CULTURA 2 decembrie 2019

Actor Fest, poarta de acces a teatrului în comună

de Covasna Media | 2274 vizualizări

„Balada Brâncovenilor” a făcut publicul și jurații să plângă și a luat Trofeul Actor Fest 2019 

Emoție pură. Talent. Muncă. Fericirea de a dărui și de a primi. Toate acestea s-au resimțit în atmosfera de la festivalul - concurs „Actor Fest – Teatru în Comuna Ta”, derulat vineri, 29 noiembrie, la Sita Buzăului. Printre teze, concursuri și alte activități școlare, participanții, peste 100 de elevi de gimnaziu din Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Barcani, Vama Buzăului, Siriu și Nehoiu, au dat ce au avut ei mai bun pe scena de la Căminul Cultural din localitatea covăsneană. Premiul cel mare al concursului a mers la Școala din Bobocea, însă fără îndoială toată lumea, deopotrivă concurenți și public, a avut de câștigat în urma acestui eveniment unic în zonă. 

S-a râs și s-a plâns. Pe scenă și în afara ei. Au fost emoții cât Căminul Cultural. Și o muncă în spatele celor câteva momente de pe scenă, cât toată depresiunea Buzaielor. Totul în timp ce în spatele, dar și în fața cortinei roșii, lungi, de catifea s-a resimțit bucuria. Artiștii au trăit acea bucurie unică, amestecată cu teama de a nu greși, respectiv cu puterea de a da tot ce e mai bun. Iar publicul s-a desfătat cu reușita micuților de azi – marii actori de mâine. Niciunii nu vor uita curând ce au trăit la prima ediție interjudețeană a Festivalului – Concurs „Actor – Fest – Teatru în Comuna Ta”. Mai cu seamă cei care au și plecat acasă cu premiile pregătite de organizatori. 

A fost o ediție extraordinară. Sunt extrem de entuziasmată și emoționată. M-au încărcat aceste aplauze ale copiilor și entuziasmul lor. Tot ce s-a întâmplat astăzi a fost minunat. Am învățat că la un spectacol de teatru venim și vedem ce se întâmplă, iar lucrurile au mers cu bună dispoziție și cu tot ce e mai frumos. Copiii au fost minunați. Am văzut piese diverse, am retrăit istoria, ne-am amuzat alături de copii, am făcut cure de slăbire, a fost totul de excepție. Minunat! Coordonatorii, de asemenea, în timpul acesta scurt, cu teze, cu una-alta, au reușit să pregătească copiii și pentru asta le mulțumesc!”, ne-a declarat principalul organizator al evenimentului, profesoara Otilia Buzea. 

Stimă și respect pentru toți profesorii! Pe lângă orele de program, să știți că au făcut un efort și de peste două luni de zile se pregătesc și au evoluat pe scenă atât de bine, că în București, la Teatrul Național am mai văzut piese jucate așa cu sufletul și dăruire. Au făcut treabă foarte bună. Mi-aș dori, dacă s-ar putea, să se facă astfel de evenimente și de două ori pe an. Noi o să le asigurăm tot ce înseamnă infrastructură, finanțare, tot ce e nevoie”, ne-a spus primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica. Edilul a punctat și faptul că în comună s-a pus accent în ultimii ani pe investițiile în infrastructura școlară, iar acest eveniment vine parcă să sublinieze eforturile tuturor. „E foarte important ce am văzut în această seară. Copiii știau să facă liniște când începea un spectacol. Iar să ții peste șase ore copiii pe scaune, fără telefoane, atenți, e foarte important. E un câștig major pentru partea culturală a copiilor”, a mai spus primarul. 

Emoții pentru participanți și public 

Cuvântul serii trebuie să fi fost „emoție” pentru că toată lumea le-a resimțit, într-un fel sau altul, iar micii actori au fost cu siguranță cei mai vizați. „Pe scenă am început să tremur tot, simţeam că nu o să putem reuşi, dar chiar am reuşit. Am avut, şi eu, dar şi colegii mei foarte mari emoţii”, ne-a spus unul dintre câștigătorii serii, elevul Andrei Murea. 

