CULTURA 28 ianuarie 2020

Actorii trupei „3T” au avut parte de noi provocări, la Brădet

de Covasna Media | 2569 vizualizări

În sală au fost aproximativ 50 de persoane dornice să vadă rezultatul unor ore de muncă din partea tuturor celor care s-au implicat în proiect

Tinerii din Întorsura Buzăului, despre care scriam în toamna anului trecut că vor avea primele lor reprezentaţii, au căpătat acum deja experienţă în materie de teatru. Asta s-a văzut vineri, 24.01.2020, la Căminul Cultural din Brădet, unde actorii au avut de întâmpinat, de mai multe ori în timpul reprezentaţiei, o nouă situaţie: zgomotul din sală. Aceştia au făcut faţă cu brio provocării şi au înţeles că situaţii de genul se pot repeta, chiar dacă nu este tocmai firesc.

De la părinţi, bunici, copii de toate vârstele până la preotul din sat, acesta a fost publicul celor de la „3T” la spectacolul intitulat „Tot ce-i românesc nu piere”.

Lipsa spectacolelor într-un regim mai regulat în zonă s-a simţit vineri, în timpul reprezentaţiei. În timp ce unii adulţi erau atenţi şi admirau jocul actoricesc al liceenilor, alţii, într-un număr mult mai restrâns, preferau să discute şi să povestească chiar ce se întâmplă pe scenă, deşi nu era nevoie de nicio explicaţie. 

Lipsa teatrului în zona Buzaielor s-a observat şi în rândul copiilor, care nu au neapărat o vină, deoarece a fost ceva nou pentru ei și nu aveau de unde să ştie cum ar trebui să se comporte sau să înţeleagă efortul depus de tinerii cu doar câţiva ani mai mari. 

Tinerii actori s-au arătat a fi diplomaţi, iar atunci când i-am întrebat despre vâlva din sală, Minodora Prundar, membră a trupei „3T”, a spus că nu trebuie să se lase influenţaţi de acest aspect.

„Într-adevăr a fost gălăgie la un moment dat în sală, dar noi nu trebuie să ne lăsăm influențați de acest aspect”, a transmis tânăra actriţă.

Prezentă în sală a fost şi directoarea liceului Teoretic „Mircea Eliade”, de la întorsura Buzăului. Aceasta a spus că i-a văzut a patra oară pe membrii „3T” pe scenă şi se observă o evoluţie.

„Este a patra oară când îi văd pe tinerii aceştia frumoşi şi observ o evoluţie la ei de la reprezentare la reprezentare, semn că au crescut în ultima perioadă. Aşa cum ştim în Întorsura Buzăului şi în Liceul Teoretic <<Mircea Eliade>> este o premieră faptul că tinerii au format o trupă de teatru. Atunci bucuria este cu atât mai mare. Îşi ocupă timpul aşa de frumos şi totodată ţin să le transmit următorul mesaj: să îi convingă şi pe alţi tineri, chiar din clasa a IX-a, şi putem să formăm, de ce nu, mai multe trupe de teatru!”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, directoarea instituţiei de învăţământ.

Spectatorii ar fi putut fi mai mulţi

Numărul de aproximativ 50 de persoane din sală nu putem spune că a fost nici redus, dar nici ridicat. De aceeaşi părere este şi Maria Bularca.

„Mi-a plăcut faptul că au fost destul de mulţi spectatori astăzi la Brădet, dar se puteau şi mai mulţi”, ne-a împărtăşit aceasta.

„Parcă priveam nişte actori cu o grămadă de ani de experienţă în spate”

Printre spectatori s-au numărat şi colegi de liceu ai actorilor care au rămas plăcut surprinși de profesionalismul celor de la „3T”.

„Am realizat că parcă priveam nişte actori cu o grămadă de ani de experienţă în spate, deşi au început doar de câteva luni. Fiecare ştie să îşi intre în rol şi să se concentreze, pentru că nu e uşor să joci în piese de teatru în faţa unui public şi trebuie să înfrunţi gălăgia din sală sau emoţiile. Îmi place că ştiu să improvizeze! Să meargă mai departe aşa şi succes în continuare! Tot ce au realizat ei până acum e datorat şi persoanei de care sunt coordonaţi, pentru că nu ştiu de unde mai are atâta energie doamna (n. red. Doina Pătrunjel)! Dar mult succes în continuare, sunteţi tari” a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Mihaela Sporea.

Chiar şi atunci când lavalierele au avut probleme tehnice elevii de liceu au reuşit să redreseze situaţia. Astfel s-au conformat şi au vorbit ei mai tare pentru a se asigura că publicul le va auzi discuţiile pline de umor.

Per total un spectacol reuşit, cu plusurile şi minusurile sale

Tinerii din trupa „3T” sunt pozitivi atunci când vine vorba de reuşita spectacolului.

„A fost o experienţă tare plăcută. Deși suntem obișnuiți să jucăm în faţa oamenilor, ne bucurăm să oferim un cadou tuturor celor din zonă cărora le place teatrul. Pentru asta le mulțumim doamnelor Ștefana și Irina, dar și doamnei Doina Pătrunjel pentru că ne-au oferit ocazia să descoperim un alt lucru la care suntem buni”, a declarat Minodora Prundar.

Şi Doina Pătrunjel, coordonatoarea trupei, este de părere că a fost un spectacol reuşit.

„Mi s-a părut că publicul de la Brădet a fost dornic să participe la un spectacol și ne-a primit cu căldură! Pe feţele părinților şi bunicilor lui Florin Buzea, Iuliei Moldovan, Roxanei Păcurar (n. red. membri ai trupei) am văzut un zâmbet larg tot timpul spectacolului! Din câte mi-au spus, vor păstra mult timp în suflet această zi! Actorii au evoluat foarte mult şi echipa funcționează mai bine! Experiența își spune cuvântul! Sunt la a patra reprezentație! Vineri, 31 ianuarie, vom oferi acest spectacol elevilor și profesorilor de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu, iar pe 2 februarie îi așteptăm pe toți iubitorii teatrului la Căminul Cultural Floroaia”, a transmis aceasta pentru Observatorul de Covasna.

Aşadar, turneul local continuă, iar membrii trupei vă aşteaptă să vedeţi spectacolul intitulat Tot ce-i românesc nu piere” şi în perioada următoare.

La spectacolul care urmează în Floroaia vor fi prezenţi pe scenă şi colegii mai mici ai liceenilor de la „3T”, adică trupa „NR Be You” a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului.

Reamintim că proiectul prin care s-a înființat trupa de teatru „3T” a fost finanțat de Primăria și Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului.

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.