CULTURA 6 februarie 2018

Balul Portului Popular de la Brădet, în toiul pregătirilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 781 vizualizări

Evenimentul adresat iubitorilor de costume populare ajunge în februarie la a IV-a ediție

Balul Portului Popular de la Brădet este în plină organizare. În mai puțin de două săptămâni, o nouă ediție a evenimentului dedicat iubitorilor de costume populare românești va avea loc în Căminul Cultural din satul Brădet, aparținător Întorsurii Buzăului.

Balul Portului Popular din Întorsura Buzăului este programat să aibă loc anul acesta în data de 17 februarie. Pregătirile au început din timp, iar mare parte din activitate este deja planificată, ne-a spus coordonatorul principal al evenimentului, reprezentantul Casei de Cultură, Costică Oltean.

Balul Portului Popular de la Brădet ajunge la a IV-a ediție. Vom respecta aceleași reguli ca până acum, nu prea avem ce schimba. Noi, de fapt, am preluat această tradiție pentru că mi s-a părut extraordinar ca oamenii din localitate să aibă posibilitatea să se îmbrace într-un costum popular și cum am spus-o și o mai repet, să își scoată din lada de zestre acel costum vechi și să aibă șansa să se mândrească cu el. (...) Deja am invitat toate formațiile din zonă. Vreau să mai invit o formație dintr-o localitate mai îndepărtată. Noi avem prietenii foarte strâns legate cu multe formații și ei ne-au invitat de multe ori la ei, astfel că acum este rândul nostru să facem invitațiile. Păcat că acest Cămin nu e destul de încăpător față de cât de mare este cererea la Balul Portului Popular. Și dacă ar fi încă atât, Căminul s-ar umple”, ne-a declarat organizatorul principal al evenimentului, reprezentantul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean, care a subliniat că a optat ca evenimentul să fie tot la mijlocul lunii februarie pentru a crea din acest eveniment o tradiție: „L-am pus și anul acesta în februarie. Anul trecut a fost pe 18, iar anul acesta va fi pe 17, cam în aceeași dată. Vrem să îl organizăm cam în același weekend în fiecare an, pentru ca omul să se pregătească din timp”.

Costică Oltean a reamintit că toți participanții sunt așteptați cu tradiționalele coșulețe cu mâncare și bătură. „Noi vom pune fețe de masă, tacâmuri, pahare, șervețele, apă și pâine. Acestea nu trebuie aduse de acasă. Chiar cred că evenimentul va fi o reușită”, a mai spus acesta.

Potrivit organizatorului principal al evenimentului, Balul nu este așteptat cu sufletul la gură doar de nostalgicii vremurilor trecute, ci și de tinerii din zona Buzaielor, care la fiecare ediție au fost prezenți în număr mare.

„Sunt mândru pentru că dansatorii de la Casa de Cultură, cele două formații, își doresc foarte mult să participe. M-au întrebat încontinuu când îl facem. Iacătă că tineretul „gustă” din această activitate și mi-e drag să îi văd că se îmbracă în costume populare cu foarte mare mândrie”, a explicat Costică Oltean.

Intrarea la eveniment se face doar pe bază de confirmare, care trebuie realizată la numărul de telefon: 0744.171.437. De asemenea, biletul de acces costă 10 lei, iar acesta asigură participarea la tradiționala tombolă. Muzica va fi asigurată de formația „Destin” din Întorsura Buzăului.

La a treia ediție a Balului Portului Popular de la Brădet, organizată în 18 februarie 2017, au participat peste 250 de persoane, majoritatea din Întorsura Buzăului, dar și din localitățile limitrofe, printre care și Teliu, Sfântu Gheorghe, Vâlcele sau Ozun.

Balurile Portului Popular din zona Buzaielor reuşesc să scoată la lumină tot ce e mai frumos din oameni şi să atragă energia participanţilor spre un numitor comun, de care avem atât de mare nevoie în prezent: iubirea pentru neam şi ţară.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.