Goethe-Institut București și Clubul Sportiv Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe. Un partener fidel Festivalului-Concurs DbutanT rămâne Asociația Șpraiț. 

Cu prietenie, 

Echipa de organizare TAM și TSC

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.