CULTURA 19 iunie 2020

În vreme de criză, „DbutanT” își face noi prieteni și se relansează!

de Covasna Media | 2244 vizualizări

Ediția a V-a, 19-25 octombrie 2020, dedicată debutului în actorie, va fi o coproducție Teatrul Andrei Mureșanu Sf. Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța

Încă de la prima ediție din 2016, DbutanT s-a afirmat ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți. Ajuns deja la cea de-a V-a ediție, DbutanT continuă să fie o importantă rampă de lansare pentru tinerii absolvenți ai diferitelor specialități din domeniul teatrului.

După lupta cu virusul care a speriat întreaga lume, oamenii duc acum o bătălie cu efectele la nivel economic pe care pandemia le-a produs. În România, unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate este cel cultural. Multe festivaluri mari, au fost amânate pentru anul viitor, atât din cauza imposibilității de a mai ajunge la un număr mare de spectatori, cât și din lipsa resurselor financiare. Festivalul-Concurs DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, care la edițiile anterioare s-a bazat în mod deosebit pe finanțarea AFCN, a fost la rândul său la un pas de a fi amânat după ce, anul acesta, nu a fost selectat pentru acordarea de sprijin financiar.

În tot acest context în care lipsa resursei financiare se resimte foarte acut, Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă din partea Consiliului Județean Constanța, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții. Astfel, în acest an, Festivalul DbutanT va fi rodul colaborării a două instituții de cultură (TEATRUL „ANDREI MUREȘANU” SF.GHEORGHE și TEATRUL DE STAT CONSTANȚA) care refuză categoric să renunțe la promovarea tinerelor talente, mai ales acum când, în anumite localități, viața artistică riscă să se apropie cu pași vertiginoși de un posibil colaps, și se încăpățânează să depășească orice obstacole, formând o echipă nouă.

Prin urmare, Festivalul-Concurs DbutanT, care se va desfășura în perioada 19 – 25 octombrie și va premia actorul ca personalitate complexă și polivalentă, va avea un nou concept. După înscriere, echipa de selecție va desemna 10 spectacole, în care joacă actori ce vor intra în concurs. Acestea se vor juca fizic pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar vor putea fi urmărite online de publicul din întreaga țară, cu ajutorul unui sistem de live streaming.

Juriul de anul acesta va fi format numai din directori de teatre iar pe lângă juriu, vor fi invitați atât alți directori precum și regizori importanți, astfel încât toți actorii aflați în competiție să fie remarcați de potențiali angajatori.

După primele cinci zile de festival, în care se vor urmări câte două spectacole pe zi pe scena Teatrului de Stat Constanța, juriul va alege cinci actori care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo - doi tineri actori se vor alătura echipelor artistice a celor două teatre organizatoare – un actor la TAM și un actor la TSC!

Cum apelul de înscriere a fost deja lansat, așteptăm cu bucurie depunerea candidaturilor prin E-mail pe adresele: secretarliterar@tam.ro; manager@tam.ro. Termenul limită este 01 august 2020.

În speranța că DbutanT va surprinde nu doar prin noul său concept, ci și printr-o selecție de calitate a spectacolelor participante, vă transmitem gândurile noastre bune și vă invităm să ne rămâneți aproape pe mai departe.

Cu prietenie,

Noua echipă DbutanT

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.