Medicul de familie Lucia Șereș: „Medic nu poți fi după orar”

de David Leonard Bularca | 29617 vizualizări

Interviu din cadrul campaniei „Femei care fac diferența: 20 de portrete”

Atunci când alegi să devii medic, nu poți avea această meserie doar opt ore pe zi, apoi să îți ocupi timpul cu alte activități ce țin de viața ta personală, spune medicul de familie Lucia Șereș, din Sfântu Gheorghe. Cu o vastă experiență în acest domeniu, ea se bazează pe principiul „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi” și spune că întotdeauna îi face plăcere să se implice în tot felul de activități. Mai multe despre dr. Lucia Șereș în mini-interviul de mai jos, realizat în cadrul campaniei ziarului nostru „Femei care fac diferența: 20 de portrete”. 

– Aveți o persoană care vă inspiră? Cine este și ce calități are? 

Sunt medic de familie în Sfântu Gheorghe din 1986. M-am născut și am crescut în comuna Belin, deci în județ. Primul model în viață a fost tatăl meu, învățător în comună, care s-a implicat activ în viața comunității, îndrumând zeci de generații în școală, în activități culturale și sportive. La noi, veneau zilnic oameni din comună care aveau nevoie de un sfat, de ajutor în soluționarea unor probleme pe la diverse instituții și domnul învățător îi ajuta, îi îndruma, le făcea petițiile.

Apoi, am plecat la Cluj-Napoca să devin medic, să-mi împlinesc visul. De la cinci ani mi-am dorit să fiu medic și chiar mă jucam cu păpușile de-a medicul și le „operam”. Am fost o studentă conștiincioasă, avidă de cunoaștere și mi-am ales în fiecare an câte un profesor ca idol. În anul cinci, idolul a fost profesoara de puericultură, de care îmi aduc și azi cu drag aminte în activitatea mea cu micii pacienți. În 1983, am ajuns medic stagiar la Spitalul Județean, secția Pediatrie, unde am întâlnit-o pe doamna doctor Irma Zadurian (Cheresteș) și dânsa a devenit modelul meu. Am admirat-o ca om, profesionist și mentor. Doamna doctor a avut un rol important în formarea mea profesională și nu numai.

– Cum credeți că ar trebui să ne raportăm la timp, cel pe care multe femei îl consideră cel mai mare inamic?

Timpul e același pentru toată lumea, ziua are 24 de ore, dar e important să știi să-ți planifici activitățile, să respecți timpul tău și al altora. Sunt pe principiul „ce poți face azi nu lăsa pe mâine!”. Mi-a plăcut întotdeauna să mă implic în tot felul de activități, cred că asta e moștenire de la tata.

– Pe lângă munca de medic de familie, povestiți-ne puțin și despre celelalte proiecte în care sunteți implicată.

Din 2002, sunt reprezentantul medicilor din județ în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România.

Din 2009, conduc Asociația Medicilor de Familie Covasna. Din ambele funcții, am acționat pentru unitatea, prestigiul și respectul cuvenit profesionaliștilor din sănătate și pentru apărarea drepturilor medicilor în relațiile contractuale. Am organizat numeroase întâlniri și simpozioane de specialitate și, în fiecare an, împreună cu alți colegi, organizăm Zilele Medicale Covăsnene. Anul acesta, în septembrie, va fi ediția a XVI-a.

– Cum se împacă viața de familie și viața profesională?

Îmbinarea vieții profesionale cu viața de familie pentru o femeie medic e o provocare continuă. Medic nu poți fi după orar. Când devii medic, știi de la bun început că înveți toată viața să fii la curent cu noutățile, să ajuți cu un sfat, o vorbă bună, cu tot ce știi, oricând și să ai și viața ta de familie. Eu am avut noroc cu un soț înțelegător care m-a ajutat foarte mult când copiii erau mici. Acum e mai ușor, că am doi copii mari, la casele lor, dar care știu și acum că dacă ne planificăm vacanțe împreună trebuie să o facem în funcție de programul meu foarte încărcat și acum.

***

Din aceeași campanie mai poți citi și:

Viceprimarul Vargha Fruzsina: „Nu cred că lumea secolului XXI este o lume a bărbaților”

Profesoara Otilia Buzea: „Motivația mea în tot ceea ce fac sunt copiii”

Profesoara Doina Pătrunjel: „Zâmbetul oamenilor mă face să fiu motivată”

Sportiva Incze Kriszta Tünde: „Îmi doresc o medalie la Jocurile Olimpice”

Kondor Ágota, profesoară: „Admir femeile care nu se gândesc doar la ele însele, ci își asumă și sarcini pentru comunitate”

Kinga Józsi, antreprenoare: „Sunt fericită când pot să fac ceea ce îmi place și ceea ce îmi umple sufletul”

Psiholog Consuela Banciu: „Îmi plac femeile care nu-și pierd vremea educând bărbați ajunși la maturitate”

Tânăra Raluca-Maria Bularca: „Timpul zboară cu folos atunci când știm să ne organizăm”

Distribuie articolul:  
|

FEMEI CARE FAC DIFERENȚA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.