POVEŞTI DIN SPITAL Acum 5 ore, 9 minute

Dr. Rétyi Zselyke: „Nu cred că roboții vor putea înlocui vreodată medicii”

de Mirela Cara Dragu | 368 vizualizări

Sistemul medical românesc trece printr-o perioadă de criză profundă: deficit de personal, lipsuri logistice, suprasolicitare. În acest context, medicii tineri care aleg să profeseze în orașele precum Sfântu Gheorghe și să rămână aproape de comunitățile lor sunt o resursă esențială — și adesea prea puțin vizibilă.

Este și cazul Dr. Rétyi Zselyke, medic specialist ORL în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, cu care am stat de vorbă pentru a afla cum este să construiești o carieră medicală într-un spital de provincie, dar și care sunt provocările sistemului ori bucuriile reale pe care le aduce munca în folosul pacienților. 

Rezultatul? Un interviu din care cititorii pot înțelege nu doar lumea medicală așa cum este ea dincolo de stereotipuri, ci și curajul de a rămâne  și a construi ceva valoros acasă, în ciuda zicalei conform căreia nimeni nu e profet în țara lui. 

- Doamna doctor, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră, dar mai ales despre cum ați ales drumul medicinei și ce v-a adus înapoi la Sfântu Gheorghe.

Am 34 de ani și sunt din Sfântu Gheorghe. Am absolvit Facultatea de Medicină de la Târgu Mureș și, după terminarea studiilor, am început rezidențiatul. La scurt timp, am intrat în concediu de creștere copil, dar m-am întors după doi ani și am continuat specializarea, reușind să finalizez în patru ani. Examenul de specialitate a fost greu — eram doar cinci candidați în toată țara în acel an. Însă am simțit că drumul meu este clar, iar după terminare, am ales să mă întorc în orașul natal. A contat enorm sprijinul familiei, mai ales că aveam un copil mic și aveam nevoie de stabilitate.

- Cum resimțiți realitatea sistemului sanitar într-un oraș de provincie ca Sfântu Gheorghe?

Este o realitate dificilă, mai ales în ceea ce privește lipsa personalului auxiliar — asistenți medicali și infirmieri. Suntem șase medici și sunt zile când o singură asistentă trebuie să facă față cerințelor noastre, pe lângă îngrijirea pacienților internați pe secție. În astfel de momente, trebuie să facem tot ce ține de noi, dar și ce nu ține de noi și pregătirea noastră: de la transportul pacienților până la acte și sprijin în sălile de operație. Sigur, nu este ușor, uneori poate fi chiar frustrant, dar în felul acesta înveți solidaritatea și te apropii altfel de echipă.

- Mulți percep specializarea aceasta la un nivel superficial. Care este, de fapt, realitatea muncii în ORL?

Da, e adevărat că lumea tinde să creadă că ORL înseamnă doar spălături auriculare sau amigdalectomii simple. Realitatea este însă cu totul alta: noi facem intervenții serioase, cum ar fi chirurgia endoscopică a sinusurilor sau excizia de ganglioni suspecți. Unele operații durează chiar și zece ore. Personal, sunt foarte pasionată de chirurgia endoscopică, pentru că necesită o coordonare și o finețe aparte — lucrezi într-un spațiu restrâns, orientându-te doar după imaginea de pe monitor. E fascinant pentru mine!

- Ce tip de cazuri întâlniți cel mai frecvent în spital?

Depinde foarte mult de sezon. La copii, iarna, cele mai frecvente sunt otitele, cauzate aproape întotdeauna de nas înfundat netratat corect. Vara, apar frecvent sângerările nazale, din cauza căldurii excesive. La adulți, sinuzitele sunt cele mai întâlnite, adesea întreținute de o igienă nazală deficitară sau de automedicație.

- Ce se înțelege prin igienă nazală deficitară? 

Oamenii nu știu cât de benefic ar fi pentru ei să își curețe nasul cu apă de mare, mai ales când sunt răciți și când au secreții abundente. Apa sărată ajută la fluidizarea secrețiilor și la curățarea mucoasei nazale. 

- Poate din neștiință sau din teamă… Apropo de oameni, există mituri medicale pe care ați dori să le contraziceți?

Da, din păcate. De exemplu, mulți cred că, în caz de sângerare nazală, trebuie să te întinzi pe spate. Este complet greșit: trebuie să te apleci ușor înainte și să comprimi partea de jos  a nasului pentru a opri sângerarea. Și pentru că am vorbit despre curățarea corespunzătoare a nasului, ar mai fi de menționat teama față de spray-urile nazale - adesea suspectate că dau dependență. Nu toate spray-urile nazale creează dependență. Cele cu apă de mare sunt absolut sigure și utile pentru curățarea și hidratarea mucoasei nazale. E adevărat că folosite pe termen prea lung pot duce la uscarea mucoasei, pentru că sarea absoarbe apa din mucoasă, dar cu toate astea, spray-urile cu apă de mare, îmbogățite cu acid hialuronic, vitamina A sau E, pot ajuta destul de mult. 

- Ați vorbit mai devreme de intervențiile chirurgicale pe care le faceți. Având în vedere cât de repede avansează tehnologia, vă întreb: vedeți posibil ca medicina să devină exclusiv robotică la un moment dat?

Nu chiar. Cred că inteligența artificială poate ajuta mult, poate eficientiza procedurile chirurgicale, poate face multe, dar nu poate înlocui componenta umană. Chiar nu cred că roboții vor putea înlocui vreodată medicii. Pacientul nu are nevoie să fie doar operat. Pacientul are nevoie să fie ascultat, privit, înțeles. Medicina înseamnă, de fapt, o relație de încredere, nu doar o intervenție tehnică, iar relația se poate construi numai de la om la om. 

- În toată această muncă dificilă pe care o desfășurați, aveți probabil și multe momente de bucurie. Puteți să ne spuneți despre un caz care v-a impresionat în mod deosebit? 

Sunt multe, desigur, dar un caz special pentru mine a fost o fetiță în vârstă de cinci ani, care avea vegetații adenoide foarte mari și, din cauza polipilor nazali, suferea de otită serioasă cronică, al cărei simptom cel mai deranjant este hipoacuzia. Am operat-o și după operație, primul lucru pe care l-a spus părinților a fost: „Acum vă aud.” A fost un moment de o emoție extraordinară pentru mine. Astfel de clipe chiar îți amintesc mereu de ce ai ales această profesie.

- De unde vă găsiți forța de a continua, zi de zi?

Din fiecare pacient care pleacă mai bine decât a venit. Din sprijinul familiei. Și din convingerea că medicina este, în primul rând, o alegere a sufletului. Când alegi cu sufletul, găsești întotdeauna energia să mergi mai departe, indiferent cât de greu ar părea uneori.

___________________

Articolul face parte dintr-o campanie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, realizată în colaborare cu Observatorul de Covasna - covasnamedia.ro. Scopul este de a aduce în atenția covăsnenilor subiecte de interes, de actualitate și sfaturi de la specialiști.

 

Distribuie articolul:  
|

POVEŞTI DIN SPITAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.