CULTURA 6 noiembrie 2017

Câștigătorii Festivalului Național de Debut în Regie „D-Butan-T”

de Iulia Drăghici - Taraș | 870 vizualizări

Evenimentul organizat de TAM a încheiat sâmbătă ediția cu numărul II

Ediția a II-a a Festivalului Național de Debut în Regie „D-Butan-T” de la Sfântu Gheorghe s-a încheiat sâmbătă, 4 noiembrie, cu festivitatea de decernare a premiilor.

Prin intermediul „D-Butan-T” ediția a II-a, 10 spectacole regizate de cei 10 artiști participanți la concurs, lansări de carte, ateliere de regie, difuzări de filme românești și multe alte activități au adus încă un pic de strălucire prin cultură orașului nostru.  

Clasamentul final

Juriul, din care au făcut parte Erwin Simsensohn, Vlad Massaci, Ioana Păun, Bogdan Costea și Lucian Sabados, a decis clasamentul final, după o întreagă săptămână dedicată unor spectacole unul și unul.

Astfel că, după ce s-au adunat punctajele și s-au încheiat calculele, s-a hotărât ca locul III să îi revină lui Sebastian Marina pentru spectacolul „7”, producția teatrului „Andrei Mureșanu”, locul II Adinei Lazăr pentru spectacolul „Pena”, producție a „creatactenjoy” din Cluj, iar locul I lui Nagy Botond pentru spectacolul „Oneghin”, producția teatrului „Figura” din Gheorgheni.

Marele câștigător a obținut astfel un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, respectiv șansa de a produce un spectacol cu echipa și în spațiul TAM.

„Avem o generație foarte talentată. Așa cum la prima ediție am avut de-a face cu actori foarte talentați, acum, iată, am lucrat cu niște regizori foarte talentați. Așteptăm cu încântare și cu nerăbdare colaborarea cu câștigătorul acestei ediții, Nagy Botond, dar asta nu înseamnă că ceilalți regizori foarte, foarte talentați nu reprezintă un factor important în dezvoltarea noastră pe mai departe. Sunt convinsă că absolut toți invitații, atât membrii juriului, cât și reprezentanții presei au ridicat privirea către toți acești copii talentați și sunt convinsă că a fost o rampă de lansare, o ușă deschisă, o mână întinsă, care îi va ajuta pe viitor să se dezvolte cât mai armonios. (...) Festivalul este cu, despre și pentru tineri. Aceștia au nevoie să se simtă protejați, importanți și să simtă că au într-adevăr pentru ce lupta. Consider că lucrurile astea sunt mult mai ușor de înțeles, de perceput dacă vin cu dragoste, cu căldură și dacă vin din partea unor oameni cărora se vede evident că le pasă”, ne-a declarat după ceremonia de sâmbătă, managerul Teatrului TAM, organizatorul principal al evenimentului, Anna-Maria Popa.

Câștigătorii Festivalului

După o săptămână plină de spectacole, lansări de carte și alte evenimente a căror intrare a fost gratuită și deschisă celor interesați, s-ar putea spune, fără greșeală, că în rândul câștigătorilor Festivalului „D-Butan-T” se numără toți cei care, într-un fel sau altul au luat parte la acesta: de la cei 10 participanți, la coordonatori, până la voluntarii implicați în organizarea evenimentelor și publicul care a fost inspirat să ia parte la evenimente.

Anul viitorul, Festivalul Național de Debut în Scenografie

Următoarea ediție a Festivalului „D-Butan-T” de anul viitor va fi dedicată tinerilor scenografi. Evenimentul va aduce câteva schimbări importante, spune Anna-Maria Popa.

„Știm sigur că ediția a III-a va fi dedicată scenografiei și tocmai că fiind un domeniu ușor mai dificil decât ce am făcut până în acest moment, cu siguranță vom apela la ajutor extern. Vom invita un scenograf important care să preia conducerea întregului festival și să vină cu un know-how dedicat pe subiect. La fel, cel mai probabil va fi o ediție dedicată și concentrată pe zona de workshop, față de spectacolele invitate. Este un alt domeniu și trebuie privit și perceput dintr-o altă perspectivă”, ne-a mai spus managerul TAM.

Festivalul Național de Debut în Regie, „D-Butan-T” ediția a II-a a fost organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”, în colaborare cu Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Asociația Șpraiț și Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.