ACTUALITATE 1 august 2012

Zmeurăăăăăă, malnaaaaaaaa! Invazie de vânzători ambulanţi

de Székely Emőke | 74 vizualizări
Din piaţă până în centrul oraşului, din gară şi până între blocuri, romii te invită la tot pasul să cumperi afine, zmeură, ciuperci sau plante medicinale. Fructe de pădure, bureți sau diferite plante medicinale – aceasta este paleta de produse pe care le vând în special

Din piaţă până în centrul oraşului, din gară şi până între blocuri, romii te invită la tot pasul să cumperi afine, zmeură, ciuperci sau plante medicinale.

Fructe de pădure, bureți sau diferite plante medicinale – aceasta este paleta de produse pe care le vând în special persoanele de etnie romă la piață, pe stradă sau printre blocuri. Unii sunt revoltați, alții spun că e bine și că așa e de când lumea. Vânzătorii din fața pieței însă devin de multe ori enervanți, lucru remarcat și la ultima ședință a Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Vânzători agresivi

Mulți cetățeni spun că sunt deranjați de modul agresiv în care vânzătorii din fața pieței sunt agresivi din dorința de a vinde plante, fructe de pădure și ciuperci. „Te doboară de pe picioare numai să le cumperi produsele. Mie nu o dată mi s-a întâmplat să cumpăr numai să scap de ei. Dar nici asta nu este garanție, dacă le iei un buchet de plante, tot vin după tine, apar alții, să iei și de la ei. Este foarte deranjant” – ne-a spus o pensionară care merge zilnic la piață. O altă doamnă este de părere că trebuie să aibă și acești oameni un loc unde să își vândă produsele, dar să li se impună câteva condiții care să elimine modul agresiv în care fug după om și să plătească pentru locul unde vor să vândă, ca toți ceilalți.

Sunt și cumpărători mulțumiți

Unii spun că vânzătorii ambulanți sunt bine veniți pentru că astfel cei cărora le plac fructele de pădure și folosesc plante medicinale nu trebuie să meargă în pădure pentru a le culege. O clientă, Kocsis Edit, tocmai cumpăra afine când am vorbit cu ea. „Voi face afinată și gem. Îmi convine că pot cumpăra din piață pentru că nu am timp să merg să le culeg eu. Pe mine nu mă deranjează acești vânzători, am luat și zmeură de la ei chiar din fața blocului. Mi se pare ieftin și chiar nu înțeleg de ce este și asta o problemă” – ne-a spus ea.

„Facem și noi un ban cinstit”

Nu ne-au spus numele de frica polițiștilor, dar câteva cuvinte am reușit să smulgem și de la vânzători. În general sunt persoane de etnie romă din zona Vâlcele și spun că astfel fac un ban cinstit pentru că în afară de pădure nu au nicio șansă de a câștiga bani. Mulți dintre ei beneficiază de ajutor social, dar spun că banii nu le ajung, iar de primăvara până toamna pădurea este mană cerească pentru ei. Sunt oarecum supărați din cauza secetei, pentru că sezonul ciupercilor anul acesta nu a fost atât de bun, dar tocmai din cauza căldurilor mari recolta de zmeură a fost foarte bună. Ne-au spus și că munca lor nu este deloc ușoară, cutreieră pădurea și câmpurile pentru a culege plante, fructe și ciuperci, și de multe ori vin la Sfântu Gheorghe pe jos. La acțiunea de cules participă toți membrii familiei, de la mic la mare. Acestor oameni le este groază de perioada de iarnă, când nu au ce face, stau acasă și așteaptă să vină primăvara și să înceapă sezonul.

Vânzători de afine cu acte în regulă

În piață sunt şi câteva tarabe unde se vând afine. Vânzătorii au acte, astfel că pot vinde în mod legal. „Cei care vând în piață au certificat de producător. Fostul primar din Vâlcele a emis mai multe astfel de acte pentru a ajuta aceste persoane să vândă în mod legal în piață. Sigur, nu sunt ei de fapt producători, pentru că doar culeg din pădure, dar asta nu este treaba noastră. Are act, primește masă și este lăsat în pace să vândă” – ne-a spus directorul TEGA, Tóth-Birtan Csaba. Acesta a mai spus că în piață poate vinde oricine, numai să aibă un act prin care să primească acest drept, indiferent de etnia persoanei.

„Am hârtie, doamnă”

Două persoane sunt zilele acestea în piață şi vând legal astfel de produse. Ambele femei vin din Vâlcele și spun că nu le pare rău pentru că au cerut certificat de producător, ba dimpotrivă. Ele vin în fiecare dimineață și își aranjează standul frumos, pentru că, spun ele, clienții sunt tare pretențioși. „De la primărie avem hârtia, așa că vindem legal. Înainte a fost tare greu, dar acum nu ne mai fugărește nimeni” – spune una dintre ele. Ne-au spus și că marfa depinde de sezon, au venit și cu fragi, și cu ciuperci, iar acum vin cu mure și afine culese cu o zi înainte. Cât despre preț… acesta este negociabil, de la 5 lei în sus, depinde cât dorește clientul să cumpere.

Fugăriri zilnice

Vânzătorilor din stradă le este frică de polițiști. De aceea apar mai degrabă după masa, când cred că vor fi lăsați în pace. Șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, ne-a spus că acești vânzători nu au niciun drept să desfășoare activități comerciale pe stradă, iar dacă sunt prinși, sunt amendați. „Patrulăm și în zona pieței și fugărim acești vânzători, sau îi amendăm. De obicei aceste acțiuni au loc de 2-3 ori pe zi, atât dimineața, cât și după masa” – spune Hadnagy István. În fața pieței fiind domeniu public, TEGA nu are ce să facă. Tóth-Birtan Csaba spune că vânzătorii de pe stradă sunt de cele mai multe ori fugăriți de către polițiști. „Degeaba îi amendează pentru că oricum nu vor plăti amenda” – spune directorul TEGA.

„Să găsim soluții comune”

Consilierul local PSD Rodica Pârvan a ridicat problema vânzătorilor de fructe de pădure și ciuperci în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Ea spune că trebuie găsită o soluție comună cu TEGA, în a cărei administrare se află piața, și cu Poliția Locală. Rodica Pârvan spune că este deranjantă și prezența cerșetorilor, care își expun unele părți ale corpului, lucru deloc binevăzut. Consilierul Zsigmond József a venit cu o idee ce va fi discutată în viitor și anume amplasarea unui panou prin care să i se aducă la cunoștința cetățenilor faptul că și cei care dau bani cerșetorilor riscă să fie amendați. Până la urmă aleșii au decis ca la următoarea ședință a CL să invite atât reprezentanții TEGA, cât și pe cei ai Poliției Locale pentru a găsi o soluție.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.