CULTURA 19 octombrie 2022

Cea de-a opta ediție a pulzArt s-a desfășurat în spiritul reinventării

de Covasna Media | 572 vizualizări

Cea de-a 8-a ediție a Festivalului de arte contemporane pulzArt a oferit experiențe muzicale, teatrale, literare și cinematografice speciale, ateliere de lucru captivante, care au invitat pe toată lumea la reinventare și la experimentare pentru a-și lăsa trezită curiozitatea față de arta contemporană. Festivalul a adus la Sfântu Gheorghe artiști din 7 țări, iar cele 34 de evenimente organizate în 13 locații au atras 2.500 de participanți în 4 zile.

Festivalul a fost deschis de concertul trupei de jazz Fazer din München, a cărei energie copleșitoare, combinată cu un talent extraordinar, a fost resimțită din plin de public.

Cea de-a 8-a ediție a pulzArt a oferit spectacole de înaltă calitate, am râs cu poftă la spectacolele artistului vizual belgian Miet Warlop, „After All Springville”, trăind o gamă de stări și emoții, de la uimire la sensibilitate. În „Iepurele alb, iepurele roșu”, am fost invitați într-o călătorie a libertății de alegere de către actorii noștri din Sfântu Gheorghe, care ne-au transformat rapid în complicii iranianului Nassim Soleimanpour pentru a duce mai departe povestea iepurelui său cu toate riscurile, mai mici sau mai mari. Am văzut încântătoarele spectacole non-verbale de marionete ale companiei „Strangeface”. În piesa „Beached”, după-amiaza relaxantă a lui Arnold de la malul mării s-a transformat într-o neașteptată aventură subacvatică, iar Serghei, protagonistul din „Spaced”, și-a făcut și el debutul în fața publicului din Sfântu Gheorghe, ai cărui membri au putut ține în mână marionetele la finalul spectacolelor. Un lucru este sigur: experiențele de teatru și de teatru de păpuși ne vor rămâne în minte pentru mult timp.

Numitorul comun al programelor literare ale festivalului a fost abordarea specială, unică, a autorilor invitați, a realității mai restrânse și mai largi a vieții noastre de zi cu zi, a existenței comunității noastre. În deschidere, scriitoarea Szvoren Edina a fost „descusută” de istoricul literar Pieldner Judit despre operele sale, despre viziunea sa unică asupra lumii și despre relația sa cu scrisul. Autoarea a fost prezentă și în două licee din Sfântu Gheorghe, unde a ținut câte o oră inedită de literatură. Ne-a fost alături și scriitorul Vasile Ernu, într-o întâlnire cu publicul moderată de scriitorul Andrei Dósa, despre viața, opera și concepția sa despre națiune. Scriitorul a subliniat că numai cei care au trăit ei înșiși experiența de a fi minoritari pot reacționa cu sensibilitate la problemele minorităților, așa cum o dovedesc și romanele sale. Jászberényi Sándor, scriitor-jurnalist, a avut multe de spus în discuția moderată de scriitorul Miklóssi Szabó István. Jászberényi a relatat despre zonele diverse în care a fost prezent, inclusiv despre teatrul de război ucrainean. Cum este războiul? - l-a întrebat publicul din Sfântu Gheorghe, iar scriitorul nu s-a ferit să răspundă cu o sinceritate fără menajamente la aceasta.

Seara, DJ care s-au ocupat de atmosfera din Zamat ne-au satisfăcut toată setea de petrecere – fie că era vorba de ritmuri ușoare sau de melodii complexe cu instrumentale live, fiecare și-a găsit preferatul. Hugo Kant ne-a surprins cu flautul care i-a completat ritmurile dansante, Egoless a adăugat chitara bas la armoniile sale electronice variate, iar Perkucigó ne-a fascinat cu ritmurile adăugate selecției de melodii ale lui Küb Beat. Dar am fost răsfățați și de vizualurile antrenante, viu colorate, și de DJ locali precum Beast, Grid și Dobri.

Am avut și un weekend de film la Cinema Arta, unde a putut fi urmărit documentarul italian „The Importance of Being an Architect” și filmul de scurt metraj „Noise”, urmat de o discuție cu artiștii locali care au contribuit la realizarea celui din urmă. Ideile arhitecților locali sunt adesea limitate de forme fixe, iar sentimentul de închidere sugerat de clădiri este reluat în acest scurtmetraj.

Cea de-a 8-a ediție pulzArt a lăsat o amprentă de neuitat nu doar în inimile și amintirile noastre, ci și pe una dintre clădirile orașului nostru. Unul dintre pereții exteriori ai grădiniței Csipike este decorat cu un simbol reinterpretat al artei populare: un copac care se înalță spre cer, crescând din sămânță într-o pasăre a sufletului.

În cadrul proiectului „Patrula de timp” al lui Sugár János, 59 de povești ale unor povestitori voluntari au fost înregistrate în cinci locații din Sfântu Gheorghe, iar pe parcursul a cinci zile, trecătorii au povestit aproape 600 de minute de povești, dintre care unele pot fi citite în ziarul „Patrula de timp”, disponibil pentru achiziționare la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA (Piața Libertății, nr.2).

Studioul KreaCo a dat pulZ spațiului din fața Teatrului „Tamási Áron” cu o instalație experimentală interactivă care utilizează 3D mapping. Panoul pulzArt Play care a fost montat în fața clădirii a prins viață prin interacțiunea dintre efectele speciale de lumină și mișcarea umană: elementele proiectate se unduiesc și se rostogolesc ca reacție la oamenii care se apropie de instalație. 

Ne-am distrat la ateliere, am participat la provocarea „Lego Challenge”, unde au fost create structuri artistice și de desen, sub îndrumarea Young Engineers Afterschool, am imprimat simboluri prin linogravură personalizate pe diferite pânze în atelierul de textile al lui Jánosi Ágnes-Anikó și am realizat măști de teatru ingenioase cu ajutorul lui Russell Dean din Marea Britanie.

La pulzArt căutăm lumi noi, pline de vitalitate, care depășesc bariera timpurilor noastre și ne inspiră, iar la concertul de închidere am găsit toate acestea interpretate de britanicii de la Noya Rayo! Vă mulțumim că ați fost alături de noi!

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Culturală și de Tineret Prospero, Casa de Cultură „Kónya Ádám”

Co-organizatori: Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, Teatrul de Păpuşi Cimborák, Asociaţia Audiovizuală de Tineret Tone Troopers

Parteneri: Centrul de Artă din Transilvania, Ansamblul de Dansuri Háromszék, M Studio, Colegiul „Székely Mikó”, Teatrul „Tamási Áron”, Young Engineers, Zamat Café

Sponsori: Fundația MOL „Új Európa”, Park Hotel, Niedax, B the Hotel, Sepsi Value Centre, Sicmob.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.