CULTURA 20 ianuarie 2023

Când se va redeschide Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe?

de Daniela Luca | 933 vizualizări

Lucrările de reabilitare a exteriorului clădirii Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe s-au finalizat, anunță conducerea Consiliului Județean Covasna. În prezent, se mai lucrează la parcul dendrologic, aflat în curtea instituției, la gard și la interiorul clădirii. Autoritățile au precizat că muzeul s-ar putea redeschide în toamnă. 

„S-a terminat reabilitarea clădirii muzeului. Acum suntem în curs de recepție finală. Urmează, desigur, grădina botanică, gardul și interiorul muzeului. Vom finaliza în totalitate probabil în septembrie – octombrie. Deci în octombrie este posibil să redeschidem acest simbol al întregii regiuni, care după 1912, când a fost construit, nu a avut reconstrucții așa de ample cât am făcut în ultimii ani de zile”, a spus joi, 19 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Pe lângă lucrările interioare, se amenajează așadar și parcul dendrologic, după planurile arhitectului peisagist Herczeg Ágnes. 

„Parcul dendrologic din jurul ansamblului de clădiri completează valoarea artistică și arhitecturală a acestuia și a fost înființat cu scopul de a prezenta speciile de arbori caracteristice acestei regiuni. În cadrul amenajării peisagistice actuale, vor fi plantate aproape 10.000 de plante noi: copaci, arbuști, plante târâtoare, perene, trandafiri, flori anuale, plante bulboase, fructe de pădure, plante aromatice etc. Valoarea amenajării exterioare se ridică la 2,94 milioane de lei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean. 

Contractul de finanțare pentru modernizarea muzeului a fost semnat în luna mai a anului 2017, dar lucrările de reabilitare și conservare au început abia în iunie 2021. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, este de peste 21 de milioane de lei, din care peste 17 milioane de lei reprezintă suma eligibilă.

Foto: Kocsis B. János

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.