CULTURA 17 martie 2023

CĂLĂTORIE – Expoziția graficianului și regizorului de filme de animație Líviusz GYULAI

de Covasna Media | 1025 vizualizări

17 martie – 29 aprilie 2023

Vineri, 17 martie 2023, la ora 18, în spațiul expozițional de la etajul 3 al Centrului de Artă din Transilvania, se va deschide expoziția Călătorie – a graficianului și regizorului de filme de animație Líviusz GYULAI (1937–2021). Expoziția a fost organizată de Centrul de Cultură al Județului Covasna și Centrul de Artă din Transilvania și face parte din evenimentele conexe ale Ediţiei 7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc.

Gazda evenimentului va fi istoricul de artă dr. Beáta Bordás, iar expoziția va fi vernisată de Apor Ferencz S. – curatorul Ediţiei 7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, de istoricul de artă Ágnes Képiró și de Béla Szepessy – grafician, curatorul expoziției Líviusz Gyulai. 

Líviusz GYULAI s-a născut la Baraolt, în decembrie 1937. În 1946, familia s-a refugiat în Sopron, Ungaria. În biblioteca orașului, tânărul Líviusz i-a descoperit pe marii graficieni francezi, precum Doré și Daumier, și a început să deseneze în mod regulat în cadrul Cercului Artiștilor condus de Ernő Ágoston. În 1952, și-a continuat studiile la Liceul de Arte Plastice din Budapesta, după care, în 1956, a fost admis la Universitatea Maghiară de Arte Plastice, unde maeștri i-au fost János Kmetty, Géza Fónyi și Sándor Ék. În 1962, a absolvit colegiul, cu specializarea în arte grafice. Din cauza faptului că Líviusz Gyulai a participat activ, împreună cu ai săi colegi de Facultate, la Revoluția anticomunistă din 1956, la începutul carierei sale a avut parte de numeroase retorsiuni. În semn de recunoaștere a excepţionalei sale activități artistice, în 2014 a primit Premiul Artistul Națiunii, pentru ilustrațiile sale unice de carte și filmele de animație, care îndeamnă la reflecție prin divertisment – lucrări foarte apreciate în întreaga lume. 

Datorită caracterului sintetic, expoziția organizată la Centrul de Artă din Transilvania are ca obiectiv dezvăluirea complexităţii operei artistului şi a multiplelor sale direcţii de creaţie, astfel, pe lângă lucrările grafice, vor fi evocate şi peste 180 de desene, linogravuri, litografii și acvaforte, care l-au impus pe Líviusz Gyulai şi drept un valoros creator de desene animate şi care i-au adus recunoaștere națională și internațională. El însuși a scris scenariile și poveștile pentru filmele sale, care se remarcă printr-o abordare naturală a culturii umane universale, a mitologiei și a cotidianului, printr-un nivel ridicat de sofisticare şi o reprezentare cinematografică generoasă a abilităților sale de desenator, precum și printr-o profundă umanitate și originalitate.

Expoziția se poate vizita în perioada 18 martie – 29 aprilie 2023, de marți până vineri între orele 9– 17, iar sâmbătă între orele 10–16. 

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori:

Consiliul Județean Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Partener: Institutul Liszt, Sfântu Gheorghe

Sponsor: Fundația Gábor Bethlen

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.