CULTURA 12 iulie 2017

Când dansul e mai mult decât muncă și pasiune

de Iulia Drăghici - Taraș | 3663 vizualizări

Unul dintre cei mai buni coregrafi de hip-hop din România a predat un curs la Sfântu Gheorghe și acum se pregătește să aducă aici un eveniment inedit

Că dansul modern a luat amploare și devine tot mai popular în Sfântu Gheorghe nu mai este o noutate, mai ales după ce aflăm că micii dansatori covăsneni cuceresc de la an la an tot mai multe premii naționale și mondiale. Performanța înseamnă muncă, așa că indiferent dacă e sau nu vacanță, dansatorii din Sfântu Gheorghe își continuă, parcă și mai abitir, pregătirea pentru a se menține printre cei mai buni.

Curs cu unul dintre cei mai apreciați coregrafi de hip-hop din țară

30 de copii, cu vârste între 7 și 20 de ani, au participat luni, 10 iulie, la un curs de dans organizat la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe. Timp de patru ore, profesor le-a fost unul dintre cei mai apreciați coregrafi de hip-hop din România, Cosma Levi Lennon.

„Prezența mea la Sfântu Gheorghe în calitate de Coregraf și Master Trainer a fost o premieră și în același timp o deosebită plăcere și onoare. Am cunoscut-o pe Enikő Molnár la o competiție în Botoșani și am realizat într-un timp destul de scurt că este o profesionistă, o femeie foarte ambițioasă și o persoană care pune mult suflet în tot ce face. Așadar nu ne-a luat mult timp să ne cunoaștem mai bine activitățile profesionale și am hotărât împreună că ar fi benefic pentru dansatorii ei și nu numai, să organizăm un astfel de workshop. Din cauza programului meu foarte încărcat am reușit cu puțin noroc să găsim data de 10 Iulie pentru organizarea lui, pentru a anticipa venirea mea în Sfântu Gheorghe cu ocazia „1 Million Video FlashMob Tour”. Cu plăcere și bucurie am constatat că acești copii antrenați de Enikő iubesc foarte tare dansul și sunt devotați trupei și colegilor lor. Pe parcursul celor patru ore petrecute împreună, au fost foarte atenți, concentrați și au făcut față cu foarte mult profesionalism tuturor exercițiilor. Însă pe mine cel mai mult m-a interesat să reușesc să le transmit din cunoștințele și experiența mea, să rămână cu cât mai multe informații, iar pe termen lung să pună în aplicare tot ce le-am predat și să le transforme în informații necesare lor”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, coregraful și arbitrul de elită Cosma Levi Lennon.

Întâlnire utilă pentru viitor

Potrivit profesoarei de dans de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, Molnár Enikő, organizatoarea evenimentului, întâlnirea cu acest coregraf a fost apreciată de dansatori, care și-au însușit un bagaj de cunoștințe foarte util pentru viitor.

„De obicei, workshop-urile de dans presupun învățarea unei mici coregrafii. Cu Levi a fost altfel. Din cele patru ore de workshop, mai mult de jumătate s-a concentrat pe teorie. Le-a vorbit foarte mult copiilor despre dans, despre stiluri, iar apoi a predat niște elemente de bază pe care trebuie să le ai ca să știi să dansezi hip-hop. Noi nu prea avem de unde să învățăm elementele de bază, așa că acest curs a fost foarte interesant. Le-a mai vorbit copiilor foarte frumos despre concursuri, despre munca în echipă și alte lucruri importante”, ne-a spus Molnár Enikő.

Cosma Levi Lennon se numără printre cei mai cunoscuți coregrafi Hip Hop Dance din România. Acesta a câștigat de-a lungul anilor titluri la numeroase concursuri de dans, campionate naționale și internaționale.

Este singurul român care a fost invitat de 7 ori consecutiv să jurizeze la Campionatele Mondiale de Hip Hop în calitate de Membru de Elită, în Las Vegas și San Diego. De asemenea se află printre primii cinci coregrafi la nivel mondial care au obținut licența de Arbitru de Elită al Juriului Hip Hop International.

Potrivit CV-ului său, Cosma Levi Lennon este licențiat în coregrafie, perfecționându-și arta în cadrul unor prestigioase seminarii de gen, dance-camp-uri și școli de profil, printre care Broadway Dance Center New York, a studiat și învățat de la coregrafi de la renumitul Teatru de Dans American – Alvin Aile, Urban Moves, Urban Dance Camp Germany și altele.