A fost o experienţă spectaculoasă, nu mă aşteptam să fiu atât de stăpân pe mine şi să îmi iasă, spun eu, relativ bine. Sper să mai fiu capabil să mai urc pe scenă, e o experienţă pe care o îndrăgesc, dacă aş putea, aş rămâne acolo”, ne-a mărturisit, la ieșirea din rol, un alt participant, Florin Buzea. 

În același timp, nici publicul nu a putut rămâne indiferent la valul de trăiri care pluteau în aer. 

Am fost onorată să văd copii foarte talentaţi şi foarte dezinvolţi pe scenă. Nepotul meu, în special, mi-a făcut o surpriză foarte frumoasă, pentru că am întrezărit în el un personaj foarte bine conturat, cu o sensibilitate scenică în creştere, constructivă. Şi-a susţinut rolul de la început până la sfârşit, nu a ieşit din personaj, ceea ce e foarte important în teatru. Au avut momente legate şi foarte bine amplasate spre public, toată lumea era activă şi atentă la ce se întâmpla acolo. (...) L-am auzit că avea trăiri, avea emoţii, l-am simţit foarte emoţionat, ca pe orice coleg de acolo. Dar au o echipă foarte frumoasă şi au construit foarte mult împreună. Multe repetiţii, multă muncă, sunt un grup frumos. Să sperăm că această echipă va reuşi să pătrundă pe această direcţie în societatea noastră, căci avem nevoie de aceşti tineri şi avem nevoie de promovarea teatrului”, ne-a spus Anca Ionescu, mătuşa unui participant la festival. 

Premianții ediției 

Chiar dacă toți participanții au avut de câștigat cu prisosință din participarea la eveniment, au fost câțiva care s-au remarcat în ochii juriului.  

Marele premiu, Trofeul Actor Fest a fost câștigat de echipa de la Școala Gimnazială din Bobocea. 

Când am pregătit piesa nu ne-am gândit nicio clipă la premiu și nu ne așteptam la marele premiu. Nici nu ne-am pus problema. (... ) Am transpus în scenă Balada Brâncovenilor. Cred că știm cu toții martiriul Brâncovenilor, în timpul sultanului Ahmed al treilea și credința lor statornică, până la sfârșit, chiar cu prețul vieții. Am pregătit această piesă cu gândul la Ziua Națională a României și am vrut să amintim faptul că dacă noi astăzi suntem liberi, ne exprimăm liber și avem dreptul la vot și fetele noastre nu fac parte din haremul turcesc s-a datorat și acestor oameni și jertfei multor înaintași, mulți dintre ei anonimi. Am vrut și să marcăm faptul că luna decembrie este o lună specială pentru țara noastră, pentru că în Revoluția din 89 mulți copii au murit”, ne-a declarat coordonatoarea echipei din Bobocea, Elena Băilă. 

Aceasta ne-a spus că elevii au înțeles foarte repede rolurile, s-au purtat firesc și au reușit să înțeleagă foarte bine emoția pe care au avut-o de transmis.

Cât privește festivalul în sine, coordonatoarea a avut doar cuvinte de laudă și a precizat că dintre beneficiile pe care le aduce este că „îi antrenează pe copii, îi implică în altceva, îi rupe de tabletă, de telefon, deci e ceva pozitiv”. 

Consider că spectacolele au fost jurizate cu obiectivitate și într-adevăr echipa din Bobocea a meritat marele premiu, pentru tot spectacolul pe care l-a oferit pe scenă prin Balada Brâncovenilor, prin costume, cu absolut tot. Felul de a interpreta ne-a făcut să plângem, să retrăim momente dramatice din istorie. Copilașii meritau și am văzut lacrimi de bucurie în ochii lor”, ne-a spus și Otilia Buzea. 

Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin a fost obținut de elevul Matei Posea de la Școala Gimnazială din Siriu, iar cea mai bună interpretare a unui rol feminin i-a revenit elevei Ștefania Bularca de la Sita Buzăului. 

Premiul de popularitate a fost obținut de echipa Casei familiale Nr.1 din Întorsura Buzăului, cu spectacolul, creație proprie, „Una dorești, alta primești. Un Crăciun nebun”. 

