CULTURA 28 iunie 2018

Castelul Kálnoky găzduiește un concert adus în premieră absolută în Transilvania

de Iulia Drăghici - Taraș | 4108 vizualizări

Orchestra Erdődy din Ungaria vine sâmbătă la Micloșoara

Castelul Kálnoky din Micloșoara va găzdui sâmbătă, 7 iulie, începând cu ora 18:00, un concert de cameră susținut de Orchestra Erdődy din Ungaria, alături de colaboratorii Boldizsár Szefcsik – vocal și Homolya Dávid – orgă. Programul turneului din Transilvania este de o premieră absolută, informează organizatorii.

Biletele pentru eveniment, care costă 20 de lei de adult și 10 lei de copil, se vor putea achiziționa la Castel, în ziua evenimentului.

Din repertoriu face parte: Johann Kusser: Overture-suite, Michael Haydn: Divertimento în D major, Márk Rózsavölgyi: Primul dans maghiar de societate, Mendelssohn: Simfonie de corzi, György Orbán: Dansuri de curte.

Orchestra de cameră Erdődy, fondată în 1994 va concerta pentru prima oară în Transilvania.

„Mulțumită dirijorului și fondatorului orchestrei, violonistul Szefcsik Zsolt mare parte a repertoriului orchestrei este o selecție de compoziții maghiare din perioada barocului și clasicismului. Programul turneului din Transilvania este de o premieră absolută. Cuprinde muzica secolului al XVII –lea, uvertura compozitorului Johann Kusser, originar din Bratislava, dar și a secolului al XVIII –lea, Divertimento, compus de Michael Haydn, renumitul muzician care a trăit şi a debutat la Oradea. Vor fi prezentate piese ale compozitorului Rózsavölgyi Márk - Dans de societate în stil bărbunc (verbunk) -  sau a lui György Orbán, de origine clujean cu compoziția „Dansuri de curte„ din 2002 dedicație specială pentru Orchestra de cameră Erdődy. În vederea prezentării virtuozității și promovării muzicii din secolul al XIX-lea în program va apărea și simfonia pentru corzi al lui Mendelssohn, IX (c-minor)”, transmite un comunicat de presă.

Evenimentul se înscrie într-un turneu național, care cuprinde și alte locații, atât din județ, ca de exemplul duminică, 8 iulie, ora 10:30 la Sfânta Liturghie de la Biserica Krisztus Király (Cristos Rege) din Sfântu Gheorghe, cât și în alte județe din țară: joi, 5 iulie, ora 18:00, Castelul Gyulay Ferencz, Mintia, (HD), vineri, 6 iulie, ora 17:00, Biserica Sfântul Ioan, Sibiu (SB) și duminică, 8 iulie, ora 18:00, Castelul Teleki, Gornești, (MS).

„Locațiile concertelor sunt extrem de importante pentru Orchestra de cameră Erdődy, castelele si bisericile vor ajuta în evocarea atmosferei de epocă și promovarea muzicii clasice, astfel că aceste spații se vor alătura circuitului cultural muzical”, mai arată comunicatul de presă.

Organizatorii evenimentului sunt Fundația Orchestra de cameră Erdődy, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei Sfântu Gheorghe și Asociația Transylvania Art And Heritage.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.