CULTURA 23 august 2021

În septembrie, se lansează „EVA FilmMakers Fest”, primul festival de film dedicat exclusiv femeilor regizor

de Covasna Media | 810 vizualizări

Cinematograful „Arta” și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe lansează „EVA FilmMakers Fest”, primul festival din România dedicat în exclusivitate femeilor care activează ca regizor de film. Astfel, timp de o săptămână, în perioada 4-10 septembrie, cinefilii covăsneni și nu numai, vor putea urmări pelicule interesante, atât lungmetraj, cât și scurtmetraj, realizate de șapte regizoare din România și Ungaria. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). 

„EVA FilmMakers Fest” s-a născut din dorința de a restabili echilibrul între talentul masculin și cel feminin în arta cinematografică, în care există o tendință generală de a asocia femeile mai degrabă cu actoria decât cu regia. Sunt mulți cei care pot rosti pe loc un nume de regizor cunoscut și prea puțini cei care pot numi o regizoare fără să caute pe Google. 

Pornind de la această stare de fapt, „EVA FilmMakers Fest” este primul eveniment din țară care a decis să aducă arta regizorală feminină în fața publicului iubitor de film. Intenția nu este generată de vreo pornire feministă a organizatorilor, ci mai degrabă de nevoia stringentă de promovare a talentului regizoral feminin în arta cinematografică în care femeile au o contribuție care încă așteaptă să fie cunoscută la un nivel de dincolo de nișă. 

După cum reiese și din denumirea pe care a primit-o, festivalul este dedicat în exclusivitate doamnelor care practică meseria de regizor. Toate peliculele incluse în program sunt semnate numai de femei, între care trei din România și patru din Ungaria.  

Cele șapte participante la „EVA FilmMakers Fest” sunt Kocsis Ágnes, Dana Bunescu, Szilágyi Zsófia, Andra Tarara, Felméri  Cecília, Carmen Lidia Vidu și Horvát Lili. În fiecare zi din festival, publicul va putea urmări la Sfântu Gheorghe, atât în sala de cinema, cât și în aer liber, în Parcul56, cele mai apreciate filme ale acestor cineaste – câte o zi dedicată câte unei regizoare. 

„EVA FilmMakers Fest” se extinde însă și către alte cinci localități, dezavantajate de lipsa unui cinematograf, respectiv în Tg. Secuiesc, Baraolt, Sita Buzăului, Covasna și Întorsura Buzăului, unde vor avea loc proiecții în spații neconvenționale care permit tehnic difuzarea de filme în condiții decente. 

În programul festivalului, sunt incluse totodată și master-class-uri susținute de fiecare dintre participante, și proiecții ale altor două regizoare, cărora programul de anul acesta nu le-a permis să participe la festival, respectiv Chiara Malta (cu filmul „Femei obișnuite”) și Ivana Mladenovici (cu filmul „Ivana cea groaznică”). 

Festivalul se încheie vineri, 10 septembrie, cu un concert de muzică de film susținut de  Orchestra de Cameră Ciuc (Csíki Kamarazenekar). 

La Sfântu Gheorghe, accesul se va face pe bază de bilete cu tarif redus. Intrarea la filmele proiectate în cele cinci localități incluse în proiect va fi gratuită, în limita locurilor disponibile. 

Detaliile privind programul și evenimentele conexe ale festivalului vor fi transmise ulterior și se vor regăsi și pe pagina de Facebook a evenimentului, EVA-Filmmakers-Fest. 

Cu prietenie, 

Echipa de organizare Cinema Arta &TAM

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.