FEMEI CARE FAC DIFERENȚA 24 martie 2025

Buslig Kincső: „Nu mi-aș fi imaginat că, trăind într-un oraș mic, ideile mele vor ajunge atât de departe”

de Ștefania Găvăneci | 1287 vizualizări

Buslig Kincső este o prezență activă și dedicată în comunitatea din Sfântu Gheorghe. Fie că organizează evenimente, coordonează programul Pedibus sau lucrează la inițiative locale, Kincső pune energie și pasiune în fiecare proiect. Prin implicarea ei constantă, aduce un plus de valoare orașului și inspiră oamenii din jur să contribuie la rândul lor. Despre provocări, succes și motivație, află mai multe în interviul următor din campania OCV „Femei care fac diferența”.

- Cine este femeia care face diferența? Povestește-ne puțin despre tine și parcursul tău!

Mă numesc Buslig (Székely) Kincső, am 35 de ani și sunt născută în Sfântu Gheorghe, oraș de care m-am simțit mereu legată și în care mi-am dorit să contribui activ la dezvoltarea comunității. Încă din copilărie am avut o viață activă – nu am fost niciodată genul care să stea pe margine. Dacă nu făceam voluntariat, călătoream, făceam drumeții sau practicam sport. Activitatea mă încarcă cu energie și mă inspiră. Îmi place să organizez, să vin cu idei noi, să construiesc relații și mereu caut oportunități prin care pot aduce o schimbare reală.

Am urmat Liceul „Mikes Kelemen”, apoi am absolvit Universitatea Transilvania din Brașov, specializarea Comunicare și Relații Publice. A fost o alegere conștientă să rămân aproape de Sfântu Gheorghe, pentru că întotdeauna mi-am imaginat viitorul aici, acasă.

Încă din anii studenției am fost activă în Asociația Junior Business Club, unde, timp de peste un deceniu, m-am ocupat de comunicare, organizare de evenimente și consolidarea comunității. Am redactat comunicate de presă, am fost prezentă în mass-media, am construit parteneriate și am învățat enorm despre ce înseamnă dinamica unei organizații de succes.

După finalizarea studiilor, am lucrat timp de 11 ani la TEGA SA ca asistent director. Dincolo de sarcinile administrative, am gestionat proiecte și am organizat numeroase programe pentru copii.

În prezent, fac parte din echipa Consiliului Județean Covasna, în cabinetul președintelui Tamás Sándor. Totodată, din 2016 sunt consilier local în Sfântu Gheorghe, iar începând cu al doilea mandat am reușit să realizez inițiative durabile. Sunt deosebit de mândră de programul Pedibus, pe care l-am inițiat împreună cu colega mea, Kondor Ágota, și care funcționează cu succes de atunci. Din 2025, activez și ca șef de cabinet al senatorului Kondor Ágota – o nouă provocare profesională și o oportunitate de învățare pentru mine.

În toate activitățile mele mă motivează dorința de a fi utilă comunității, de a lucra cu oamenii și de a explora noi posibilități. Cred cu tărie că prin prezență activă și învățare continuă putem produce schimbări reale. Asta îmi doresc să fac mai departe.

- Dacă succesul ar avea o definiție personalizată, cum ar suna în viziunea ta?

Pentru mine, succesul nu se măsoară doar în realizări personale, ci mai ales în impactul pozitiv pe care îl avem asupra celorlalți și asupra comunității. Adevăratul succes apare atunci când o idee, o inițiativă sau un program aduce o schimbare reală, benefică și de durată în viața oamenilor.

În munca mea, mă ghidez după onestitate, modestie și devotament. Cred că atunci când susținem o cauză cu sinceritate și perseverență, construind valori autentice, ajungem la esența succesului. Scopul meu este ca ceea ce fac astăzi să aibă un impact vizibil și mâine – pentru că succesul, în viziunea mea, nu este o glorie de moment, ci o schimbare durabilă și benefică.

- Care a fost cea mai frumoasă recunoaștere pe care ai primit-o pentru munca și pasiunea ta?

Pentru organizarea programului Pedibus, în 2024 am primit Premiul Special la Gala Superlativelor OCV. A fost un moment profund emoționant, pentru că am realizat cât de mult contează munca, energia și timpul investit – și că ele sunt văzute și apreciate. Această validare mi-a oferit o motivație uriașă să merg mai departe.

Mai mult decât atât, consider o recunoaștere enormă faptul că tot mai multe orașe, inclusiv din străinătate – cum ar fi din Ungaria și Grecia – mă contactează pentru a iniția programul Pedibus. Nu mi-aș fi imaginat că, trăind într-un oraș mic, ideile mele vor ajunge atât de departe. Aceste momente îmi confirmă că merită să continui, chiar și atunci când provocările sunt mari.

- Care este cea mai mare provocare pe care o întâmpini în activitatea ta?

De patru ani, coordonez singură programul Pedibus, o inițiativă care cere prezență constantă, organizare riguroasă și multă implicare. Una dintre cele mai mari provocări este identificarea săptămânală a celor 18-20 de voluntari necesari pentru a acoperi cele 9 trasee ale programului.

Totuși, ceea ce face ca acest efort să fie posibil este sprijinul incredibil al părinților, pensionarilor și cadrelor didactice – oameni dedicați, care își oferă ajutorul cu generozitate, indiferent de condițiile meteo. Comunitatea exemplară a orașului Sfântu Gheorghe se reflectă perfect în Pedibus: oameni care spun „da” oricând e nevoie, fără ezitare. Iar asta, în sine, e o forță extraordinară.

- Dacă ai avea o baghetă magică, ce ai schimba în comunitatea covăsneană pentru a o transforma într-un loc de vis?

Am iubit întotdeauna județul Covasna și orașul Sfântu Gheorghe. Nu am vrut niciodată să plec de aici – nici măcar în vremurile în care orașul nu arăta la fel de verde și prietenos ca acum. Pentru mine, a fost întotdeauna „acasă”. Mă bucur să văd cum, de la an la an, devine tot mai locuibil și mai atractiv pentru familiile tinere. Totuși, cred că dezvoltarea nu se măsoară doar în clădiri, parcuri sau proiecte de infrastructură, ci și în felul în care oamenii se raportează unii la alții – în mentalitatea colectivă.

Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca fiecare locuitor să fie mai deschis, mai cooperant, mai încrezător în potențialul comunității. Să contribuim, fiecare, un pic mai mult, la binele comun. Comunitatea este, până la urmă, cel mai valoros patrimoniu pe care îl putem construi împreună. Și atunci, chiar fără baghetă magică, orașul nostru ar deveni un loc de vis.

***

Acest interviu face parte din campania „Femei care fac diferența”, prin care aducem în prim-plan poveștile celor care contribuie activ la schimbarea comunității prin pasiune, muncă și dedicare. 

În cadrul aceleiași campanii, am stat de vorbă, până acum, cu Igyártó Réka, Florentina Floroianu, Sándor Lilla și Cristina Boricean. Rămâi alături de noi pentru a descoperi și alte povești inspiraționale despre femei care schimbă lumea prin ceea ce fac.

Distribuie articolul:  
|

FEMEI CARE FAC DIFERENȚA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.