Am plecat de la mai nimic, dar fiecare copil a venit cu propriile idei. De fapt, în spectacol s-au găsit tipologiile fiecărui copil. Copiii sunt în perioadă de teză, de studiu, așa că am muncit destul de puțin, doar trei zile, dar ne-a ajutat socrul unei colege, care este un fost actor, pensionar. A ieșit ceva frumos. Suntem mândri de copiii noștri. Vom continua cu mare drag, mai ales că am văzut că totul are un început”, ne-a spus coordonatoarea echipei de la Casa Familială, profesoara Ileana Băilă. 

Premiile trei și întâi au mers la echipele Școlii Gimnaziale din Vama Buzăului, cu „În țara lui mură-n gură” și „Povestea pădurilor”- teatru al umbrelor, în vreme ce locul al doilea a plecat la Sfântu Gheorghe, la echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul”, cu „Poveste de război”. 

Impresii din juriu 

Juriul a fost format din directori și profesori din zona Buzaielor și prezidat de managerul Teatrului Andrei Mureșanu, Anna Maria Popa. 

Au fost 23 de echipe foarte bune. Probabil din această cauză au fost așa de multe mențiuni, pentru că punctajele erau la unul, două puncte diferență. Într-adevăr, un nivel foarte ridicat și niște copii foarte talentați. (...) Mă așteptam să fie un eveniment reușit, pentru că în Sita, precum și la Întorsura, am avut plăcerea să întâlnesc niște oameni foarte inimoși și extraordinar de implicați. Nu doar că sunt niște parteneri de nădejde care își fac treaba foarte bine, dar sunt niște iubitori de teatru, care nouă ne reprezintă un public fidel. (...) Sunt oameni care iubesc teatrul, o fac cu inima deschisă și dezinteresat și consider că sunt exact genul de oameni care merită tot sprijinul și din partea noastră pentru că doar împreună și doar în felul acesta putem să mergem înainte”, ne-a declarat Anna Maria Popa. 

Cel mai mult mă încântă faptul că elevii noștri își petrec timpul liber atât de frumos. Întotdeauna mi -am spus că omul, înainte de distracție și relaxare, are nevoie de o rigoare și o disciplină majore. Teatrul le (re)unește pe toate la un loc și devine astfel, un „dascăl” de la care poți învăța multe. Să stai pe un scaun peste cinci ore, să privești în aceeași direcție și să nu te plictisești, asta numim „spectacol de calitate”! Dacă mai punem și fiecare emoție trăită, inclusiv prin lacrimi, înseamnă că suntem mai bogați”, ne-a declarat un alt membru al juriului, directoarea Liceului „Mircea Eliade”, Maria Bularca. 

Managerul TAM, Anna Maria Popa, a transmis și ca sfat pentru micii actori, cât și pentru coordonatorii acestora să meargă pe acest drum în continuare, „dar acolo unde descoperă talente adevărate să ceară ajutor și în cadrul unor instituții sau actorilor și altor profesioniști, care să îi poată pregăti”. 

Acest lucru l-au făcut deja două dintre formațiile care vineri au evoluat pe scena Actor Fest. 

Profesoarele de actorie au privit din public 

Din public au făcut parte nu doar părinți, bunici, unchi, mătuși, frați, surori sau vecini, ci și cele două profesoare de actorie, Irina Beșcucă și Ștefana Badiu de la Dream & Act București, cu care s-au pregătit trupa de teatru „NR Be You” a școlii „Nicolae Russu”, respectiv 3T - invitați de onoare ai ediției, a Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului. 

„A fost foarte emoționant. A fost și obositor, că au fost foarte multe ore, dar în același timp e foarte provocator și satisfăcător că am realizat cu copiii, într-un timp destul de scurt, mai multe spectacole și suntem mândre”, ne-a mărturisit, la final, Ștefana Badiu

Iar de o părere similară a fost și colega ei, Irina Beșcucă: „A fost emoționant să îi văd pe scenă și mi-a plăcut la nebunie cât de bine s-au descurcat, mi-a plăcut că au reușit să își gestioneze emoțiile, că au reușit să transmită un mesaj, că s-au bucurat de toată experiența și că au făcut echipă foarte bună. În spate a fost foarte multă muncă, pentru decor, pentru repetat, pentru întâlniri, s-au încurajat unii pe ceilalți, a fost extraordinar”. 

