Viceprimarul Vargha Fruzsina: „Nu cred că lumea secolului XXI este o lume a bărbaților”
Interviu din cadrul campaniei „Femei care fac diferența: 20 de portrete”
Vargha Fruzsina este cel mai tânăr viceprimar din istoria orașului Sfântu Gheorghe. În 2020, când a depus jurământul, avea 24 de ani. Acum, la 26, viața ei este diferită față de cea a multor tineri de vârsta ei. Între ședințe și întâlniri, își găsește cu greu timp și pentru hobby-uri, însă nu se plânge, pentru că ceea ce face îi aduce plăcere zi de zi, mai ales dacă e vorba de proiecte pentru și despre tineri. Tânăra consideră că principala forță a femeilor de astăzi este un trio format din toleranța, modestia și perseverența lor. Cine este femeia care o inspiră și de ce crede că nu mai trăim într-o lume a bărbaților, aflați în interviul următor.
Cine este femeia care te inspiră?
Femeia pe care o admir ca persoană privată este mama mea. Întotdeauna am dat ca exemplu tenacitatea și energia cu care a avut grijă de noi, precum și dăruirea cu care a lucrat în profesia ei. Ca persoană publică, Katalin Novák, președintele Ungariei, este un exemplu de urmat pentru mine, datorită valorilor sale excepționale atât în viața privată, cât și pe platformele profesionale.
Ce crezi că înseamnă puterea pentru o femeie din zilele noastre?
Principala forță a femeilor de astăzi este toleranța, modestia și perseverența lor. Consider că, pentru a îndeplini toate rolurile pe care ni le asumăm singure sau pe care ni le asumăm datorită influenței mediului înconjurător, avem nevoie de aceste calități și superputeri. În Ținutul Secuiesc, aceste roluri sunt poate puțin mai accentuate decât în alte regiuni.
Mai putem spune că trăim într-o lume a bărbaților? Cum se vede azi lumea profesională în județul Covasna din acest punct de vedere?
Experiența mea este că, după un anumit nivel de ierarhie, întâlnim din ce în ce mai puține personaje feminine. Femeile din conducerea superioară sunt rare, chiar dacă eu consider că au abilitățile și talentele necesare pentru acest rol. Cu toate acestea, din exemplul meu, simt că poate nu este atât de mult o problemă, că acesta este modul în care este configurată societatea. Avem atât de multe roluri mai frumoase și, cred eu, mai valoroase în viață pe care, să zicem, bărbații nu le au, încât, pentru echilibrul naturii și al lumii, trebuie să fie așa. Nu cred că lumea secolului XXI este o lume a bărbaților. Ambele sexe au propriile persoane remarcabile, propriii lideri și propriii piloni ca indivizi și ca și comunități.
Cum crezi că ar trebui să ne raportăm la timp, cel pe care multe femei îl consideră cel mai mare inamic?
Fiecare are timp pentru ceea ce vrea să fie. Aceasta este convingerea mea. Și eu simt că, de multe ori, munca mea nu îmi permite să îmi fac timp pentru activități care mi-ar face bine la suflet, dar cu timpul îmi dau seama că poate nu mi-am dorit atât de mult să îmi fac timp pentru asta. Cred că este responsabilitatea noastră să ne alegem un partener și prieteni cu care să împărțim poverile vieții de zi cu zi și atunci vom avea timp pentru orice. Și este, de asemenea, responsabilitatea noastră să ne educăm copiii și mediul în așa fel încât să putem fi împliniți de cei din jurul nostru și să nu le trăim prezența ca pe o povară.