CULTURA 2 octombrie 2018

„Arta trece prin stomac” la MAGMA

de Covasna Media | 758 vizualizări

Sfântu Gheorghe este pentru prima dată oraș partener al evenimentului național Noaptea Albă a Galeriilor

Iubitorii de artă au șansa, vineri, 5 octombrie, începând cu ora 19:00, să ia cina în cadrul unui eveniment inedit găzduit de Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe.  Aici, cu ocazia evenimentului național Noaptea Albă a Galeriilor și a expoziției intitulate „A digera trecutul - Eat-Art și Object Art ” semnată de una dintre figurile importante ale pop-art-ului european, artistul Daniel Spoerri, organizatorii vor evoca pentru o seară spiritul banchetelor lui Spoerri într-o formă specifică.

Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) a ajuns la a douăsprezecea ediție. Desfășurat în premieră la Sfântu Gheorghe, traseul cultural al evenimentului va fi realizat prin participarea Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA. Organizatorii planifică o cină de schimb chiar în spațiul expozițional.

Evenimentul urmărește modelul Restaurantului Spoerri, deschis de către artist în anii 1968 la Düsseldorf, care a fost în același timp un restaurant tradițional și locul happeningurilor artistice permanente, cu diferența că cina va fi adusă la banchet de către public, conform organizatorilor.

Spoerri la vernisajele lui organiza astfel de cine și le-a numit „banchete”. Atunci vizitatorii vernisajului trebuiau să tragă la sorți dintre două tipuri de cină: cină pentru săraci și cină pentru bogați, pe care o nimereau, pe aceea trebuiau să o mănânce. De aici ne-a venit ideea. E un prilej bun pentru a cunoaște oameni, pentru a crea legături gustând din bucate gătite de alții”, a spus organizatorul Attila Kispál.

Cina pregătită prealabil de oaspeți va fi numerotată de gazdele evenimentului, după care urmează tragerea la sorți, astfel fiecare participant va primi meniul pe care îl va consuma pe parcursul serii.

Numărul locurilor este limitat. Participarea la cină este gratuită, dar este supusă înregistrării din cauza locurilor limitate. Înregistrarea la eveniment poate fi făcută pe pagina de Facebook a evenimentului prin confirmare la rubrica de înregistrare sau prin telefon la numărul  0736 063 924 până la ultimul minut înainte de începerea cinei, informează organizatorii. Expoziția va fi deschisă publicului larg și în timpul cinei festive.

Expoziţia „A digera trecutul” prezintă lucrările originale ale artistului şi este construită în jurul Eat Art-ului şi Object Art-ului – concepte dezvoltate de Spoerri. Aceasta prezintă 35 de lucrări originale ale artistului, precum și un vast material documentar.

Anul acesta orașele partenere NAG sunt: București, Brașov, Sfântu Gheorghe, Arad, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Miercurea Ciuc, Petrila, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

În noaptea de 5 octombrie, în cadrul unei noi ediții a Nopții Albe a Galeriilor (NAG), publicul va parcurge un traseu nocturn în compania artei contemporane. Vernisaje, performance-uri, spații alternative, galerii de artă și ateliere de artist, toate împreună generează an de an o nouă hartă a orașelor în care are loc acest eveniment.

Programul NAG Național este inițiat și coordonat de Asociația Ephemair care își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizează creșterea vizibilității acesteia în rândul publicului larg.

Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul  http://magma.maybe.ro/.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.