CULTURA 20 octombrie 2023

Aproape 30 de clădiri istorice din Sfântu Gheorghe, prezentate pe un site dedicat

de Agerpres | 1623 vizualizări

Cele mai vechi şi mai reprezentative clădiri şi monumente istorice din Sfântu Gheorghe pot fi văzute online, datorită site-ului Sepsi Monuments, un proiect al autorităților locale.

Pe acest site au fost postate imagini cu aproape 30 de clădiri mai mult sau mai puţin cunoscute, însoţite de câte un text succint care prezintă istoria acestora.

„Imaginea oraşului Sfântu Gheorghe de astăzi este cea a unui oraş european care îşi păstrează tradiţiile. Timpul ne-a lăsat clădiri impresionante, dar este important să ne dăm seama că acestea nu au doar o valoare estetică şi artistică, ci şi o valoare istorică, morală şi spirituală. Iată, aşadar, fără pretenţia de a fi cuprinzătoare, câteva dintre bijuteriile patrimoniului oraşului nostru de care noi, locuitorii din Sfântu Gheorghe, suntem atât de mândri”, menţionează iniţiatorii proiectului pe pagina https://sepsimonumente.ro.

Printre clădirile prezentate se numără fostul Hotel Hungaria din centrul municipiului, care găzduieşte în prezent Oficiul Judeţean de Poştă Covasna.

„Clădirea a fost construită în 1907 de către hotelierul Pogáts Vilmos, pentru a servi ca hotel şi restaurant, după planurile fraţilor Gábory din Braşov. Poarta din fier forjat cu decoraţiuni Art Nouveau, cabinele cu modele din ghips şi deasupra atractivul acoperiş de sticlă, respectiv decoraţiunile acoperişului, demontate între timp, au atras atenţia asupra clădirii. În decembrie 1918, armata română care ocupa oraşul şi-a stabilit aici sediul, apoi serveşte ca sediu al Comandamentului Militar Local şi al Comitetului de Recrutare, iar mai târziu va fi sediul Poliţiei. Funcţionează ca oficiu poştal din 1942 până în prezent (cu excepţia anilor 1980, când a fost preluat de Consiliul de Administraţie al Companiei de Telefonie)”, se arată în prezentarea postată pe site.

Printre cele mai frumoase şi interesante clădiri se numără Casa Ferenc Gyulai (foto), de pe strada Ciucului, construită în stilul Art Nouveau, care are un studio fotografic cu acoperiş de sticlă, dar şi Casa Bene, care găzduieşte în prezent Muzeul Cinegetic.

„Printre elementele de ghips care decorează casa familiei avocatului dr. Bene István, construită în 1908, se regăsesc feţe ce amintesc de Medusa, despre care se presupune că ţin departe spiritele rele. Clădirea eclectică cu ornamente Art Nouveau, cu terasă arcuită şi decoraţiunile acoperişului, este una dintre cele mai frumoase clădiri din Sfântu Gheorghe. Clădirea a găzduit în a doua jumătate a secolului trecut secţia de Oto-Rino-Laringologie a spitalului local, apoi sediul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină. Astăzi serveşte ca sediu al Muzeului Cinegetic al Ţinutului Secuiesc, înfiinţat în 2013”, precizează realizatorii site-ului.

Cei interesaţi pot afla informaţii interesante despre fosta Fabrică de Tutun din Sfântu Gheorghe, achiziţionată recent de către autorităţile locale cu scopul de a înfiinţa aici un centru de ştiinţă şi tineret, precum şi un muzeu al comunismului.

„În 1897, din cele 41 de cereri de finanţare depuse la nivel naţional, licitaţia primarului Gödri Ferenc a câştigat dreptul de a înfiinţa o fabrică de tutun în Sfântu Gheorghe. În lipsa unei clădiri adecvate, până în 1904 a funcţionat în clădirea Primăriei de astăzi. Între 1901 şi 1907 a fost construit complexul de clădiri al fabricii, în următoarea ordine cronologică: depozit cu două etaje, apartamentul directorului, două clădiri cu un etaj pentru iniţierea procesului de fabricaţie, depozit pentru depozitarea tutunului brut, turn de apă, apartament oficial, clădire principală cu două etaje. De remarcat sunt decoraţiile de tablă de pe acoperiş, gardul de fier forjat de-a lungul trotuarului, stâlpii porţii. Până în 1932 se fabricau aici trabucuri, după care s-a trecut la fabricarea de ţigări. Cu excepţia unei pauze temporare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după 113 de ani de funcţionare, fabrica a fost închisă în 2010”, se menţionează pe pagina de internet.

Printre clădirile istorice se mai numără fostul Gimnaziu Reformat de Fete, care a găzduit timp de mai mulţi ani Liceul Textil, precum şi Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, ambele construite în urmă cu aproape un secol pe baza planurilor cunoscutului arhitect Kós Károly, dar şi actualul Colegiu Naţional „Mihai Viteazul”, în care au funcţionat pe vremuri Şcoala Normală de Învăţătoare „Regina Maria” şi o şcoală de ofiţeri, precum şi Bazarul din centrul oraşului.

„Printr-o hotărâre din 1867, între anii 1869 şi 1872 a fost construită o „casă de piaţă”, „bazar” cu două etaje, destinată halelor de târg pentru micii industriaşi. Un ceas de turn a fost instalat în 1893 în turnul romantic al clădirii în stil clasicist. Industriaşilor oraşului le displăcea utilizarea spaţiilor de la etaj, astfel din 1874 a funcţionat aici Şcoala Primară de Fete, transformată din 1878 în Şcoală Burgheză de Fete. Din 1923, timp de aproximativ jumătate de secol, la primul etaj a fost situat Tribunalul Judeţean. Galeria Muzeului Naţional Secuiesc, numită după Gyárfás, este situată la primul etaj începând din 1978. Încăperile de la colţul parterului găzduiesc acum Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană Magma”, se arată pe site-ul menţionat.

Atât Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe, construită în stil clasicist între anii 1818 şi 1822, cât şi prima Şcoală Confesională Ortodoxă, care datează din anul 1799, au istorii interesante care se regăsesc pe site.

Tot aici sunt postate fotografii şi informaţii despre clădirea Primăriei şi cea a Fabricii Textile, despre Biserica Reformată Fortificată, precum şi despre fostul Orfelinat de Băieţi, care găzduieşte în prezent Secţia de Pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.