Cosma Levi Lennon se numără printre inițiatorii și promotorii mișcării moderne a Hip Hop Dance-ului în România și a lansat mulți dansatori și coregrafi, aceștia devenind ei înșiși nume importante pe scena genului și nu numai. De asemenea, el a dansat pe scene importante, alături de artiști autohtoni precum Loredana, Giulia, DJ Project sau JO.

Record național prin dans

Dar poate cea mai interesantă activitate la care se pregătesc să ia parte dansatorii din Sfântu Gheorghe este turneul național de dans „1 Million Video FlashMob Tour”. Evenimentul, care ajunge în reședința județului Covasna în 27 iulie a.c., cuprinde 19 localități din 13 județe și peste 30 de școli și Centre de Dans din toată țara. Organizatorul turneului, care debutează în 17 iulie în Timișoara și se încheie în 4 august la Calafat, este chiar coregraful Cosma Levi Lennon. Aici sunt așteptați să participe nu doar dansatorii profesioniști, ci toți cei care își dorește să ia parte la un eveniment inedit.

„1 Million Video FlashMob Tour este unul dintre proiectele de care sunt extrem de mândru. Ideea mi-a venit într-o dimineață îmbinând mai multe gânduri de ale mele, reinterpretând în mintea mea un eveniment la care am participat acum câțiva ani în Slovenia și pe care l-am adus și în România, dorindu-mi de mult timp să unesc prin dans cât mai mulți dansatori, coregrafi, părinți, iubitori ai dansului etc. și de asemenea pentru că sunt un optimist convins, iar cuvintele „Împreună” și „Colaborare” pentru mine tot timpul au însemnat mult și au fost cuvinte-cheie în activitatea mea. (...) Sunt foarte încântat de răspunsurile prompte primite, de susținerea oferită de enorm de multe școli de dans și centre și de cum se desfășoară lucrurile până în acest moment”, ne-a mai spus Cosma Levi.

Printre obiectivele pe care și le propun organizatorii prin intermediul evenimentului național „1 Million Video FlashMob Tour” se numără promovarea valorilor, a școlilor de dans și a activităților pe care acestea le desfășoară, promovarea ideii că dansul înseamnă mișcare și implicit o viață sănătoasă, dar și depășirea pragului de un milion de vizualizări online pentru filmulețul evenimentului, filmat în toate cele 19 orașe participante.

„Prin intermediul evenimentului, oamenii vor putea să simtă cum este să faci parte dintr-o echipă care dansează, să învețe niște mișcări și să se distreze, iar în același timp să ia parte la o acțiune de amploare. Cred că prin această acțiune o să demonstrăm că oricine poate să danseze. (...) Sper ca oamenii să vină, indiferent de câți ani au, pentru că au de învățat lucruri foarte interesante de la Levi”, a spus și coordonatoarea de la nivel local a evenimentului, Molnár Enikő.

Participarea la eveniment se face pe bază de înscriere, în schimbul unei taxe în valoare de 50 de lei de persoană. În această sumă este inclus un curs de trei ore alături de Cosma Levi, iar după masă, cel mai probabil în Piața centrală din Sfântu Gheorghe, cursanții vor pune la cale spectacolul coregrafic.

Înscrierile se fac la numărul de telefon: 0758 986 405 – Molnár Enikő.

Tabără de dans la Cernat

Înainte de a doborî un record național, activitățile dansatorilor continuă și printr-o tabără la nivel județean de aproape o săptămână.

Pentru al IV-lea an consecutiv, la Cernat va avea loc Tabăra de Dans, coordonată prin intermediul Clubului Sportiv „Sport All”. Activitățile se vor derula în perioada 17–21 iulie și se adresează atât copiilor care au mai dansat, fie la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, fie la „Sport All”, cât și începătorilor. Circa 60 de copii sunt deja înscriși pentru această tabără.

Așadar, faptul că Sfântu Gheorghe începe să-și facă un nume în lumea dansului modern nu este nicidecum o întâmplare, ci o urmare a muncii depuse și a efortului consecvent de care toți cei interesați, de la coregrafi, la dansatori, părinți și susținători dau dovadă.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.