CULTURA 20 iunie 2019

„Bălcescu” și „Brâncuși” cercetează comunismul și anul 1989

de Covasna Media | 1273 vizualizări

Apel de participare pentru cei cu povești interesante din perioada comunistă sau de la Revoluție

În perioada 4-11 aprilie, anul curent, în urma unei selecții desfășurate de Asociația Burgus din Sf. Gheorghe, am participat alături de alți patru profesori/lucrători de tineret din România la Trainingul organizat în cadrul proiectului Erasmus+ de mobilități în domeniul Tineretului ONCE UPON TODAY...IN EUROPE ”(Y)OUR 1989” în Krzyzowa, Polonia. Proiectul este derulat în parteneriat cu alte cinci organizații din alte cinci țări – Germania (lider de proiect), Polonia, Estonia, Ucraina și Republica Moldova. Proiectul se desfășoară în trei etape: formarea internațională a lucrătorilor de tineret (4-11 aprilie 2019, Krzyzowa, Polonia), realizarea unor mini-proiecte la nivelul comunităților locale din țările participante (aprilie-septembrie 2019), schimbul de tineri și prezentarea miniproiectelor (1 grup/țară format din 8 elevi+un însoțitor participant la training), în perioada 29 septembrie – 4 octombrie 2019.

Experiența deosebită dobândită la finalul celor sașe zile de activități de formare se traduce mai ales prin învățarea unor noi metode non-formale de a lucra cu tinerii în explorarea unor teme precum IDENTITATEA, MEMORIA, ISTORIA legate de „Anul 1989”, tematica proiectului din acest an, când majoritatea țărilor est-europene marchează trei decenii de la ieșirea din experimentul comunist. Atenția este îndreptată asupra povestirilor istorice nespuse legate de anul 1989, la nivel european, național, local, individual, deoarece, vorbind despre istorie, memorie și identitate, oamenii spun de fapt o poveste despre ei înșiși, despre comunitățile și țările în care locuiesc.

A doua etapă a proiectului, cea în care ne aflăm în prezent, presupune ca la întoarcerea în țară noi, multiplicatorii (profesori, lucrători de tineret), să lucrăm cu un grup de elevi la miniproiecte referitoare la povești locale nespuse legate de anul 1989. În acest sens, pentru a oferi elevilor din ambele școli șansa implicării într-un proiect Erasmus+, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sf. Gheorghe, am pus pe hârtie o propunere de miniproiect care a fost selectată pentru a fi derulată cu elevii și pentru a participa, în cea de a treia etapă a proiectului, la schimbul de tineri din toamnă, în Krzyzowa, Polonia. Astfel, în perioada 13.05.-31.10.2019, durata miniproiectului nostru, am stabilit o serie de activități cu elevii prin care să contribuim la creșterea, în rândul tinerei generații, a gradului de conștientizare a propriei identități și a sentimentului de apartenență, prin recuperarea unor momente din trecutul recent al poporului nostru, care se înscriu într-un context mai larg, european, al luptei pentru libertate, independență și acceptare.

O activitate importantă stabilită în proiect și aflată în plină desfășurare este culegerea de către elevi a unor povești de familie legate de anul 1989, care merită să fie spuse/auzite, povești din comunitățile în care trăiesc elevii (de la vecini, cunoștințe) însoțite de fotografii, pe care le vor strânge în cadrul unor interviuri organizate cu cei interesați de propunerea noastră. În zilele următoare, vom merge într-o excursie tematică la Brașov, unde elevii vor descoperi semne ale anului 1989 (străzi, clădiri afectate de evenimentele din anul 1989) și împreună vom cerceta „poveștile” scrise, dar poate trecute cu vederea din periodicele locale din anul 1989 în sala de lectură a Casei Baiulescu, la Secția periodice. Materialul strâns va fi prelucrat în cadrul unor workshopuri de scriere creativă, elevii vor realiza postere, galerii foto, videouri, toate alcătuind conținutul unui Muzeu local al anului 1989, pe care ne dorim să-l prezentăm comunității locale și apoi participanților la schimbul de tineri din toamnă, în Krzyzowa. Ne propunem să continuăm strângerea poveștilor/fotografiilor legate de perioada 1989-1990 din comunitățile din care facem parte și după încheierea perioadei de proiect, astfel creând timpul și spațiul necesare tinerei generații pentru conștientizarea propriei identități și pentru dezvoltarea sentimentului de apartenență.

Le mulțumim pentru oportunitatea de a lua parte la această poveste deosebită și pentru sprijinul acordat celor două coordonatoare ale proiectului Erasmus+ ONCE UPON TODAY...IN EUROPE din România, Chiricescu Andrea și Sidon Ana.

Cu ocazia aceasta lansăm invitația celor interesați din județ să ne scrie poveștile lor legate de anul 1989 pe care ni le pot trimite pe adresa de e-mail a liceului, ltbalcescu@yahoo.com.

Prof. Filofi Andreea, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului

Prof. Tordai Carmen, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Sf. Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.