Și chiar dacă s-au încheiat cursurile cu cele două profesoare de actorie, acestea au avut niște ultime sfaturi pentru învățăceii lor: „Să aibă încredere în ei și să știe că au toate resursele de care au nevoie. Trebuie doar să le pună la treabă și să persevereze și în timpul ăsta să nu uite să se joace”, a spus Irina Beșcucă, în vreme ce Ștefana Badiu a completat: „Să fie din ce în ce mai buni, ambițioși, sunt foarte norocoși că au aici în Sita Buzăului oameni atât de pasionați de munca lor, care îi sprijină necondiționat și pentru asta trebuie să fie recunoscători și să continue pe drumul ăsta pe care au început, că merită. E foarte bine pentru ei și ca dezvoltare personală, și culturală, că află despre foarte multe opere și totodată le crește încrederea în ei, au curaj, atitudine, creativitate, spontaneitate. Felicitări Otiliei pentru asemenea organizare! Cred că a fost o muncă fabuloasă în spate”. 

Prima ieșire pe scenă a actorilor de la 3T 

Emoții uriașe au avut vineri și actorii din trupa de teatru a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, 3T, care au avut debutul oficial pe scenă în cadrul aceluiași festival, Actor Fest. 

Spectacolul pregătit de aceștia s-a numit „Ce-i românesc nu piere” și a fost realizat, cum am precizat, sub coordonarea Dream&Act- Școala de Actorie din București. 

În spatele celor 30 de minute de spectacol se află multe săptămâni intense de lucru ale echipei 3T: exercițiile de energizare și de dicție, citirea și memorarea rolului,  mișcarea scenică, decorurile, recuzita, sonorizarea, repetițiile. Și toate acestea, printre teze, teste și alte proiecte în care s-au implicat elevii. La fiecare sfârșit de săptămână, tinerii au învățat să fie actori, iar la ultima întâlnire, au repetat spectacolul timp de 8 ore. 

Sunt mândră de rezultatul proiectului nostru, Teatru pentru Toți Tinerii. Actorii trupei 3T, care ne-au reprezentat la Festivalul Actor Fest de la Sita Buzăului, și-au  interpretat rolurile foarte convingător, cu multă naturalețe, oferind spectatorilor câteva momente de relaxare și de bucurie. Așa cum spuneam la începutul acestui proiect, munca intensă a voluntarilor echipei 3T și eforturile susținute ale tinerilor actori întorsureni pentru a oferi comunității noastre un act de cultură, pot fi răsplătite numai de aplauzele spectatorilor. Le mulțumim organizatorilor și spectatorilor de la Festivalul Actor Fest ne-au răsplătit pentru toată munca depusă”, ne-a declarat Doina Pătrunjel, coordonatoarea Centrului de Tineret Întorsura Buzăului. 

În 2020, festival național 

Din festival zonal în 2016, Actor Fest s-a transformat în festival inter-județean, cu participarea echipelor din județele Brașov și Buzău, pe lângă cele covăsnene, în 2019. Pentru 2020, organizatorii anunță că Actor Fest va căpăta o amploare națională, dat fiind faptul că există o astfel de solicitare. 

„O să mergem, cu siguranță, pe o nouă ediție. Anul viitor se anunță mai multe echipaje pentru că din reclama festivalului, colege de-ale mele din țară mi-au spus că vor și ele să vină. Cu siguranță acest festival va continua. Ce s-a întâmplat astăzi a fost un excelent exercițiu de cultură. A fost minunat cred că pentru toată lumea”, a concluzionat Otilia Buzea. 

Magia de vineri de la Căminul Cultural din Sita Buzăului s-a arătat nu doar în performanța copiilor de a pune în scenă spectacole demne de ropotele de aplauzele pe care le-au primit din partea publicului, ci și în faptul că în acest eveniment tehnologia, telefoanele mobile, internetul nu au avut nicio șansă în fața culturii și teatrului. Și poate nu toți micii actori vor urma o carieră în acest sens, dar cu siguranță vor știi să aprecieze, cu adevărat, munca ce stă în spatele cortinelor. 

Iulia Drăghici – Taraș 

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.