CULTURA 24 februarie 2022

Casa de Cultură „Kónya Ádám”: an plin de evenimente culturale la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1289 vizualizări

Casa de Cultură „Kónya Ádám” din Municipiul Sfântu Gheorghe își propune pentru anul 2022 nu mai puțin de 60 de programe în cadrul a 30 de proiecte culturale, au spus reprezentanții instituției miercuri, într-o conferință de presă. În același context s-a prezentat și bilanțul pe anul 2021.

Printre programele pregătite pentru perioada următoare se numără și un concert simfonic. 

„În prezent, instituția pregătește pentru luna martie comemorarea Revoluției și a Războiului de Independență din 1948-1949. Un concert simfonic va avea loc la Teatrul „Tamási Áron”, în timp ce sala de conferințe a Colegiului „Székely Mikó” va găzdui un concert de dansuri populare pe 14 martie. De asemenea, va fi organizată tradiționala paradă de 15 martie, dacă regulile privind pandemia vor permite acest lucru” se arată într-un comunicat de presă al instituției de cultură.

În colaborare cu Școala Populară de Arte și Meserii, Casa de Cultură va organiza în 23 mai a.c. două spectacole de balet oferite de Compania de Balet din Győr (Ungaria), la Teatrul „Tamási Áron”.

Tot în luna mai va avea loc și prima ediţie a Târgului de carte și Festivalul de literatură contemporană SepsiBook, la Arena Sepsi.

Pe lângă tradiționalele târguri de toamnă și de Crăciun și programele în Parcul Cultural de Vară, vor mai avea loc întâlniri cu publicul, producții comune ale artiștilor locali și străini.

În ciuda situației epidemiologice, anul trecut au fost organizate mai multe evenimente sold-out, cel mai mare eveniment fiind opera rock „István a Király” la Arena Sepsi. 

„Comparând anii 2020 și 2021, cred că toată lumea știe că în 2020 nu s-a putut realiza aproape nimic, dar în 2021 am început să ne adaptăm situației pandemice și să organizăm evenimente culturale cu public și, în ciuda restricțiilor impuse, am reușit să organizăm foarte multe evenimente din cele pe care ni le-am propus, precum și evenimente noi, cum ar fi super-producția „István a Király”, unde am avut cca 13.000 de spectatori. În 2022 sperăm să nu mai avem restricții și să organizăm tot ce ne-am propus, adică acele evenimente care sunt permanente, târgurile de toamnă, târgul de Crăciun, Revelionul, Ziua Copilului, concertele simfonice, care sunt în fiecare an și se bucură de succes, iar Zilele Sfântu Gheorghe să fie de o amploare mare, asemănător perioadei de dinainte de pandemie”, a declarat directorul Casei de Cultură „Kónya Ádám”, Tubák-Damian Diana, în cadrul conferinței de presă.

Încercăm, împreună cu Biroul de Imagine, Biroul de Tineret, cabinetele din cadrul Primăriei, să organizăm cu Căminul Cultural  evenimente pentru fiecare categorie de vârstă”, a spus și viceprimarul Vargha Fruzsina.

S-a estimat că un număr de 50.000 de persoane s-au bucurat anul trecut de evenimentele organizate în Sfântu Gheorghe. Bugetul instituției a fost în 2021 de aproximativ 3,5 milioane de lei, iar în 2022 se estimează că va fi de peste 4 milioane de lei. 

Diana Pantelimon

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.